Skip to content

Zmaga desne sredine, poraz vladajoče koalicije

Čeravno so volilni izidi evropskih volitev pri nas še neuradni, lahko po skoraj 100% preštetih glasovnic, povsem brez kančka dvoma zapišemo, da je desna sredina s pet proti tri premagala vladajočo koalicijo. SDS bo imela odslej štiri evropske poslance, kar je največji uspeh te stranke na evropskih volitvah, NSi pa enega, kolikor je bilo tudi pričakovati glede na volilne napovedi. Zanimivo, da je Mediana dva dni pred volitvami v svoji napovedi močno udarila mimo, saj je napovedovala SDS le tri poslance, Golobovi Svobodi pa prav tako tri. SDS celo le dobrih 20% pa je prejela dobrih 30%. Ne vem, kdo te raziskave plačuje?

Vladajoča koalicija, torej ta, ki nam zadnji dve leti vlada, bo imela le tri poslance, dva Svoboda in enega Hanova SD, ki je v samem finišu prehitela Toninovo NSi in evropskega poslanca odščipnila stranki SLS. Levica, ki je tudi del vladajoče koalicije, se je ponovno obrisala pod nosom. Robert Golob se sedaj hvali, da je leva sredina prejela več glasov. No, ja, celo tako optimističen je bil, da je okrog devete zvečer medijem »razkril«, da se v Sloveniji ne bo ponovila zgodba celotne Evrope, kjer so slavile stranke desne sredine in desnice, da bo torej v Sloveniji drugače. A se mu ni izšlo, pa četudi k »sebi« šteje Vesno, ki je z izvolitvijo Vladimirja Prebiliča dobila enega evropskega poslanca, je izid še vedno 5:4 za desno sredino. Ob dejstvu, da je ravno Prebilič morebiti ravno njegov največji konkurent. Ali izbor kroga, ki išče zamenjavo za neuspešnega in samovšečnega Roberta Goloba. Še enkrat več se je izkazalo, da dostikrat ne ve, kaj govori, kaj obljublja in kaj napoveduje. Srčno upam, da se mu tista njegova napoved, da bo vladal še šest let, torej tudi naslednji mandat, ne uresniči. Kajti sicer: ubogi mi!

Glede na to, da so volivci njegovi Svobodi namenili tokrat bistveno manjši odstotek volilne podpore kot na državnozborskih volitvah, me res ne čudijo besede nekoga, ki je skupaj z njim čakal na prve neuradne volilne izide, da je bil povsem na tleh in da mu niti malo ni bilo za ples.

Kmalu pa bi se lahko zgodilo, da bi plesala SLS. Žal je bila le za las prekratka. A dobrih sedem odstotkov ponuja vendarle upanje za uspeh na državnozborskih volitvah. Mlada ekipa, zbrana okrog predsednika stranke Marka Balažica, lahko SLS spet popelje med parlamentarne stranke. Po mojem mnenju pa bo moral njihov glavni adut dr. Peter Gregorčič postati član stranke. Morebiti je ravno to, da (še) ni, odneslo manjkajoče glasove za še večji uspeh na evropskih volitvah.

Glede na klavrn izkupiček vladajoče ekipe, kar je nenazadnje pošteno priznal prvak SD Matjaž Han, bi bilo kar na mestu, da Robert Golob skupaj s koalicijo začne pakirati kufre.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice