Skip to content

Zgodovinsko visoke cene kakava povzročajo »skrčflacijo«

Rekordno visoke cene kakava so pripeljale do višjih cen čokolade in čokoladnih izdelkov, hkrati pa ob nakupu enakih izdelkov dobimo manj. O rasti cen kakava smo pisali že dober mesec nazaj.

Poleg inflacije imamo tako torej tudi tako imenovano »skrčflacijo« oziroma ko se količina izdelka v embalaži »skrči«.

»Eden bolj znanih in odmevnih primerov, ki je leta 2016 razburil svetovno javnost, je bilo skrčenje količine čokolade Toblerone. Proizvajalec znamenite čokolade je takrat zmanjšal njeno maso tako, da je povečal razmik med čokoladnimi trikotniki,« navajajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Ameriški predsednik Joe Biden je na začetku meseca v svojem govoru o stanju v državi blagovnim znamkam očital uporabo taktike »skrčflacije« med krizo življenjskih stroškov.

Kakav. Eden bolj znanih in odmevnih primerov je bilo skrčenje čokolade Toblerone. Vir slike: Guardian.

Eden bolj znanih in odmevnih primerov je bilo skrčenje čokolade Toblerone. Vir slike: Guardian.

Razmere med pridelovalci kakava

Tržni analitiki pa pričakujejo, da bodo cene kakava, glavne sestavine v proizvodnji čokolade, še naprej rasle, saj povpraševanje po priljubljenih čokoladnih dobrotah ostaja visoko.

Zaradi vremenskega pojava El Niño so zahodnoafriško regijo, kjer pridelujejo kakav, preplavile močne padavine, kar je povzročilo izpad proizvodnje kakava in posledice na trgu. Cene kakava že več mesecev strmo naraščajo in so danes dosegle 8785 ameriških dolarjev za metrsko tono, kar je približno 205 odstotkov več kot marca 2023.

Trgovci so povedali, da je na trgu kakava zavladala panika zaradi nedavnih poročil, da so nekatere tovarne kakava na Slonokoščeni obali in v Gani ustavile ali zmanjšale predelovalne dejavnosti, ker si niso mogle privoščiti nakupa zrn, poročajo pri Trading Economics.

Po zadnjih podatkih so kmetje s Slonokoščene obale od 1. oktobra do 10. marca v pristanišča poslali 1,22 milijona ton kakava, kar je 29 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.

Kakav. Stroki kakava na kmetiji v Daloi na Slonokoščeni obali, 2. oktober 2023. Vir slike: Reuters.

Stroki kakava na kmetiji v Daloi na Slonokoščeni obali, 2. oktober 2023. Vir slike: Reuters.

Regulator za kakav na Slonokoščeni obali je medtem izrazil pričakovanje, da se bo vmesno obiranje pridelka na Slonokoščeni obali, ki se uradno začne aprila in je manjše od dveh glavnih letnih obiranj, zmanjšalo za 33 odstotkov na 400.000 milijonov ton v primerjavi s 600.000 milijonov ton v lanskem letu.

Hkrati je Mednarodna organizacija za kakav (ICCO) že 29. februarja napovedala, da se bo svetovni primanjkljaj kakava v obdobju 2023/24 močno povečal na 374.000 MT s 74.000 MT v obdobju 2022/23, predvsem zaradi neugodnih rastnih razmer in bolezni rastlin, ki vplivajo na pridelek.

Proizvajalci čokolade napovedujejo podražitve

Večji proizvajalci čokolade in čokoladnih izdelkov, kot je Nestlé, so že sprejeli kratkoročne in dolgoročne načrte za nepredvidljive razmere, da bi se izognili težavam v dobavni verigi.

»Lani so se cene kakava zvišale za približno 60 odstotkov, na potrošnike pa smo prenesli le delček tega povišanja,« je za Food Ingredients First povedal predstavnik Nestléja.

»Del povišanja stroškov smo pokrili s programi za povečanje učinkovitosti. Kljub temu pa bo zaradi vztrajno visokih cen kakava morda treba v prihodnosti odgovorno prilagoditi oblikovanje cen.«

Pri Nestlé so zagotovili, da imajo pripravljene načrte za nepredvidljive razmere. Vir slike: Cocoa & Heart.

Pri Nestlé so zagotovili, da imajo pripravljene načrte za nepredvidljive razmere. Vir slike: Cocoa & Heart.

Pri Nestlé so zagotovili, da imajo pripravljene načrte za nepredvidljive razmere, s katerimi bodo zagotovili neprekinjeno dobavo svojih surovin.

»Temu se reče skrčflacija,« je v svojem govoru dejal Biden. »Obračunajo vam enako ceno, v pakiranju pa dobite, ne vem, 10 odstotkov manj Snickersa.«

Družba Mars, ki proizvaja priljubljene čokoladice Snickers, je v izjavi za CNN zavrgla predsednikove obtožbe. »V ZDA nismo zmanjšali velikosti enojnih Snickersov. Tako kot številne druge panoge se še naprej soočamo z visoko inflacijo in skokovitim naraščanjem stroškov materiala. Vendar si prizadevamo, da bi te dodatne stroške pokrili, kjer je to mogoče, in tako zagotavljamo cenovno dostopne prigrizke in najboljšo vrednost,« so sporočili.

»Končne cene so vedno odvisne od presoje trgovca na drobno, vendar si prizadevamo, da bi stroške čim bolj zmanjšali in tako zagotovili celotno paleto okusnih izdelkov.«

V Združenem kraljestvu pa je družba Mars priznala, da je lani za 10 g zmanjšala čokoladne ploščice Galaxy, saj si je s tem »prizadevala ublažiti naraščajoče stroške surovin in poslovanja«.

Kakav. Uporabniki spleta so opozorili na skrčflacijo tudi pri Snickers. Vir slike: Reddit.

Uporabniki spleta so opozorili na skrčflacijo tudi pri Snickers. Vir slike: Reddit.

Proizvajalci čokolade se v zadnjih nekaj letih spopadajo s povišanjem cen surovin tudi zaradi pandemije koronavirusa in težav v dobavni verigi.

Blagovne znamke se vse pogosteje odločajo za zvišanje cen izdelkov, zmanjšanje vsebnosti kakava in alternativne sestavine, kot so karamela ali oreščki.

Lu Ann Willams, soustanoviteljica in globalna direktorica za vpoglede pri podjetju Innova Market Insights, nam je povedala.

»Potrošniki si seveda ne želijo nobene od teh rešitev, vendar bodo razmere to zahtevale,« je prepričana Lu Ann Willams, soustanoviteljica in globalna direktorica za vpoglede pri podjetju Innova Market Insights. »Morda bi bila najboljša rešitev zmanjšana vsebnost kakava, če bi izkušnja uživanja ostala enaka.«

Zmanjšanje velikosti izdelka ali »skrčflacija« je za proizvajalce privlačna tudi zato, ker gre za rešitev, ki še naprej ostaja pod njihovim nadzorom.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice