Skip to content

Pred 100 leti v Slovencu o razpustu ljubljanskega občinskega sveta

Dogajanje v Romuniji

Pred 100 leti so mediji poročali o pohodu kmetov v Romuniji. Alexandru Averescu, nekdanji romunski predsednik vlade in general, je zbral okoli 50 tisoč oboroženih kmetov, članov Narodne stranke, s katerimi je vkorakal v Bukarešto.

Kmetje so bili jezni predvsem na kralja in kraljico, zato so nameravali napasti kraljevo palačo in ju prisiliti, da se odpovesta prestolu. Kralj Ferdinand se na vojsko ni mogel zanesti, saj je bila večina vojakov na strani kmetov, zato je pozval generala k sebi in »ga prosil, naj kmete pomiri, češ da bo uvedel pravični režim«, je pisal Slovenec. General je na sestanek pristal.

Alexandru Averescu, nekdanji romunski predsednik vlade in general. Vir slike: Britannica.

Alexandru Averescu, nekdanji romunski predsednik vlade in general. Vir slike: Britannica.

Izbruh vulkana Vezuv

Vezuv, vulkan, ki je najbolj poznan po svojem izbruhu iz antičnega časa, ko je popolnoma prekril Pompeje, je pred 100 leti prav tako izbruhnil. Ob tem sta se tudi odprla dva nova kraterja. Italijanske varnostne sile so preprečevale vsakršni pohod na vulkan.

Vlada razpustila ljubljanski občinski svet

V tistem času je veliko prahu dvignila odločitev ljubljanske vlade, da razpusti sveže izvoljen ljubljanski občinski svet. Več časopisov je široko kritiziralo to potezo, marsikatero izdajo časopisa je takratna policija tudi zaplenila in prepovedala nadaljnji tisk.

Zaplenili so več izdaj časopisa Slovenec. Vir slike: dLib.

Zaplenili so več izdaj časopisa Slovenec. Vir slike: dLib.

Občinski svetniki pa so se po tej odločitvi kljub temu zbrali na protestni seji. »To zgodovinsko sejo, ki bo zapisana ne samo v uradnih zapisnikih mestnega magistrata, marveč tudi v dušah in srcih ljubljanskega prebivalstva, ki ima razvit pravni čut in pozna svoje pravice, je otvoril župan dr. Perič malo po šesti uri,« je pisal Slovenec.

»Na tej seji so od ljudstva izvoljeni zastopniki slovenske prestolnice z vsem potrebnim poudarkom in protestom konstatirali, da je občinski svet mesta Ljubljane nasilno razpuščen.«

Med potekom protestne seje so prebivalci Ljubljane napolnili ulice in protestirali proti razpustu občinskega sveta. Okoli mestne hiše so se postavili žandarji in poskušali razgnati množico.

»Ko so prišli ‘razrešeni’ občinski svetovalci na ulico, jih je pozdravljala množica z navdušenimi ovacijami,« je poročal časopis Slovenec. »Gospodje so stopali mirno in dostojanstveno po poti proti Unionu, kjer bi se bil imel vršiti napovedani protestni shod proti razpustu ljubljanskega občinskega sveta.« Vendar pa je vlada shod prepovedala, zato je policija imela naloga, da »vsak dotok ljudskih množic proti Unionu za vsako ceno prepreči.«

»Ljudje niso več tisti, kot so bili. Danes so ljudje stali kot skala na svojem mestu,« so pri Slovencu opisoval protest prebivalcev Ljubljane. »Množica se ni ganila, ampak je odločno vztrajala na tem, da ima vsak človek pravico svobodno hoditi, kamor ga pač nese pot. Policija je nastopala sicer skrajno taktno, ampak tistega efekta, ki so ga želeli demokratje, le ni bilo.«

»Do kakšnih krvavih spopadov ni prišlo, ampak ljudje so ostali ljudje in so ostali tam, kjer so bili, in so lepo in prijazno smejali. Javnim organom, ki so ljubljanske prijaznost seveda kvitirali s službeno gesto na obrazih, kaj so si pa mislili v srcu, to jo pa njihova stvar. Ljudje so sicer kričali proti režimu, proti vladi, proti Žerjavu in proti njegovim orjuncem, ampak policija je sprejemala vse take vzklike hladnokrvno na znanje in žandarji stali kot pribiti na svojih določenih jim mestih.«

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice