Skip to content

Olajšanje na trgu pogonskih goriv: bencin in dizel cenejša

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 7. maja, do vključno ponedeljka, 20. maja, znašale 1,541 evra za liter bencina, 1,484 evra za liter dizelskega goriva in 1,127 evra za liter kurilnega olja, je v ponedeljek sporočila vlada.

Liter bencina bo tako cenejši za slaba dva centa, medtem ko bo za vsak liter dizla potrebno odšteti dobre štiri cente manj. Za enak znesek se bo pocenil tudi liter kurilnega olja.

Marže trgovcev so zunaj območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Liter bencina bo cenejši za slaba dva centa, liter dizla pa za štiri. Vir slike: Depositphotos.

Liter bencina bo cenejši za slaba dva centa, liter dizla pa za štiri. Vir slike: Depositphotos.

»V preteklih dveh tednih, ki so relevantni za določanje novih reguliranih cen goriv, je cena soda nafte izrazito nihala,« je pred nekaj dnevi za Moje finance pojasnil Jure Ugovšek.

»Razpon med najvišjo točko ob koncu aprila in najnižjo točko v začetku maja je več kot deset odstotkov. Se je pa večji del obdobja gibala pod povprečjem prejšnjega 14-dnevnega obdobja, podobno oblikovanje cen pa zaznamo tudi na mediteranskih borzah goriv, ki so relevantne za določanje reguliranih cen pogonskih goriv na prodajalnah ob regionalnih cestah.«

Cena surove nafte Brent se je medtem ob začetku tedna rahlo zvišala in sicer za dobro polovico odstotne točke. Cena sodčka je v ponedeljek znašala 83,44 ameriškega dolarja.

Dizel še cenejši?

Kot vidimo, cena dizla v Sloveniji pada bolj izrazito od, na primer, cene bencina. Trenutne razmere medtem kažejo, da se bo tak trend morda v prihodnje nadaljeval.

Dizel je namreč cenejši tudi v sosednji Italiji. Kot smo že zadnjič opozorili, lahko gibanje cen pri naših zahodnih sosedih uporabimo za okvirno napoved tudi na naših črpalkah, saj se tam cene spreminjajo skoraj v realnem času z mednarodnimi trgi.

Dizel je cenejši tudi v sosednji Italiji. Vir slike: Mobilita.

Dizel je cenejši tudi v sosednji Italiji. Vir slike: Mobilita.

Kar zadeva povprečne cene goriv na samopostrežnih črpalkah v Italiji, je cena bencina 1,914 evra na liter. Cena dizelskega goriva trenutno znaša 1,778 evra za liter.

Tudi na Hrvaškem bodo vozniki od torka naprej gorivo točili ceneje. Za liter bencin bo potrebno odšteti 1,54 evra, kar je za 2 centa manj kot do sedaj, za liter dizla pa 1,41 evra, kar je štiri cente manj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice