Skip to content

Cene bencina in dizla vztrajno padajo

Vlada je v ponedeljek sporočila, da bodo ob nespremenjenih trošarinah najvišje dovoljene maloprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od torka, 18. junija, do vključno ponedeljka, 1. julija, znašale 1,445 evra za liter bencina, 1,455 evra za liter dizelskega goriva in 1,089 evra za liter kurilnega olja.

Pri bencinu to pomeni pocenitev za slabe tri cente na liter, medtem ko bo liter dizla cenejši za slab cent.

»V preteklih dveh tednih, ki so relevantni za določanje novih reguliranih cen goriv, je cena soda nafta upadla pod 77 [ameriških] dolarjev, kar se je zgodilo prvič v zadnjih štirih mesecih. Se je pa odtlej cena povzpela za osem odstotkov, tako da znižanje cen ne bo tako izrazito, kot se je zdelo v začetku meseca,« je za Moje finance glede gibanja na mednarodnih trgih pojasnil Jure Ugovšek.

Z začetkom poletnega obdobja bodo poti še nekoliko cenejše. Vir slike: Reuters.

Z začetkom poletnega obdobja bodo poti še nekoliko cenejše. Vir slike: Reuters.

»Evro je v primerjavi z dolarjem malenkost izgubil, kar bo prav tako preprečilo opaznejšo znižanje regulirane maloprodajne cene goriv.«

Marže trgovcev so izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,0794 evra za liter bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter, so še spomnili na vladi. Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Na Hrvaškem z nižjimi trošarinami

Na Hrvaškem vlada določa prodajno ceno pogonskih goriv za enaka obdobja kot pri nas. V naslednjem 14 dnevnem obdobju bo tako liter bencina stal 1,43 evra, kar je štiri cente manj, liter dizla pa 1,37 evra, kar predstavlja znižanje za en cent.

Cene bencina in dizla vztrajno padajo. Na Hrvaškem z nižjimi trošarinami tudi nižje cene goriv. Vir slike: Cash Cars.

Na Hrvaškem z nižjimi trošarinami tudi nižje cene goriv. Vir slike: Cash Cars.

Spremenjena je bila tudi uredba o višini trošarine. S tem je hrvaška vlada trošarino za bencin določila pri 0,0563 evra za liter, trošarino za dizel pa pri 0,0231 evra za liter. To zaenkrat velja do 1. julija 2024.

V Italiji, kjer se cene spreminjajo iz dneva v dan, v zadnjem času beležijo podražitve. V približno zadnjem tednu se je tako povprečna cena bencina na samopostrežnih črpalkah dvignila za štiri cente na 1,850 evra na liter, pri dizlu pa je razlika kar osem centov in se trenutna povprečna cena giblje pri 1,708 evra na liter.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice