Naprej na vsebino

Živila, ki okrepijo vaš imunski sistem, ter vas »varujejo« pred COVID-19

COVID-19 ne izbira koga bo okužil, nevaren je za vse, tako mlade kot stare, bele, črne, rumene, bogate in revne … res je, da so za težji razplet bolj dovzetni starejši in tisti, ki že imajo kakšne bolezni, a so do sedaj znani podatki dokazali, da lahko umre tudi zdrava, mlada oseba.

Je pa koronavirus postal odličen način, kako zaslužiti z naivnostjo ljudi. V teh dneh boste lahko zasledili oglase raznih vidcev, ki vam bodo obljubljali, da vas lahko energetsko zaščitijo. Prodaja se marsikatera amulet, ki vas po podatkih prodajalcev lahko zaščiti. Prav tako boste zasledili kar nekaj pripravkov, ki vam bodo obljubljali vse mogoče. Koliko ste pripravljeni pri tem verjeti je vaša odločitev, a ne pozabite, če je preveč dobro, da bi bilo res, potem definitivno ni res. Ter če bi kaj od omenjenega delovalo, bi voditelji držav že to uporabljali, ne da beležimo že preko 120.000 mrtvih in skoraj milijon okuženih. Čudežne tabletke in živila ni, prav tako ne cepiva, obstajajo pa živila, ki dvignejo naš imunski sistem, ter jih dobite v vsaki trgovini.

Losos vsebuje veliko vitamina D

Losos je riba bogata z omega-3, beljakovinami in vitaminom D, z nežnim mesom značilne oranžne barve in s specifičnim okusom. Zaradi velike vsebnosti maščob spada med tako imenovane mastne ribe. Predvsem velja za bogat vir večkrat nenasičenih maščobnih kislin EPA in DHA iz družine omega-3, ki jih v sodobni prehrani običajno najdemo premalo.

Losos ekspresno hitro izboljša učinkovitost imunskega sistema. Vitamin D v lososu hitreje zazna bakterije in viruse v telesu, ter jih lahko tudi uniči.

Znani so tudi pozitivni učinki omega-3 v lososu. Le-ta naj bi preprečeval in obvladoval nenalezljive kronične bolezni sodobnega časa, kot so srčno-žilna obolenja, sladkorna bolezen tipa 2, debelost, presnovni sindrom, nevrološke bolezni, kot je demenca in druge. Predvsem DHA ima pomembno vlogo pri razvoju možganov in vida ter je tako izredno pomembna med nosečnostjo, dojenjem in v otroštvu.

Znani so pozitivni učinki omega-3 v lososu. Foto: Pixabay

Tuna vsebuje veliko mineralov in vitaminov

Tuna je bogata z beljakovinami, ki so visokokakovostne, lahko prebavljive in ustrezajo ljudem v vseh obdobjih, poleg tega pa tunina vsebuje manj maščobe kot govedina, perutnina in svinjina.

Najdragocenejše hranilo v tuni so omega 3 maščobne kisline, ki so znani varuhi zdravja srčno-žilnega sistema. Poleg tega pomagajo pri uravnavanju telesne teže in izboljšujejo telesni odgovor na inzulin, saj spodbujajo izločanje hormona leptina, ki uravnava vnos hrane, telesno težo in presnovo, izloča pa se v mastnih celicah. Omega 3 maščobne kisline tudi izboljšujejo razpoloženje in blažijo simptome depresije. Tunina vsebuje obilico mineralov (selen, magnezij in kalij) ter vitaminov skupine B. Ti so znani borci proti stresu, saj pomagajo pri proizvodnji hormona sreče. Poleg tega ohranjajo spomin, zmanjšujejo tveganje za možgansko kap in koristjo očem.

Tuna je dobra, a ne pretiravati, ker vsebuje kar nekaj težkih kovin. Foto: Pixabay

Špinača vsebuje ogromno mineralov

Špinača je eno redkih živil bogatih z vitaminom K, ki je pomemben za zdravje kosti. Poleg tega vsebuje še kar nekaj drugih vitaminov in mineralov, bogata pa je tudi s karotenoidi, ki imajo antioksidativni učinek. Vsebuje več deset različnih vrst flavonoidov, prav tako je bogata tudi s karotenoidi, ki imajo protivnetne učinke. Ker so vnetni procesi eden od vzrokov nastanka rakavih obolenj, so snovi s protivnetnim delovanjem pomembne pri preprečevanju nastanka in razširjanja rakavih obolenj. Raziskave so pokazale, da špinača zavira nadaljnji razvoj in rast rakavih celic želodca ter upočasnjuje nastanek raka kože.

Prav tako je odličen vir magnezija, minerala, ki poleg vseh ostalih nalog poskrbi, da nadzorni sistem s polnim obrati deluje vse skozi, posledično imajo bakterije in virusi manjše možnosti za prekrite vdore le-teh.

Špinača daje našemu telesu energijo. Foto: Pixabay

Črni ribez je bogat z vitaminom C

Črni ribez vsebuje zelo visoko vrednost antioksidantov (flavonoidi), vitaminov, esencialnih maščobnih kislin in mineralov. Še posebej je bogat z vitaminom C. Vsebuje tudi nekaj redkih hranil kot je GLA (gama linolenska kislina/Omega-6 maščobna kislina).

Vitamina C je tisti vitamin, ki prvi »sprejme« viruse in bakterije v telesu pričaka. Raziskave so pokazale, da ima prav vitamin C glavno vlogo pri hitrem okrevanju. Če ne verjamete, ko imate gripo ali angino, kaj vas najprej postavi po koncu – vitamin C. Pa naj gre za živeže, ki ga vsebuje, ali zgolj sokove. Dejstvo je tudi, da ravno vitamin C poskrbi za to, da se vse sestavine, ki se skupaj borijo proti virusom in bakterijam hitreje in močneje povežejo.

Vitamin C je pomemben vitamin, ki pomaga pri imunskim sistemu. Foto: Pixabay

Ko boste načrtovali naslednji obrok ne pozabite na predstavljena živila, a ne pozabite, ne glede na to, kako dobro in zdravo je nekaj za človeka, je v preveliki količini škodljivo. Vsak obrok mora biti uravnotežen in mora vsebovati vse sestavine. Dnevi v »samoizolaciji« so idealni za to, da skrbno načrtujete vsak svoj obrok in ne pretiravate s količino. Strogih ukrepov bo enkrat konec, poskrbite na to, da tekstilna trgovina ne bo zaslužila na vas, ker vam bo vse razen trenirk premajhno.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] revmatoidnih stanj se pojavi, ko se vaš imunski sistem pokvari in napade vaša lastna tkiva. Zdravniki niso prepričani, kaj to povzroča. Včasih je v […]

Prijava na e-novice