Skip to content

Žveglič: Odkar SLS ni v Slovenskem parlamentu, podeželje nima več svojega odločnega zagovornika

Veliko prahu je včeraj dvignil protest Sindikata kmetov Slovenije. Ob 10 uri so pred Ministrstvom za okolje in prostor z ostanki zadnjega pokola domačih živali protestirali proti zgrešenemu načinu gospodarjenja z zvermi v zadnjih letih. Namreč že več let je evidentiran porast napadov zveri na domače živali in divjad, kar je posledica nekontrolirane rasti populacije zveri. Upanje na vsaj delno rešitev je razblinila odločitev Upravnega sodišča.

Vovk in medved v Sloveniji nimata naravnega sovražnika

Struktura Slovenije se je v zadnjih desetletjih močno spremenila, tudi v Ilirski Bistrici in širše, od koder izhajajo včerajšnji pobudniki. Mnogi menijo, da je človek posegel v habitat živali, a ob tem ne upošteva, da se je dejansko na najbolj ogroženih območjih povečal habitat živali. Na teh območjih so se gozdne površine povečala za vsaj 10%. Ker volkovi in medvedi nimajo naravnega sovražnika se je njihovo število drastično povečalo. Na kar prebivalci, kmetje opozarjajo že dlje časa.

Roman Žveglič, podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije in vidni član SLS, pove, da ARSO bi lahko odredil izredni odstrel pa tega ne stori in se raje skriva za birokracijo, ter si pregledujejo teren, vzorčijo in ugotavljajo, kar je že bilo ugotovljenega. Meseci in tedni tečejo, živeli pa umirajo, posledično motivacija kmetov in strah pred tem, da bodo volkovi in medvedi zavladali na tem območju je vse večji. Namreč kmetom zaradi nedejavnosti ARSO in države ne bo preostalo drugega, da zapustijo svoje območje, na katerem živijo že desetletja in s tem močno povečajo habitat zverem. »Zveri ne ogrožajo samo naših domačih živali, ampak so v nevarnosti tudi naši otroci, mi. Medveda in volka ne ustavi nič, ne neke ograje, pasti, le odstrel«, je še povedal Žveglič.

Vir: Slovenske Novice.

Od kar ni v parlamentu SLS se je situacija kmetov poslabšala

Kmetje se že dlje časa borijo z birokrati, ki ne razumejo, kaj se dogaja v resnici. Papirji mogoče res prenesejo marsikaj, a resnica je druga. Po besedah Žvegliča so kmetje vrženi v nemilost birokratov od kar nimajo več glasu v parlamentu. »Odkar SLS ni v Slovenskem parlamentu, podeželje nima več svojega odločnega zagovornika«, je povedal Žveglič. Na problematiko zveri opozarjajo že dlje časa. Poudaril je, da je država lastnik zveri in divjadi, za katere bi morala kot dober gospodar poskrbeti. Država bi morala v prvi vrsti poskrbeti za ohranitev poseljenosti in obdelanosti podeželja, kar pa ne bo mogoče, če bodo kmetje na podeželju prenehali s pašo živine na pašnikih.

Podpredsednik SKZ pri SLS Klemen Šavli je izrazil zaskrbljenost, da vse to vodi v opuščanje kmetovanja na področjih, kjer so pogoji to panogo že sami po sebi slabši. »Posledično bomo priča še večjemu zaraščanju ter upadu prihodkov od turizma zaradi neobdelane krajine in nevarnosti pred napadom zveri«, opozarja Šavli.

Večkrat oškodovani kmet Florjan Peternel iz Ilirske Bistrice je izrazil velik obup nad grozljivim porastom škode po zvereh in neukrepanjem pristojnega ministrstva za ureditev staleža zveri. »Če tega ne bo naredila država, bomo mi, ne bojimo se nikogar več«, je še povedal Peternel.

Če ravno kmetom marsikdo očita, da tako in tako dobijo 200 EUR za poškodovano žival, v praksi temu ni tako, da sploh ne govorimo o tem, kako nizka je ta cena, saj ima kmet z vsako ubito živaljo vsaj 1000 EUR izgube. Namreč država ima za vsako ubito žival cenik med ca.20 in 200 EUR. Ko zver ubije žival, jo veterinar pregleda, če ob pregledu najde tudi številko živali, ki jo za plačilo odškodnine potrebujejo, ima kmet možnost, da bo dobil odškodnino. Če le te ni, bo ostal  brez odškodnine, celo če so zveri odnesle del na katerem je bila številka. Prav tako, če žival pade v kakšno jamo, se iz strahu pred zverjo zaleti, je pohojena… Tisti, ki živijo ob meji morajo po ubito žival včasih celo na drugo stran meje, da dokažejo, da je njihova žival res bila ubita. Tisti 200 EUR pa dobi kmet, če mu je zver ubila teleta, cena za ovce je bistveno nižja, nekje med 40 in 60 EUR.

Ministrstvo miri duhove in se skriva za birokracijo

Odločitev o tem, da zmrcvarjene živali kmetje pripeljejo pred Ministrstvo je tlela že dlje časa, premišljevali so tudi v tem, da bi zmrcvarjene živali prieljali pred Alpe Adria Green. V preteklih dneh je bila meja polna, a ne zaradi tega, ker je Alpe Adria Green sprožila tožbo proti državni na Upravnem sodišču, zaradi odstrela 200 medvedov, ter jim je sodišče delno ugodilo in bo moral vlada še enkrat odločati o odvzemu rjavega medveda. Ni težava samo medved, ampak tudi volk in pripeljane živali so ubili volkovi.

Kmetje so dlje časa razmišljali, da bi ostanke živali pripeljali pred Alpe Adria Green, ki je zaradi odstrela medvedov sprožila tožbo pred ustavnim sodiščem.

Državni sekretar na Ministrstvu za okolje in prostor Marko Maver je sicer skušal pomiriti kmete. Dejal je, da se zavedajo težav kmetov, da razumejo njihovo stisko, da se zavedajo pomena trajnostnega upravljanja populacij medvedov in drugih zveri. Povedal je, da so bili tudi sami globoko razočarani nad odločitvijo sodišča, ki je ugodilo pritožbi organizacije Alpe Adria Green in s tem zadržalo izvajanje Odloka, ki dovoljuje odvzem rjavega medveda iz narave, čeprav je bila zahteva za odvzem medvedov strokovno utemeljena. Do 15. maja bodo vložili zahtevek za revizijo te odločitve, poleg tega bodo pripravili strategijo upravljanja medveda.

Kmetje so prosili sekretarja Mavra, da se poenostavi interventni odstrel zveri, kajti interventni odstrel bi moral biti dejansko interventen, kar pomeni, da je odločba izdana najkasneje v 24 urah po vloženi vlogi.

Po sestanku s sekretarjem je Žveglič povedal, da so jim na Ministrstvu prisluhnili in obljubili, da bodo šli takoj v izredni odstrel medvedov in volkov tam, kjer se pojavljajo najhujše škode, kajti v takih primerih namreč ne rabijo odločb sodišča, a se ga žal na Ministrstvu le redko poslužujejo. O številkah odstrela se še niso dogovorili.

Če nam je prav ali ne, se narava okoli nas močno spreminja, a če bomo zaradi birokratskih zapletov in izkoriščanja pravnih institutov preprečevali tisto malo, kar še lahko človek stori, bomo kaj kmalu živeli v okolju, kjer bodo zveri vladale nad ljudmi. Niso težave le volkovi in medvedi, vsako leto je več poročanj o tem, da je koga ugriznil modras, skoraj v vsakem delu Slovenije je moč zaslediti zgodbe, ko se divjad nenavadno približuje ljudem. Obdelane človeške površine so za divjad namreč samopostrežna jedilnica.

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] napadov so se v mesecu aprili v Sindikatu kmetov Slovenije odločili za zelo drastično potezo. Ubite živali so pripeljali pred Ministrstvom za okolje in prostor. Slovenija je bila kaj hitro razdeljena na dva pola. Na eni strani so bili tisti, ki so s kmeti […]

trackback

[…] je prekipelo prvič in so 26. 4. 2019 in so pred Ministrstvom za okolje in prostor z ostanki zadnjega pokola domačih živali […]

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice