Skip to content

Po 10 mesecih vlada pripravila odločbe za pomoč kmetijstvu zaradi poplav

Poplave, ki so se zgodile avgusta lani, so močno prizadele tudi kmetijska gospodarstva. Na ministrstvu za kmetijstvo so predstavili prvega od dveh paketov odločb za podelitev pomoči.

Škodo, ki je nastala v primarni kmetijski proizvodnji, ureja Program, ki je bil izdelan na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč in na podlagi Končne ocene neposredne škode na stvareh zaradi posledic močnega neurja z več dnevnim obilnim deževjem s poplavami in plazovi 4. avgusta lani, so pojasnili.

Program odprave škode v primarni kmetijski proizvodnji je vlada sprejela 15. februarja letos. Končna ocena škode v primarni kmetijski proizvodnja znaša nekaj manj kot 4,2 milijona evrov. Po Programu se upravičencem dodeli pomoč največ v višini 45 odstotkov oziroma največ v višini 60 odstotkov ugotovljene upravičene škode.

Po 10 mesecih izdan prvi paket odločb za škodo po avgustovskih poplavah, Vir slike: Ministrstvo za kmetijstvo.

Po 10 mesecih izdan prvi paket odločb za škodo po avgustovskih poplava v kmetijstvu. Vir slike: Ministrstvo za kmetijstvo.

Kdo je upravičen do pomoči?

Kot so zapisali v izjavi za javnost, bo iz prvega paketa izdanih 98 odločb v višini 261.248,83 evra za izplačilo finančnih sredstev upravičencem, ki izpolnjujejo pogoje iz Programa.

Ti pogoji zapovedujejo, da mora biti upravičenec nosilec kmetijskega gospodarstva v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, in je utrpel škodo na sredstvih v primarni kmetijski proizvodnji, ki je nastala zaradi posledic poplav in zemeljskih plazov 4. avgusta 2023.

Poleg tega je moral oddati Obrazec 7, Popis škode v primarni kmetijski proizvodnji zaradi poplav in plazov na širšem območju Republike Slovenije, v avgustu 2023, oziroma Obrazec 6, kot to določa 71. člen ZIUOPZP.

Prav tako je moral biti na dan prevzema digitalnih podatkov, iz 4.8.2. točke programa, s strani Agencije vpisan v Register kmetijskih gospodarstev v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, ter mora imeti za nakazilo dodeljenih sredstev odprt transakcijski račun v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo.

Sredstva bodo upravičencem nakazana na njihov transakcijski račun v prvi polovici junija 2024. Izdaja odločb iz drugega paketa je predvidena v drugi polovici junija 2024.

Upravičeni stroški

Upravičen strošek, za katerega se namenijo finančna sredstva v okviru državne pomoči, je materialna škoda na sredstvih, ki se izračuna na podlagi stroškov popravila ali ekonomske vrednosti prizadetega sredstva neposredno pred nesrečo.

Nekdanja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Vir slike: STA.

Nekdanja ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Vir slike: STA.

Ta sredstva vključujejo premičnine (stroji, priključki in oprema), živali (pitovne živali, plemenske živalih, čebelje družine) ter zaloge (na primer škoda na krmilih, repromaterialu, repromaterialu za pakiranje kmetijskih proizvodih, repromaterialu za sajenje, embalaži za pakiranje proizvodov, gorivu in mazivu ter sadilnem materialu), pri čemer škode ni mogoče uveljavljati za tisti del zalog, ki jih je bilo mogoče brezplačno pridobiti v okviru solidarnostne pomoči (na primer za podarjene bale sena).

Ozadje

Kot so z ministrstva poročali septembra lani, je bilo skupne škode na področju kmetijstva za približno 145 milijonov evrov.

»Ocenjujemo, da je na področju kmetijstva škode za okrog 145 milijonov evrov, prizadetih je več kot 2.700 kmetijskih gospodarstev,« je povedala takratna ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko.

Škoda je po njenih besedah v kmetijstvu nastala predvsem na zemljiščih, objektih, opremi in strojih. Težave so bile tudi z zalogami krme, gnojil in semen, pa tudi pri oddaji mleka.

V gozdarstvu so bile poškodovane predvsem gozdne ceste, ki v nekaterih primerih predstavljajo edini dostop do kmetijskih gospodarstev, je pojasnila nekdanja ministrica. Poškodovanih je bilo okoli 1.700 kilometrov gozdnih cest, škoda pa znaša okoli 50 milijonov evrov. Poleg tega je bilo poškodovanih še okoli 1,5 milijona kubičnih metrov gozdnih lesnih sortimentov.

Deset mesecev kasneje se je ocena škode znižala za več kot 34 krat.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice