Skip to content

Dizel cenejši za dobre štiri cente

Z današnjim dnem veljajo nove cene pogonskih goriv in kurilnega olja. Za bencin bo od torka, 7. novembra, do vključno ponedeljka, 20. novembra, veljala cena 1,534 evra na liter, za dizel pa 1,608 evra na liter. Medtem bo liter kurilnega olja stal 1,195 evra.

S tem je glede na prejšnje 14-dnevno obdobje sprememba pri ceni bencina minimalna. Nekoliko bolj bodo spremembo občutili vozniki dizlov, saj je liter dizla po novem cenejši za 4,3 cente. Cena kurilnega olja pa je bila do zdaj 1,233 evra na liter.

Dizel cenejši za dobre 4 cente. Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene. Vir slike: SESAMI EMEA.
Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene. Vir slike: SESAMI EMEA.

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95 ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

»Če smo v zadnjih mesecih pogosto opažali, da pocenitev bencina preprečuje tudi vse šibkejši evro, pa je ta v minulih 14 dneh celo nekoliko pridobil v primerjavi z dolarjem in se povzpel na najvišjo raven v mesecu in pol,« je pred nekaj dnevi za Moje finance zapisal Jure Ugovšek in ob tem pravilno napovedal, da bo cena bencina ostala podobna kot do sedaj.

»Pritisk na žepe lastnikov bencinskih vozil bo tako še naprej nekoliko manjši kot pred mesecem dni, ko je liter stal 1,588 evra, bo pa še vedno večji kot pred letom dni, ko je za liter bilo potrebno odšteti 1,482 evra.«

Dizel cenejši za dobre 4 cente. Dizel je cenejši, bencin ohranja skoraj enako vrednost. Vir slike: lpa.
Dizel je cenejši, bencin ohranja skoraj enako vrednost. Vir slike: lpa.

Zapisal je še, da so medtem na mediteranskih trgih dizla opazne pocenitve, kar se je prelilo tudi na naše državne cene. Pri tem je pomagal tudi okrepljen evro.

Kako pa kaže čez mejo?

Na Hrvaškem se lahko prav tako nekoliko nasmehnejo vozniki dizlov, saj bodo gorivo točili za štiri cente ceneje kot do sedaj. Nova cena je 1,52 evra na liter.

Medtem pa cena bencina ostaja enaka in sicer 1,46 evra na liter. Kljub stabilnosti cene je ta še vedno precej nižja kot pri nas. Če koga nese pot čez mejo, se bo zagotovo splačal tudi obisk črpalke.

Tudi v Italiji beležijo padce tako pri dizlu kot tudi pri bencinu. Nova povprečna cena litra bencina na samopostrežnih črpalkah je tako 1,864 evra, medtem ko dizel v povprečju stane 1,856 evra na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice