Skip to content

[NEVERJETNO]: Vegani ponovno napadli, tokrat manjšo kmetijo, kaj še sledi?

Avtor: Metod Kranjc

V Sloveniji je zavedanje o zdravi prehrani vse bolj v ospredju, a vendar so veganski aktivisti vse bolj agresivni, ter s svojimi dejanji ogrožajo druge. Tokrat so se pod taktirko Meat the victims, ki je bila v Sloveniji prvič, spravili na kmetijo v centru Ljubljane na Vodnikovi ulici, kmetijo kjer so živali zelo dobro oskrbovane.

Vegani vdrli na posest in vznemirjali živali

Včeraj je približno 50 veganov, oziroma aktivistov za pravice živali, kot si pravijo sami, iz različnih evropskih držav Nemčije, Francije, Danske, Norveške, Češke , vdrlo na nič hudo slutečo manjšo kmetijo. Nekaj jih je splezalo čez zaklenjena vrata in jih odklenilo odznotraj ter tako omogočilo prost vstop ostalim. Nekaj veganov se je namestilo v hlevu, tam pa so nato prepevali, se objemali, jokali in vzklikali »Borili se bomo za osvoboditev«, med tem ko so krave mukale. Ob tem pa niso niti pomisli, da na ta način škodujejo kravam.

Najbolj zbode v oči to, da je na kmetiji vse v skladu s pravili in se tam ne dogaja nič spornega, kar so vegani tudi sami priznali, a vendar dodali, da to ne pomeni, da živali ne trpijo.

Lastnik kmetije se je, ko se niso odzvali na njegove pozive, naj zapustijo zasebno posestvo, odločil poklicati policijo. Kar tudi ni dosti pripomoglo k temu, da bi zapustili kmetijo. Po prihod medijev na kraj dogajanja so se veganski aktivisti odločili oditi s kmetije. Kot so dejali, so s prihodom medijev dosegli svoj namen.

Policisti so jim spisali kazen za shod brez dovoljena, lastnik pa se odloča, ali bo vložil zasebno tožbo.

Kmetija je bila naključno izbrana

Po besedah Laure Ajdnjik je bil kmetija naključno izbrana ter želijo s svojimi protesti pokazati, kaj se dogaja na manjših lokalnih slovenskih kmetijah. Kot so sami ugotovili na kraju, nič spornega. A vendar se že kar nekaj časa borijo, da bi se živinoreja popolnoma opusti, saj so prepričani, da živali zaprte v temi, na kratkih verigah.

Javnosti že zelo znan vegan Matej Glivar ob vsem tem dodaja: »V Sloveniji imamo radi kužke, mucke in tako naprej, ampak ko govorimo o kravah, o rejnih živalih in tako naprej, pa pozabimo takoj, tisto minuto, da nimajo nobenih pravic, živijo priklenjene na enem mestu, jejo pač, kar jejo, in se jih v bistvu posili takoj, ko nimajo več mleka.« V svojih izjavah potem še dodaja, da ne ve, če ljudje sploh vedo, zakaj imajo krave mleko: »Krava ima mleko, ker je mama in mame imajo mleko za svojega otroka.«

Vsejedstvo je marketing in vegani niso proti kmetu

Po mnenju veganov je vsejedstvo le marketing. »Če hočejo prodati izdelek pod lokalno, slovensko, mora izpasti, da so živali srečne in vesele. A žal trpijo vse življenje,« pravi Glivar, ki meni, da imajo ljudje pravico izvedeti, kaj se dogaja z izdelki, ki jih ljudje kupujejo. Meni celo, da so kmetje žrtve sistema, sistema proti katerem se vegani borijo in njihovi vdori na kmetijo, strašenje pred klavnicami in vitrinami so le protesti proti sistemu, nikakor pa ne kmetom.

Vsekakor težko trdimo, da takšni in podobni protesti niso uperjeni proti kmetom, proti tistim, ki dejansko skrbijo za to, da imamo ljudje hrano na mizi, tudi zelenjavo. Kolikšno škode so s tem domnevno mirnim protestom naredili bo pokazal čas.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

E-Študentski servis: »Zakaj je letos še večja ponudba del kot lani?«

Pri študentskem servisu opažajo povišano povprečno urno postavko, prav tako pa je večja tudi ponudba študentskih del.

Prijava na e-novice