Naprej na vsebino

[EKSKLUZIVNO]: Iz minute v minuto s prizorišča velikega protestnega shoda »Slovensko podeželje ne bo zverinjak!« v Velikih Laščah

Avtor: Metod Kranjc

Kmetom je po mesecih in letih mačehovskega odnosa države do njih, po praznih obljubah, neživljenjskih predpisih in neupoštevanju njihovih dejanskih potreb prekipelo. V Velikih Laščah danes Sindikat kmetov Slovenije organizira veliki protestni shod pod sloganom »Slovensko podeželje ne bo zverinjak«. Podporo jim je prišlo izkazati več 100 ljudi, vsi večji rejci v Sloveniji, predsednik SLS Marjan Podobnik, evropski poslanec iz vrst SLS Franc Bogovič in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.

Sindikat kmetov Slovenije je podal nekaj ZAHTEV:

  • Zahtevajo, da se volkove s slovenskega podeželja odlovi ali opravi odstrel, vendar podpirajo ohranitev populacije v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov.
  • Ne pristajajo na to, da bi morali zaradi zveri z mrežami in ograjami ograditi celotno slovensko podeželje. Menijo, da enako kot so kmetje dolžni poskrbeti, da njihova živina ne dela škode sosedom je država dolžna poskrbeti za svoje zveri, da ne delajo škode slovenskim kmetom.
  • Zahtevajo, da se v okoljih, kjer so trenutno naseljene zveri, ljudem prizna nižja kakovost življenja z davčnimi olajšavami in razvojnimi spodbudami.
  • Naredil bodo vse, da bo slovensko podeželje ostalo obdelano, poseljeno in da bo spet varno, saj bo le tako atraktivno za mlade, da bodo ostajali na podeželju. Tako bo slovensko podeželje lahko zagotavljalo, da bo imela Slovenija tudi v primeru kakršnihkoli izrednih razmer zadostno količino hrane. Kultivirano podeželje je eden od pogojev za uspešen razvoj turizma in prostor za kakovostno izkoriščanje prostega časa v naravi.
  • Zaradi objektivne odgovornosti za sedanje stanje, ko volkovi vsakodnevno napadajo živino zahtevajo takojšen odstop pristojnega ministra za okolje in prostor Simona Zajca.

Protest v velikih Laščah

12:00 Janez Kepic Kerl iz Ljubljane je povedal, da po njegovem mnenju vsaka normalan odrasla oseba ve, da volkove nekdo dovaža. Meni, da je glavni problem v prevelikem števili medvedov, ker so dovolilnice za odvzem plačljive. Njega in njegove somišljenike zanima, kdo dovolilnice izdaja in kam gre denar za njih.

11:55 Roman Savšek, predsednik Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, je povedal, da se je stalež drobnice v zadnjih letih zmanjšal iz 170.000 na slabih 130.000,. Menijo, da je to posledica prevelikega števila zveri in tudi neustrezne kmetijske politike za to področje. Problemi so tako z medvedom, kot z volkom in tudi šakalom na kar še ni bilo opozorjeno. Meni, da šakal ni naša avtohtona pasma in bi na to morali biti pozorni. Izpostavi, da na Hrvaške, lovci za odvzem šakala dobijo nagrado, pri nas pa se za isto dejanje izvaja monitoring, ker je zaščitena vrsta. Podpira tudi zahtevo za odstop ministra Simona Zajca s celotno ekipo. Meni, da v zadnjem času z njihove strani ni bilo narejeno nič, če ravno so za svoje delo dobto plačani.

11:50 Feri Kücan, predsednik prekmurskih kmetov je predstavil problematiko kmetov v Prekmurju. Tam imajo nevzdržno stanje z divjadjo. Kmetje morajo pridelke zavarovati z ograjo, če želijo ohraniti vsaj nekaj pridelkov. Že leta preprečujejo politiko želimo, da poveča število odvzemom. Žal pa je razlog neodzivnost le teh  skrit v političnih strukturah. Kajti divjad gojijo za komercialni lov.

11:45 Marjan Hren, predsednik Zveze lastnikov gozdov Slovenije meni, da bi se morale stanovske organizacije (kmetje, lastniki zemljišč, sindikati, ministrstva, združenja, zbornice …) med seboj povezovati, usklajevati in skupaj nastopiti. Meni, da je problem zveri povezan s kratenje lastniških pravic, navsezadnje smo po vseh Evropskih diagramih na začelju. Lastniška pravica ni uveljavljena na Evropskem nivoju in ker lastniki zemljišč niso vključeni v lov, se problematika samo stopnjuje in se bo problematika še samo pogljala. Menijo, da se bo pot, ki se bo morala pot, ki se je je začela v Velikih Laščah nadaljevati še po vsej Sloveniji.

11:40 Jurij Kovčič, Cerkljanska iniciativa proti uvedbi zveri na območje Gorenjskih občin je povedal, da so zbrali 3000 podpisov iz območij vseh treh občin, ter jo podali gospodu Edvardu Pauliču, iz Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor Državnega zbora. Povedal je, da se napadi volkov še množični, zadnji se je zgodil danes zjutraj. Trop volkov je napadel koze. Meni, da premikov ni, prav tako ni interventnih odvzemov iz narave. Ugotavljajo, da se bodo morali boriti še naprej, pa če tudi to pomeni  referendum. Na temo “Odvzema zveri iz našega območja” bodo pripravili okroglo mizo ob prazniku Teric v soboto 17. 8. 2019.

11:30 Božidar Peteh, Civilna iniciativa Aktivna kočevska je predstavil problematiko na Kočevskem, kje je lastnica kmetijskih površin v 80% država. Povedal je, da če država ne zna in ni zmore zmanjšati število zveri, bodo za to poskrbeli sami. Ali s strupi v vabah, ali po ameriški in avstralski metodi “žival na mojem zemljišču je mrtva”. Pozivajo državo po odpravi anomalija, kajti z njo onemogoča kmetovanje na kočevskem. Menijo, da bi država morala svoja zemljišča razdeliti med zainteresirane mlade kmetovalce. S tem bi pripomogli k razcvetu kmetijstva na Kočevskem.

11:25 Rok Sedminek, predsednik Slovenske kmečke zveze pri SLS, je povedal: “V prejšnjem programskem obdobju smo si prizadevali za ohranitev podeželja, predvsem hribovskih in gorskih kmetij. Danes je prevladal populizem, ko se vsi hvalijo, kako lepa in zelena je Slovenija. Za to smo odgovorni mi kmetje in naši predniki,” ter dodal “Za kruh se prosi, pravice nam pripadajo. Ena izmed pravic je pravica do kmetovanja, ki smo jo kmetje imeli v vseh sistemih, razen v prejšnjem in danes.”

11:20 Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je izpostavil, da se je v zadnjih tednih v medijih poudarjalo, da je odpor kmetov, podeželanov le špekulacija določenih strank, a le odražajo dejansko stanje slovenskega podeželja. Povedal je, da se počuti, kot bi bil v Unionski dvorani  pred osamosvojitvijo Slovenije, ker se v Sloveniji za mizo in odličnimi argumenti ne premakne nič, le s protesti. Poudaril je, da kmetje in podeželje ne morejo več tako živeti. Po njegovem mnenju je nujno, da se organizacije med seboj povezujejo in “če želi Slovenija biti samostojna, mora ohraniti podeželje”.

Protest v Velikih Laščah

Objavil/a Časopis Slovenec dne Sobota, 10. avgust 2019

11:11 so bili prisotni pozvani k podpisu peticije.

10:59 so protestniki zaprli pot čez Velike Lašče in s tem simbolično pokazali, kako močni so lahko in da mislijo resno. Cesta je bila zaprta 40 minut, posledično je nastala 4 kilometrska kolona. Podobno bodo protestniki naredili na vseh nadaljnjih protestih.

10:53 Florjan Peternel iz Ilirske Bistrice, ki je bil tudi pobudnik protesta pred ministrstvom za okolje aprila letos je povedal, da je stanje vse hujše in da vodilni v tem času niso naredili nič.

10:51 Branko Tomažič, državni svetnik iz vrst SLS, je poudaril, da je dovolj laganja o številu volkov in medvedov, ker so številke bistveno višje, in odvzem teh 11 volkov in 200 medvedov ne bo izboljšal stanja. Zaradi tega je podal kazensko ovadbo zoper odgovorna, ministra Simona Zajca in predsednika vlade Marjana Šarca.

10:49 Franc Breznikar, predsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v državnem zboru, je izjavil, da je protest izraz realnih problemov na Slovenskem, ki se že dlje časa niso reševali. Izrazil je zgroženost nad dejstvom in paradoksom, da je leva vlada ne želi bodeče žice za ilegalne migrante, želi pa ograditi kmete. Podeželje spreminja v živalskih vrt, kar je po mnenju Breznikarja nesprejemljivo. ARSO je pozval k takojšnjim ukrepom in k takojšnji izdaji odločb. Obljubil je, da bo po parlamentarnih sklical sejo na temo problematike izvajanja interventnega zakona glede zveri.

10:45 Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, je dala obljubo in zavezo, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da se razmere uredijo tako, da bodo kmetom omogočili normalno kmetovanje in življenje.

10:40 Franc Bogovič, evropski poslanec iz vrst SLS, je poudaril, da ima Slovenija 60 % gozdov in 30 % travnikov. Le-ti niso namenjeni za pašo veganov, ki protestirajo v trgovskih centrih, ampak za pridelavo hrane za celotno Slovenijo. Žal pa na teh 30 % travnikov sedaj prihajajo zveri in onemogočajo kmetovanje, ki je nujno za preživetje Slovenije. Poudaril je, da bo jeseni odločilni moment za Slovenijo in njeno odločitev, kakšno bo kmetijstvo v naslednjih petih letih, ali bo propadlo ali raslo.

10:35 Roman Žveglič, podpredsednik SKS, je poudaril, koliko je slovensko podeželje izgubilo odkar SLS ni več v parlamentu, saj nimajo več glasu v državnem zboru.

10:30 Peter Indihar, svetovalec na terenu Kmetijsko gozdarskega zavoda, je navzočim izrekel podporo in izrazil upanje, da bodo tokrat kmetje končno slišani.

10:27 Tadej Malovrh, župan Velikih Lašč, je jasno poudaril, da je današnji shod jasno sporočilo, kaj ljudje želijo, in je sporočil, da če tokrat ne bodo slišani, bodo zahtevali več. Izrazil je željo, da bi bilo poročanje o današnjem dogodku bilo objektivno, da bo širša množica dobila pravo sliko, kaj se dogaja. Protestnikom je izrekel podporo in upa, da bo shod uspešen.

10:20 Zbrane je pozdravil Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov Slovenije. Izpostavil je, da trenutnega stanja na podeželju ni več moč tolerirati in da je sedanja politika pripeljala kmete in podeželane v nevzdržno stanje. Po njegovih besedah bi vodilni morali poskrbeti za zveri, a je njihova skrb usmerjena zgolj in samo v dobrobit izbrancev. Predstavil je tudi zahteve kmetov in požel odobravanje protestnikov.

Protest kmetov v Velikih Laščah#SlovenskoPodezeljeNeBoZverinjak

Objavil/a Časopis Slovenec dne Sobota, 10. avgust 2019

10:15 Pevec Bine in harmonikar Domen Inikar sta zbor odprla s slovensko glasbo.

9:45 Več 100 protestnikov se je počasi zbiralo na prizorišču protesta.

Foto: Časopis Slovenec

Zveri so začele ogrožati življenje na podeželju

A vendar, če želi človek razumeti vse to dogajanje, mora na začetek. Po drugi svetovni vojni sta bila tako volk kot medved ogrožena vrsti. Z njuno zaščito, se je do danes od le nekaj deset volkov in dobrih sto medvedov populacija razširila, po uradnih podatkih seveda, na do 100 volkov in 975 medvedov. Populacija medvedov in volkov se je v zadnjih dveh letih še povečala, predvsem zaradi pritožb nevladnih organizacij in nespretnih potez vlade.

23. 11. 2018 je Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o ukrepu odvzema osebkov vrste rjavega medveda (Ursus arctos) iz narave za obdobje do 30. septembra 2019 po katerem je bil predviden odvzem 175 medvedov in 11 volkov.

19. 12. 2018 je Alpe Adria Green vložila tožbo na Upravno sodišče proti Vladi Republike Slovenije, s katero izpodbija Odlok, ki dovoljuje odvzem 200 osebkov rjavega medveda (Ursus arctos), od tega 175 z odstrelom, v obdobju do 30. septembra 2019. Podali so tudi predlog za izdajo začasne odredbe, saj so menili, da bi z izvršenim odstrelom na zavarovani vrsti evropskega in mednarodnega pomena nastala nepovratna škoda, saj ubitih medvedov ne bo nikoli mogoče nadomestiti; tak poseg pa pomeni tudi rušenje biotske raznovrstnosti. Prepričani so namreč, da je odlok med drugim v nasprotju z ustavo, ki državi nalaga, da mora skrbeti za ohranjanje naravnega bogastva.

4. 1. 2019 je Upravno sodišče ugodilo zahtevi Alpe Adria Green za izdajo začasne odredbe in načrtovani odvzem zadržalo do izdaje pravnomočne odločbe.

Februarja 2019 so se začeli napadi zveri, ki so bili iz meseca v mesec hujši.

10. 4. 2019 je Upravno sodišče o zahtevi Alpe Adria Green odločilo: »Tožbi se delno ugodi tako, da se Priloga Odloka o ukrepu odvzema osebkov vrste rjavega medveda (Ursus arctos) iz narave za obdobje do 30. septembra 2019 (Uradni list RS, št. 74/18) odpravi in se v tem delu zadeva vrne toženi stranki v ponoven postopek.« In državni organi so začeli zelo počasi mleti svoje kolesje.

Zveri so bile vse bolj drzne, država pa še vedno nič.

Kmetom je prekipelo prvič in so 26. 4. 2019 pred ministrstvom za okolje in prostor z ostanki zadnjega pokola domačih živali protestirali proti zgrešenemu načinu gospodarjenja z zvermi v zadnjih letih.

Ponovno se ni spremenilo nič, zveri so napadale, ministrstvo za okolje in prostor pa je s svojimi strokovnjaki ugotavljalo, kaj narediti. 12. 6. 2019 je po grožnjah kmetov, da bodo šli na ulice, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec spisala in napovedala interventni zakon za nujen odstrel 175 medvedov in 11 volkov, po tem pa je v igro stopil minister za okolje in prostor Simon Zajc s sporočilom, da bo interventni zakon vendarle vložilo njegovo ministrstvo, ker je pristojno za to področje.

20. 6. 2019 je državni zbor z 62 glasovi za in 9 proti potrdil interventni zakon o odvzemu 200 medvedov in 11 volkov. Žal pa je bila odločitev prepozna.

Volkovi in medvedi so se nevarno približali, 22. 6. 2019 je medvedka napadla starejšo gospo.

Napadi volkov so postali vse pogostejši. Podeželani volkove srečujejo dnevno, ne glede na uro.

2. 8. 2019 je Simon Zajc, minister za okolje in prostor, obiskal območja napadov in ljudi pozval k sobivanju.

5. 8. 2019 je Sindikat kmetov Slovenije napovedal protest v Velikih Laščah – »Slovensko podeželje ne bo zverinjak.«

9. 8. 2018 je varuh človekovih pravic Peter Svetina v luči sobotnega protesta zaradi vse pogostejših napadov volkov na rejne živali poudaril, da je vedno treba dati prednost človeškim življenjem. Pozival je ministrstvi za okolje in za kmetijstvo, naj skupaj aktivno pristopita k reševanju problematike in poskrbita za zaščito človeških življenj.

Branko Tomažič, eden od osmih članov SLS v Državnem svet Republike Slovenije, je vložil kazensko ovadbo zoper ministra za okolje in prostor Simona Zajca in predsednika Vlade Republike Slovenije Marjana Šarca zaradi neustreznega delovanja ob vse hujših napadih zveri.

4
Komentarji

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
kmetALPE ADRIA GREEN Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
ALPE ADRIA GREEN
Guest
ALPE ADRIA GREEN

Čudno, pri tem častniku je to da pretvarja resnico oz. zavaja bralce!!!. AAG je res vložila tožbo na Upravno Sodišče vendar le v delu, ki se nanaša na odvzem osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) PIC in DONDES pa sta uspela s tožbo zoper državo v korist varstva volkov!!! 6. septembra 2018 je Upravno sodišče v skladu s preteklimi odločbami (I U 1522/2015 in I U 168/2017-18) ugodilo tožbi PIC in DONDES zoper Prilogo II Odloka o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave za obdobje do 30. septembra 2018 in Prilogo II… Read more »

kmet
Guest
kmet

Torej ste pravkar priznali, da ne samo, da ste krivi za letošnje pokole, ampak za pokole 2 let nazaj. Upam, da se bo našel pravnik in vas ovadil zaradi povzročitve in oškodovanja državljanov RS, kmetov in podeželanov in boste vi iz vašega proračuna plačali za vso škodo, ne da gre iz davkoplačevalskega denarja.

Verjamem, da je najlažje vlagati tožbe in ogrožati ljudi. Drugi pa naj poskrbijo za vaš masaker. Upam, da se zavedate, da ogrožate prebivalce Slovenije.

trackback

[…] sarkastično pripomnili na nedavne dogodke, ki so se dogajali zaradi zveri. Po protestnem shodu v Velikih Laščah se je zdelo, da Simon Zajc, minister za okolje in prostor moral odstopiti, ter da bo država […]

trackback

[…] Ministrstvo sicer navaja, da so v dosedanji razpravi v največji meri upoštevane pripombe nevladnih organizacij, kmetov oziroma rejcev in lokalnih skupnosti, a se s tem ne strinjajo niti nevladne organizacije, ki menijo, da obstajajo drugi načini, niti kmetje oziroma rejci, ki menijo, da niso slišani, konec koncev so zaradi tega lani tudi protestirali. […]

Prijava na e-novice