Skip to content

Liter bencina že po 1,56 evra

Vlada je sporočila nove cene pogonskih goriv. Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 23. aprila, do vključno ponedeljka, 6. maja, znašale 1,560 evra za liter bencina, 1,527 evra za liter dizelskega goriva in 1,170 evra za liter kurilnega olja.

Liter bencina bo tako dražji za 1,8 centa, liter dizla pa bo cenejši za 1,5 centa. Kurilno olje se je pocenilo za en cent na liter.

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Pred letom dni je liter bencina stal približno 1,42 evra. Vir slike:Pixsell.

Pred letom dni je liter bencina stal približno 1,42 evra. Vir slike:Pixsell.

»Cene bencina bodo v torek nadaljevale svoj vzpon, pri dizlu pa bomo za razliko od večine letošnjih sprememb cen tokrat priča olajšanju, izhaja iz naših ocen,« je v prispevku za Moje finance zapisal Jure Ugovšek.

»V preteklih dveh tednih, ki so relevantni za določanje novih reguliranih cen goriv, je cena soda nafta ob nemirih na Bližnjem vzhodu izrazito nihala in tako poskočila na najvišjo raven v zadnjem poletnem obdobju ter prebila vrednost 92 dolarjev za sod, nato pa se spustila na najnižjo točko v aprilu pri 86 dolarjih za sod.«

»Pred letom dni je liter bencina stal približno 1,42 evra. Ob tem podatku lahko ugotovimo, da maloprodajne cene goriv poganjajo inflacijo,« je še dodal Ugovšek.

Dizel se je pocenil, bencin pa podražil. Vir slike: News Auto IT.

Dizel se je pocenil, bencin pa podražil. Vir slike: News Auto IT.

Bencin gor, dizel dol tudi v tujini

Zanimivo gibanje cenejšega dizla in dražjega bencina lahko opazimo tudi pri naših sosedih čez mejo. Na Hrvaškem bo v naslednjem 14-dnevnem obdobju liter bencina stal 1,56 evra, kar je za dva centa več kot do zdaj, liter dizla pa bo stal 1,45 evra, kar pomeni, da se je pocenil za en cent.

Podobno je tudi v Italiji, kjer je bencin ubral trend navzgor, dizel pa trend navzdol. Povprečna cena litra bencina na samopostrežnih črpalkah se trenutno giblje okoli 1,922 evra, povprečna cena litra dizla pa okoli 1,804 evra.

Po obdobju naraščanja, ki mu je sledilo obdobje padanja, so se cene goriva tako v Italiji, kot tudi pri nas, na začetku leta 2024 stabilizirale, zdaj pa dosegajo nove najvišje vrednosti.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice