Naprej na vsebino

Jutranji ritual, ki bo mogoče koga navdušil in postal všečen

Vse bolj smo ljudje ozaveščeni o pomenu zdravja, tako psihičnega kot tudi fizičnega. Vedno več se govori o skrbi za zdravje. Ponujajo se različne možnosti, kako lahko za zdravje skrbimo in se hkrati počutimo odlično. Vsak lahko zase najde ustrezen ritual, vadbo, ki mu bo ustrezala. Ponujajo se plačljive, vodene vadbe, kot tudi brezplačne. Kdor želi nekaj narediti zase, mu napor pri vadbi ne predstavlja težave.

Vedno raje skrbimo za zdravje, dobro počutje in zunanji izgled. Spoznali smo, da se po vadbi počutimo enkratno, smo boljše volje in imamo več energije še za vsa ostala opravila, ki nas čakajo.

Težava pa nastane pri razporejanju časa. Zjutraj težko vstanemo iz postelje, dopoldan smo v službi, pa bi takrat verjetno našli največ volje za rekreacijo, zvečer pridemo iz službe utrujeni, čaka nas še veliko hišnih opravil, otroci in raven energije ni ravno v presežku.

Seveda so razlogi zakaj bi, oziroma zakaj ni priporočljivo vaditi ob določenih delih dneva.

Jutranji tipi bodo zjutraj z lahkoto ustali, se športno opremili in naredili trening. Še pred službo bodo polni energije, dobre volje in odličnega počutja. Jutranja vadba jim je v veselje, skok v lep začetek dneva. Ni jim težko tako hitro narediti preklop med posteljo in znojem.

Po jutranji vadbi je počutje odlično in tudi sicer se telo lažje pripravi na težke delovne obveznosti, ki nas čakajo. Po vadbi si je najbolje privoščiti še zdrav zajtrk, ter si vzeti čas še za pripravo zdrave ter okusne malice za s seboj.

Jutranja vadba je primerna za tiste, ki imajo naporen urnik, saj čez dan drugače nebi našli časa za vadbo. Je zagotovilo za vadbo, četudi se bodo čez dan pojavile druge nepredvidene obveznosti. Tudi izgovorov kasneje ni.  

Vadba zjutraj je priporočljiva tudi zaradi boljše presnove, saj jo spodbudi. Zaradi tega je hujšanje uspešnejše. Tisti, ki vadijo zjutraj, se gibanja veliko hitreje tudi navadijo. Postane rutina.

Nizko intenzivna vadba pred zajtrkom naj bi bila dobra za kurjenje maščob, ker je v telesu manjša zaloga glikogena, ki se med spanjem, ko je metabolizem upočasnjen, pretvarja v glukozo. To jo telo porablja ponoči. Zaloga glikogena je zjutraj zato najmanjša in zato naj bi vadba na tešče povzročila večjo porabo maščobnih zalog. Pozitivne učinke ima tudi na razpoloženje. Zaradi jutranje vadbe, se koncentracija poveča za osem ur.

Konec zakrnelosti čez dan.

Druge prednosti so tudi, da se zaradi jutranje telovadbe izognete pitju kave na prazen želodec, saj jo tako ali tako čez dan spijemo preveč. Vadba pa sigurno prebudi hitreje kot skodelica kave.

Poslušaj svoje telo.

Vadba zjutraj ima tudi nekaj slabih plati. Če zjutraj delamo na polno paro, se zna zgoditi, da bomo čez dan prej utrujeni. Telo je manj gibljivo, fleksibilno, kar lahko privede do poškodb. To pomeni, da si moramo zjutraj vzeti nekoliko več časa za ogrevanje. Kdor ni jutranji tip človeka, se lahko zgodi, da ga jutranje vstajanje demotivira, poleg tega pa nekaterim vadba na prazen želodec ne odgovarja. Zaradi jutranje vadbe je lahko čez dan veliko bolj prisotna tudi lakota.

Telovadba v katerem koli delu dneva dokazano izboljšuje kakovost spanca.

Da si dan optimalno organiziraš, je dobro da veš, da tvoje telo vedno išče ritem. Zbuja in zaspi rado ob določeni uri, hrana mu prija ob določenih urah in tudi gibanja si zaželi ob ustaljeni uri. To je njegov biološki cikel. Da se prilagodi in se ritma navadi, potrebuje okoli mesec dni.

Ker so jutra postala toplejša, kmalu se zdani, mogoče koga že jutri premami, da si razgiba jutro, za boljši dan.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Telovadba doma izboljša vaše razpoloženje in zmanjša občutke depresije, tesnobe in stresa. Povzroča spremembe v delih možganov, ki uravnavajo stres in tesnobo. Telovadba doma lahko poveča tudi občutljivost možganov za hormona serotonin in norepinefrin, ki olajšata občutke depresije. Poleg tega lahko telovadba doma poveča proizvodnjo endorfinov, za katere je znano, da pomagajo ustvariti pozitivne občutke in zmanjšajo zaznavanje bolečine.  […]

Prijava na e-novice