Naprej na vsebino

E-učbenik oziroma i-učbenik: dobre in slabe plati

V več projektih v Sloveniji so v zadnjem desetletju razvili gradivo za e-učenje, nekatere osnovne in srednje šole pa jih že nekaj let uspešno uporabljajo v svojih izobraževalnih procesih.

Na podlagi osnovnih značilnosti e-učbenika, je e-učbenik učni komplet, sestavljen iz naslednjih elementov:

  • učbenik (za pridobivanje novega znanja),
  • delovni zvezek (za ponavljanje in preverjanje znanja),
  • in učno orodje (za dodatne vaje).

V e-učbeniku je vsebina predstavljena z avdio-vizualnimi in interaktivnimi elementi, ki omogočajo impresivno pridobivanje znanja. Nastali so v razvojnem projektu E-učbeniki s poudarkom na naravoslovnih predmetih v osnovni šoli (2011-2014) in E-šolska torba (2013-2015), slednji so trajno prosto dostopni na portalu iučbeniki.

Generacije otrok, ki danes obiskujejo šole, so bile že od rojstva dobesedno obkrožene z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami (IKT). IKT so del njihovega življenja, prav zaradi tega pa so jih otroci (nevede) prenesli v izobraževalne ustanove, ki so bile prisiljene prilagajati sisteme, programe, metode in orodja za neizogiben napredek. Uvedba IKT v izobraževalni proces ne pomeni le uvedbe novih orodij, a tudi spremembe vloge učenca in učitelja, uporabo novih učnih metod, s tem pa tudi sam učbenik dobiva novo vlogo.

Ker se v zadnjem obdobju vse večjega trenda uporabe IKT v izobraževanju pojavlja vse več e-učbenikov v obliki digitaliziranih klasičnih (tiskanih) učbenikov, ki izkoriščajo nove medije le kot nadomestilo (Pravilnik o potrjevanju učbenikov od leta 2010 omogoča potrjevanje vseh oblik e-učbenikov), je vpeljan pojem i-učbenik za interaktivne e-učbenike. Ta pojem pomeni e-učbenike, ki izkoriščajo nove medije za nadgradnjo interakcije z uporabnikom, kot jo omogoča nova tehnologija.

Sam i-učbenik je zasnovan tako, da učencu nudi različne izkušnje, taksonomsko raznovrstne naloge in spodbude k (sistematičnemu) povezovanju znanja. To pomeni, da i-učbenik omogoča učencu tudi razvoj procesnih ciljev, saj ga spodbuja k utemeljevanju, pojasnjevanju, razvrščanju in podobno. I-učbenik ponuja veliko možnosti uporabe tako v razredu kot zunaj njega, je enostavno dostopen, na računalniku pa lahko deluje s spletno povezavo ali brez nje.

Prednosti in slabosti

V naši sedanji dobi v založništvu ni mogoče objaviti izobraževalnega gradiva brez velikega vprašanja: tisk ali digitalna različica? Digitalna vsebina postaja vse bolj priljubljena, a vprašanje je, če je ta vedno prava izbira. Čeprav na to ni enostavno odgovoriti, obstajajo jasne prednosti in slabosti digitalnih učbenikov.

Prednosti digitalnih vsebin

1. Dostopnost

Digitalna vsebina ima veliko prednost, ko gre za dostopnost. Do i-učbenikov lahko učenci dostopajo od kjer koli in prek katere koli naprave. Več i-učbenikov lahko shranimo v en telefon ali tablični računalnik. Še bolje, i-učbeniki so vedno na zalogi.

2. Spletni viri

Z i-učbenikom lahko učenci s pomočjo enega klika dostopajo do dopolnilnega gradiva. Vpisovanje zapiskov se lahko izvede znotraj samega učbenika. Opombe lahko hitro delijo celo s sošolci.

3. Edinstvene domače naloge

Pri tradicionalnih učbenikih so učitelji odgovorni za ustvarjanje lastnih nalog. Domače naloge so pogosto omejene. Digitalna vsebina učiteljem omogoča, da v svoj arzenal učnih orodij dodajo interaktivne učne elemente.

4. Brez poškodovanih ali izgubljenih učbenikov

Tudi najbolj previdni učenci lahko izgubijo učbenik. Včasih se to zgodi v najslabših trenutkih. Učencem, ki so ostali brez učbenika dan pred testom, se ne piše prav dobro. Z digitalno vsebino je izguba ali poškodba učbenika nemogoča. Tudi če je računalnik zatajil, lahko do spletnih učbenikov dostopajo iz katere koli druge mobilne naprave ali računalnika.

5. Okolju bolj prijazni

I-učbeniki so v primerjavi z tiskanimi, okolju veliko bolj prijazni. Učbeniki v tiskani verziji hitro postanejo zastareli, kar pri posodobitvah terja veliko zapravljenega papirja. Digitalno vsebino je mogoče posodobiti enostavno in za to ni potreben nakup novega učbenika.

6. Informacije, ki jih je enostavno najti

V tradicionalnem učbeniku je iskanje potrebnih informacij lahko zamudno. Z digitalnimi vsebinami lahko hitro iskanje informacij poenostavi učenje. Z vgrajenimi slovarji si lahko učenci z lahkoto poiščejo tudi definicije.

Slabosti digitalne vsebine

1. Ni nadaljnje vrednosti

Nekateri digitalni založniki omogočajo dostop do i-učbenika le za čas trajanja razreda. Tu nimajo vsi založniki enake politike. Po drugi strani pa i-učbeniki ne ponujajo vrednosti za nadaljnjo prodajo. Ko učenec zaključi s tečajem ali razredom, ostane praznih rok.

2. Močno se zanaša na dostop do tehnologije

Čeprav se prilagodljivost i-učbenikov običajno kaže kot velik plus, lahko njegova odvisnost od dostopa do interneta in dragih naprav predstavlja težavo. Vsi učenci si ne morejo privoščiti zanesljivega računalnika ali tablice. Tisti, ki naprave nimajo, se morajo za deljenje gradiva zanašati na sošolce ali pa obtičati v knjižnici. Čeprav je res, da večina otrok danes ima računalnik, je spletno učenje finančni izziv za tiste, ki tega nimajo.

3. Brez Wi-Fi-ja? Brez domače naloge!

Tehnologija digitalnih učbenikov deluje zelo dobro … večino časa. Ko gre kaj narobe, učenci ne morejo pravočasno opraviti nalog. Na žalost je za učence preveč enostavno, da to zlorabijo. Učitelj denimo skoraj da ne more preveriti, ali je učenec resnično imel težave pri dostopu do spletnega gradiva.

4. Zavzame dragocen čas v razredu

Večina učiteljev je dejala, da čeprav i-učbeniki običajno dobro delujejo, le-ti niso tako preprosti za uporabo kot njihovi predhodniki. V vsakem semestru morajo učitelji določene učence učiti, kako dostopati do učbenika in ga uporabljati. Odpravljanje težav lahko skrajša čas učenja učencev. Niso vsi učenci dobro usposobljeni za uporabo računalnika, zato morajo nekaterim učitelji in starši priskočiti na pomoč.

5. Preveč blizu motenj na spletu

Učenci vseh starosti so navajeni, da pogosto dostopajo do družbenih medijev in spletne zabave. Ko sta Facebook in YouTube le nekaj klikov stran, se lahko to izkaže preveč mamljivo. Prihajajoča obvestila in sporočila je težko prezreti. Pogosto odvračanje pozornosti moti čas učenja in ovira napredek učenca.

6. Škodljivo za oči

Zaradi uporabe i-učbenikov so učenci prisiljeni več časa preživeti pred zasloni. Če to počnejo še ob prostem času, je tveganje za poslabšanje vida toliko večje.

Jasno je, da ni enega samega pravega ali napačnega načina učenja. Tako bi lahko rekli tudi, da ni enega samega pravega ali napačnega načina objave izobraževalnega gradiva.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice