Skip to content

40 let uspešnega delovanja Varstveno delovnega centra (VDC) Zasavje

Športna dvorana v Zagorju je bila včeraj na svete tri kralje, v soboto, 6. januarja 2024, zasedena do zadnjega kotička. Slovesnost ob štiridesetletnem uspešnem delovanju Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC) je bila namreč zadostni razlog, da nihče med povabljenimi te svečanosti ni želel zamuditi. Sploh tisti, ki smo tako ali drugače povezani s to institucijo, za katero lahko rečemo, da ima srce na pravi strani. Nekateri smo del nje po novinarski plati, med zaposlenimi in uporabniki imamo veliko prijateljev, drugi imajo tu sorodnike, spet tretji z njimi sodelujejo kako drugače.

Prišli pa so tudi mnogi drugi, ki morebiti niso tako tesno povezani z VDC, a vedo, kako pomembno vlogo ima ta ustanova pri sprejemanju drugačnosti.

VDC Zasavje. Big Band Zagorje in Nuša Derenda sta navdušila, tako kot plesalci in pevci VDC. Foto: Igor Gošte.

Big Band Zagorje in Nuša Derenda sta navdušila, tako kot plesalci in pevci VDC. Foto: Igor Gošte.

Prireditev je potekala z naslovom Vključeni in pika. Kar ni običajno ali pa tega nismo vajeni, ko gre za kakšne druge slovesnosti, je prireditev potekala brez govorov. Smo pa bili deležni izvrstnih recitatorskih, plesnih in glasbenih nastopov tako zaposlenih kot uporabnikov VDC, kar je mnogim v oči privabilo solze. Solze ponosa, ker smo veseli, da lahko sobivamo, sodelujemo in prijateljujemo s tako čudovitimi ljudmi, ki so vsak s svojimi težavami, invalidnostjo, a polni zanosa, poguma in dobre volje pri soočanju z življenjem, ki ni vedno in vsak dan lepo. »Ljudje se rodimo, potrudimo se, da kot ljudje živimo, ker na koncu bomo tako in tako odšli s tega sveta kot ljudje,« se je slišalo v športni dvorani.

Direktorica VDC dr. Špela Režun, ki je po svoji mami Ani Režun druga, ki ji je bilo zaupano vodenje te tako pomembne ustanove, je pojasnila, da bo prireditev potekala brez govorov zato, ker imajo ona, zaposleni in vsi uporabniki VDC dovolj praznih in lepih besed. »Bolj od tega potrebujemo nadaljnja dejanja za še večjo vključenost naših uporabnikov v družbo,« je poudarila.

S kratkim nagovorom je obiskovalce pozdravila direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun. Foto: Igor Gošte.

S kratkim nagovorom je obiskovalce pozdravila direktorica VDC Zasavje dr. Špela Režun. Foto: Igor Gošte.

Čisto brez govorov sicer ni šlo, Špela Režun se je ob koncu prireditve, ki so jo ob podpori Big banda Zagorje in Nuše Derende v celoti izvajali zaposleni in uporabniki VDC, vsem zahvalila za podporo in razumevanje njihovega delovanja. Izrazila je tudi upanje, čeravno na slovesnost ni prišel nihče iz pristojnega ministrstva, da bo ministrstvo vendarle prisluhnilo in jim vrnilo denarna sredstva, ki so jim bila odvzeta. »Sicer jih bo občina Zagorje ob Savi priskrbela,« je v kratkem pozdravnem nagovoru obljubil zagorski župan Matjaž Švagan. Že med govorom ga je Režunova spomnila, da ne gre za malo denarja, ampak za kar 400 tisočakov. Režunova je ob povabilu na slovesnost omenjeno zagato nekoliko podrobneje predstavila: »Obletnica delovanja VDC ni prelomna le zaradi praznovanja samega, ampak tudi zaradi nemogočega izziva, ki so ga pred nas postavili pristojni na Ministrstvu za solidarno prihodnost in slovenska vlada v letu 2024. Naši uporabniki, večina še vedno brez volilne pravice, na tej prelomnici potrebujejo glas javnosti, da nam pomagate pristojne opozoriti na nerealno in NESOLIDARNO krčenje proračunskih sredstev za podporo delovnemu in socialnemu vključevanju naših uporabnikov v tem letu.«

VDC Zasavje. Slavljenci so nam prikazali bogato znanje plesa. Foto: Igor Gošte.

Slavljenci so nam prikazali bogato znanje plesa. Foto: Igor Gošte.

Ob koncu še nekaj osebne note. Težko vam opišem srečo ob prejemu zahvale za dolgoletno sodelovanje z VDC, a bolj kot to, me s srečo in ponosom navdajajo vsi objemi, stiski rok in poljubi ob koncu prireditve, ko nam je bilo dano druženje z VDC-jevci. Ker cenim njihovo delo in pogum spopadanja s čermi življenja, bom ob svojem 60.rojstnem dnevu, v torek, 10.septembra, soorganiziral 13. Zasavski humanitarni tek (60 km teka), kjer bomo zbirali denar za VDC Zasavje in Društvo ASPI. Že zdaj vljudno vabljeni.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice