Naprej na vsebino

SLS sporoča: “Slovenska kmetijska gospodarstva in gozdovi niso poligon za aktiviste”

Avtor: Metod Kranjc

Slovenski kmetje in podeželani imajo letos pestro leto. Velik del leta so se ukvarjali z zvermi, kot pikica na i so včeraj doživeli napad na lastnem domu. Kot smo že poročali se je včeraj skupina veganskih aktivistov odločilo, da je smiselno, da vdrejo na manjšo kmetijo v Ljubljani, se naselijo v hlev in vzklikajo različne slogane, ker bodo na ta način zaščitili domače živali. Slovenija še zdaleč ni več samo-oskrbna, a vendar živinoreja predstavlja okoli 43 odstotkov dohodkov kmetijstva v Sloveniji.

Včerajšnji incident odločno obsojajo v Slovenski kmečki zvezi pri SLS in v SLS. Marjan Podobnik, predsednik SLS in Rok Sedminek, predsednik SKZ pri SLS sporočata, da so aktivisti sicer svojo akcijo imenovali miren protest, a to še zdaleč ni bil: »Pri tem početju je šlo namreč tako za poseganje v zasebno lastnino, kot tudi za nesprejemljiv način izražanja lastnih pogledov, s katerim je bilo ogroženo tudi zdravje in dobrobit živali, čeprav sami menijo, da si prizadevajo za boljše življenje le-teh. Vstop na privatno zemljišče in v zasebne prostore je nasilno dejanje in bi ga kot takega morali tudi obravnavati. Od odgovornih v državi pričakujemo primerno ukrepanje, ker so s takimi dejanji kratene lastninske pravice in pravice do kmetovanja v Republiki Sloveniji.«

Vsak ima seveda pravico, da se prehranjuje, kakor se mu zdi prav. Se pa pravice posameznika končajo tam, kjer se začnejo pravice drugega. Tudi vsak posameznik ima pravico do protesta, a je tudi tega potrebno prijaviti in nikakor ne sme imeti elemente kaznivega dejanja.

Podobnik in Sedminek še dodajata: »Prav tako obsojamo, da so ponovno na udaru kmetje, ki so skozi stoletja, kot tudi še dandanes, ohranjali obdelano in poseljeno slovensko podeželje, in so poleg tega, da so zagotavljali hrano za vse prebivalce, bili tudi nosilci ohranitve slovenstva. Vdori na njihovo lastnino vsekakor niso primerno plačilo za njihov trud. Slovenska kmetijska gospodarstva in gozdovi niso poligon za aktiviste in posamezne organizacije za izvajanje njihovih aktivnosti in netenje ideoloških bojev.«

Ali bodo ustrezi organi prav čas zaustavili takšne akcije bo pokazal čas, a vsekakor si aktivisti zaslužijo bistveno več, kot samo kazen, ker protest ni bil prijavljen. Vlomili so na zasebno posest, s svojim dretjem vznemirjali živino in oskrbniku onemogočali delo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

27 milijonov evrov za zaposlovanje mladih: subvencij skoraj več kot mladih, ki ustrezajo kriterijem

Od 16. avgusta naprej bo odprto javno povabilo delodajalcem za pridobitev subvencij za zaposlovanje brezposelnih mladih. Bo program dosegel cilje?

Prijava na e-novice