Naprej na vsebino

Vas daje revma?

Revma zajema širok razpon zdravstvenih stanj, od lokalnega vnetja enega specifičnega sklepa ali predela telesa, kot je na primer zamrznjena rama, do bolj splošnih mišičnih in sklepnih stanj, kot so revmatoidni artritis in druga stanja, povezana z artritisom.

Revma običajno prizadene tetive, ligamente, kosti in mišice vaših sklepov. Med revmatoidnimi obolenji je tudi veliko vrst artritisa. Artritis je izraz, ki se uporablja za stanja, ki vplivajo na vaše sklepe.

Včasih je revma imenovana tudi kot mišično-skeletna bolezen. Pogosti simptomi vključujejo bolečine v sklepih, izgubo sposobnosti gibanja v sklepu ali sklepih, vnetje ali oteklino, pordelost in pojav toplote na sklepu ali prizadetem območju.

Pred leti so takšni pogoji spadali pod širok pojem revma. Zdaj je ločenih več kot 200 različnih revmatoidnih bolezni. Med najpogostejše štejemo osteoartritis, revmatoidni artritis, lupus, spondiloartropatije, kot sta ankilozirajoči spondilitis in psoriatični artritis, Siogrenov sindrom, sklerodermo, infektivni artritis in še veliko drugih.

Revma prizadene več žensk kot moških.
Revma prizadene več žensk kot moških.
Vir slike: Andrea Piacquadio, Pexels

Večina revmatoidnih stanj se pojavi, ko se vaš imunski sistem pokvari in napade vaša lastna tkiva. Zdravniki niso prepričani, kaj to povzroča. Včasih je v genih, drugič je posledica nečesa na svetu okoli vas, kot je cigaretni dim, onesnaženje ali nekaj, kar povzroči okužbo. Tudi spol igra vlog, saj se zdi, da revma prizadene ženske bolj kot moške.

Medicinsko področje, ki proučuje tovrstna stanja, se imenuje revmatologija. Če vaš redni zdravnik meni, da imate revmatoidno bolezen, vas bo verjetno poslal k revmatologu – zdravniku, ki je posebej usposobljen za zdravljenje.

Vaš revmatolog vas bo pregledal, diagnosticiral vaše stanje, nato pa nadziral načrt zdravljenja, ki bo verjetno vključeval zdravila, redno vadbo, zdravo prehrano, obvladovanje stresa in počitek.

Revma lahko prizadene en sklep ali več kot eno področje telesa

Revma oziroma revmatoidna stanja lahko prizadenejo en sklep ali en predel telesa. K takšnim stanjem spadajo tendinitis ali vnetje tetiv ter bursitis, ki je vnetje tekočine okoli sklepa, znano kot bursa. Revma se lahko pojavi tudi kot posledica ponavljajoče se poškodbe.

Običajno revma vpliva na roke in zapestja predvsem pisarniških delavcev, opazimo pa jo lahko tudi na drugih majhnih sklepih telesa.

Revma se lahko lajša z masažo.
Revma se lahko lajša z masažo.
Vir slike: andreas160578, Pixabay

Revma je diagnosticirana tudi pri zamrznjeni rami, ki povzroča težave pri dvigu roke. Včasih je zamrznjena rama povezana s poškodbo tkiva, kot je prevelika mišična obremenitev ali nategnjena mišica, pri nekaterih primerih pa vzroka za nastanek ni mogoče ugotoviti.

Tudi sindrom karpalnega kanala je oblika revmatoidnega obolenja. Nastane zaradi pritiska na živec v zapestju, kar pa posledično povzroča mravljinčenje v rokah in dlaneh. Revma se lahko kaže kot enostavna bolečina v vratu, ki je običajno opisana kot bolečina v ramenih in pogosto otežuje obračanje glave.

Protin ali putika je oblika revme. Gre za vnetje sklepov, ki se pojavi zaradi visokih količin kristalov sečne kisline v tkivu sklepov. Osteoartritis je dejansko obraba sklepov in ne rečeno strogo revmatoidno stanje. Vendar pa se pojavijo podobni simptomi bolečine in omejevanja gibanja, kot jih povzroča revma.

Revmatoidni simptomi ali bolečina lahko prizadenejo številne dele telesa. Običajno jih zdravniki imenujejo avtoimunske bolezni – ko imunski sistem začne napadati lastne celice, ne pa napadajoče patogene, kot so bakterije in virusi.

Pogosta revmatoidna stanja, ki prizadenejo več kot eno področje ali del telesa vključujejo revmatoidni artritis, ki se pojavlja v številnih različicah s skupno značilnostjo, da imunski sistem deluje proti tkivu v in okoli sklepov. Revma, ki prizadene več kot eno področje telesa vključuje tudi fibromialgijo. Ta je karakterizirana z vnetjem mišic in vezivnega tkiva v telesu z različnimi vzroki.

K revmi, ki prizadene več kot eno področje telesa sodijo tudi lupus, skleroderma, polimiozitis in dermatomiozitis. To so avtoimunske bolezni, ki vplivajo na mišice in vezivno tkivo.   

Prilagodite svoj življenjski slog

Za lajšanje bolečine, ki jo povzroča revma, lahko pomaga kombinacija različnih terapevtskih strategij. Znano je, da določena hrana povečuje vnetje, druga pa zmanjšuje. Izbira je široka, tako da bo v zdravi kuhinji več kot dovolj možnosti, ki bodo zadovoljile tudi tiste z najslabšim apetitom. Zdrava prebava in povečana količina črevesju prijazne flore lahko zmanjšata kislost in s tem pomagata izboljšati gibljivost sklepov.

Če vas daje revma, je pomembno tudi soočanje s čustvi, zlasti v primeru kroničnih stanj. Pogosto se namreč pojavijo občutki nemoči in osamljenosti. Kar pa lahko spremlja tudi nihanje razpoloženja, tesnoba in motnje spanja.

Revma vpliva na zapestja pisarniških delavcev.
Revma vpliva na zapestja pisarniških delavcev.
Vir slike: Lex Photography, Pexels

Kadar vas daje revma, je še toliko bolj pomembna pravilna drža telesa. Tistim, ki imajo dolgotrajnejše težave z revmo, zlasti z bolečinami v spodnjem delu hrbta, lahko pravilna drža telesa izboljša simptome in olajša dnevne aktivnosti. Svojo držo lahko izboljšati z različnimi pristopi.  

Med vožnjo potegnite sedež naprej in upognite kolena. Prepričajte se, da so kolena višja od bokov. Sedite naravnost in položite roke visoko na volan. Poskrbite, da ima vaša postelja dobro, čvrsto vzmetnico. Hoja je odlična vadba, a poskrbite, da bo vaše telo med hojo enakomerno uravnoteženo.

Ko sedite, postavite eno nogo višje od druge. Ko nekaj dvignete, vedno upognite kolena in naredite dvig z nogami, ne pa da se upognite v pasu in dvigujete s hrbtom. Pri dviganju pazite, da hrbet ostane raven in se vedno dvignite tako, da upognete kolena. Nikoli ne dvigajte več, kot lahko udobno prenesete. Med nakupovanjem, potovanjem in podobnimi aktivnostmi poskusite nositi enako težo v vsaki roki.

Simptome, ki jih prinaša revma, lahko olajša tudi masaža, refleksoterapija in aromaterapija, prav tako parne kopeli, savne in masažne kadi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice