Skip to content

Čez mesec dni bomo odločali na treh referendumih

Državljani in državljanke Republike Slovenije se bodo v nedeljo, 9. junija 2024, odpravili na volišča in skupaj z lističem za volitve poslancev v Evropski parlament pred seboj prejeli tudi štiri posvetovalna referendumska vprašanja znotraj treh referendumom.

Vprašanja se bodo glasila:

  • »Ali ste za to, da se sprejme zakon, ki bo urejal pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja?«,
  • »Ali ste za to, da se za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije uvede preferenčni glas, ki bo zagotovil odločilen vpliv volivcev na izbiro poslanca?«,
  • »Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in predelovanje konoplje v medicinske namene?« in
  • »Ali naj Republika Slovenija na svojem ozemlju dopusti gojenje in posedovanje konoplje za omejeno osebno rabo?«.

Tako bodo lahko volivci in volivke izrazili svoje mnenje glede treh referendumov o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor ter o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene oziroma gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Na dan razpisa posvetovalnih referendumov je v Republiki Sloveniji 1.693.328 volilnih upravičencev. Vir slike: STA.

Na dan razpisa posvetovalnih referendumov je v Republiki Sloveniji 1.693.328 volilnih upravičencev. Vir slike: STA.

Volivec glasuje tako, da na glasovnici obkroži besedo »ZA« ali besedo »PROTI«. Ker gre zgolj za posvetovalni referendum, Državni zbor pri svojem odločanju ni vezan na končni izid.

Na dan razpisa posvetovalnih referendumov je v Republiki Sloveniji 1.693.328 volilnih upravičencev.

Glasovanje v tujini

Državljane in državljanke Republike Slovenije, ki v Republiki Sloveniji nimajo stalnega prebivališča ali se v času izvedbe zakonodajnih referendumov v nedeljo, 9. junija, slučajno nahajajo v tujini, ministrstvo za zunanje zadeve obvešča, da bodo v nedeljo, 9. junija 2024, med 9.00 in 17.00 po lokalnem času, volišča vzpostavljena na naslednjih diplomatskih predstavništvih in konzulatih:

Generalnem konzulatu (GK) v Celovcu, GK v Clevelandu, GK v Münchnu, GK v Trstu, GK v Torontu, Veleposlaništvu (VP) v Atenah, VP v Abu Dabiju, VP v Beogradu, VP v Berlinu, VP v Bernu, VP v Bratislavi, VP v Bruslju, VP v Budimpešti, VP v Buenos Airesu, VP v Canberri, VP na Dunaju, VP V Haagu, VP v Kopenhagnu, VP v Londonu, VP v Madridu, VP v Moskvi, VP v Ottawi, VP v Parizu, VP v Podgorici, VP v Pragi, VP v Sarajevu, VP v Skopju, VP v Varšavi, VP v Washingtonu, VP v Zagrebu in VP pri Svetem sedežu, Vatikanu.

Čez mesec dni bomo odločali na treh referendumih. Vir slike: Getty.

Čez mesec dni bomo odločali na treh referendumih. Vir slike: Getty.

Volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki bodo na dan glasovanja v tujini, bodo morali, če bodo želeli na posvetovalnih referendumih glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatskem ali konzularnem predstavništvu z vzpostavljenim voliščem, najpozneje do 24. maja 2024 do 24.00 po slovenskem času državni volilni komisiji oddati vlogo za drug način glasovanja na referendumih.

Vsi volivci s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so že oddali vlogo za glasovanje na evropskih volitvah po pošti iz tujine, bodo prejeli poštno pošiljko z volilnim gradivom tudi za posvetovalne referendume in jim ne bo treba oddati nove vloge. Nove vloge tudi ne bo treba oddati volivcem, ki so že sporočili, da bodo na evropskih volitvah glasovali na predstavništvih v tujini.

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki se glasovanja na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu ne morejo udeležiti ali v državi njihovega stalnega prebivanja ni predstavništva z vzpostavljenim voliščem, bodo lahko glasovali po pošti iz tujine, če bodo vlogo za glasovanje po pošti iz tujine Državni volilni komisiji oddali najpozneje do 24. maja 2024 do 24.00 po slovenskem času.

Volivci s stalnim prebivališčem v tujini, ki bodo na dan glasovanja v Republiki Sloveniji, lahko glasujejo na posebnem volišču na sedežu okrajne volilne komisije (na volišču omnia), če o tem najpozneje do 5. junija 2024 do 24.00 po slovenskem času obvestijo Državno volilno komisijo.

Vloge za glasovanje po pošti iz tujine, na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu z vzpostavljenim voliščem ali na volišču omnia lahko volivci oddajo na portalu eUprava.

Vsem, ki bodo želeli glasovati po pošti iz tujine ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, na ministrstvu svetujejo, da vlogo za drug način glasovanja čim prej posredujejo Državni volilni komisiji.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice