Naprej na vsebino

Slovenija bo z ZDA podpisala izjavo o varnosti omrežij 5G

Zunanji minister Anže Logar bo z ameriškim kolegom Mikom Pompeom prihodnji teden ob njegovem obisku v Ljubljani podpisal skupno izjavo med Slovenijo in ZDA o varnosti omrežij 5G.

Včeraj so State Departmenta sporočili, da bo Pompeo v Sloveniji v četrtek, 13. avgusta. Sestal se bo s predsednikom Borutom Pahorjem in premierjem Janezom Janšo.

Obisk Pompea bo prav tako namenjen utrditvi političnega dialoga na visoki ravni ter krepitvi sodelovanja med državama na gospodarskem in drugih področjih.

Kot napoveduje State Department, bo govora predvsem o krepitvi sodelovanja med državama »na ključnih področjih skupnega interesa, tudi na področju jedrske energije« in vključevanja Zahodnega Balkana v evroatlantske integracije.

Pompeo bo poleg Slovenije namreč obiskal še Češko, Avstrijo in Poljsko. Sam je v sredo izrazil, da gre za »zelo pomembno in produktivno pot«, kot je obisk držav napovedal.

Češki zunanji minister Tomaš Petriček je potrdil, da bo Pompeo na Češko dopotoval v torek, v sredo pa se bo sestal tudi s češkim premierjem Andrejem Babišem. Na Dunaju se bo mudil v petek, sestal pa se bo s kanclerjem Sebastianom Kurzem, zunanjim ministrom Alexandrom Schalenbergom in drugimi, so za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdili na avstrijskem zunanjem ministrstvu.

V soboto pa bo Pompeo odpotoval še v Varšavo, kjer se bo sestal s predsednikom Andrzejem Dudo, s premierjem Mateuszem Morawieckim in zunanjim ministrom Jacekom Czaputowiczem. Na Poljskem bo obeležili tudi 100. obletnico bitke za Varšavo, ko so poljske sile porazile boljševike, so še napovedali v State Departmentu.

Pompeo bo sicer eden najvišjih predstavnikov ameriške administracije, ki bo obiskal Slovenijo po več kot desetletju. Zadnji visoki ameriški obisk je bila leta 2008 udeležba tedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha mlajšega na vrhu EU-ZDA v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Zadnji dvostranski obisk kakšnega ameriškega državnega sekretarja v Sloveniji pa sega v leto 1997, ko je Ljubljano obiskala Madeleine Albright.

Leta 2010 je Slovenijo obiskal tudi tedaj sicer že nekdanji ameriški državni sekretar Collin Powell. Udeležil se je Strateškega foruma Bled.

V ospredju Pompeove turneje po štirih evropskih državah, ki jih je označil za »velike prijateljice Amerike«, naj bi bili predvsem pogovori o varnosti telekomunikacijskih omrežij naslednje generacije.

Vir slike: F.Muhammad, Pixabay

Kaj za Slovenijo (in kitajski Huawei) pomeni obisk Pompea?

Čeprav to ni neposredno navedeno, pa naj bi bilo to bilo uperjeno predvsem proti Kitajski in njenemu tehnološkemu velikanu Huawei. Tudi na sredini novinarski konferenci je Pompeo takoj po napovedi poti v Evropo nadaljeval predvsem o sporih s Kitajsko in napovedal več ukrepov za zagotavljanje varnosti v kibernetskem prostoru.

Kot smo že poročali, je Ameriško ministrstvo za trgovino zaključilo, da kitajska družba Huawei ne bo več smela uporabljati ameriške tehnologije za izdelavo svojih polprevodnikov in drugih ključnih komponent tako za pametne telefone, kakor tudi za bazne postaje in drugo omrežno infrastrukturo.

Ameriški predsednik je danes izdal tudi izvršni ukaz za prepoved uporabe družbenih omrežij Tiktok in Wechat, ki sta v lasti kitajskih podjetij Bytedance in Tencent.

V tem okviru namerava tako Pompeo tudi s Slovenijo doseči podpis posebne izjave o varnosti omrežij 5G, kakršno so ZDA že sklenile z več državami, od Poljske in Češke do Romunije, Estonije in Latvije.

V osnutku skupne izjave je navedenih več varnostnih pogojev glede katerih naj bi se državi strinjali, da so nujni za vzpostavitev varnega omrežja 5G.

V maju smo poročali, da za našo vlado tehnologija 5G pomeni predvsem vprašanje nacionalne varnosti.

Besedilo med drugim določa, da je treba natančno preveriti ponudnike in njihove dobavitelje. Pri tem je treba med drugim preveriti transparentnost njihovega lastništva, spoštovanje pravic intelektualne lastnine in ali so zavezani zakonodaji, ki zahteva transparentnost korporativnega upravljanja. Državi bi s skupno izjavo prav tako izpostavili nujnost zavedanja o pomenu varnosti omrežij na ravni zveze Nato in EU.

Ker bi izjava lahko omejila sodelovanje Huaweija pri vzpostavljanju omrežja 5G v Sloveniji, so v tem kitajskem tehnološkem velikanu slovensko vlado pozvali na pogovore o varnostnih vprašanjih tehnologije 5G, vladi pa so ponudili tudi podpis sporazuma o neprisluškovanju, s katerim bi zagotovili, da ne bo dopustil uporabe svoje tehnologije za nadzor. Na omenjeni poziv se iz vlade še niso odzvali.

Med obiskom Pompea v Ljubljani je sicer pričakovati tudi pogovore o odločitvi ZDA, da iz Nemčije umakne okoli 12.000 svojih vojakov in jih nekaj prerazporedi tudi po novih članicah. Poljska je že sporočila, da naj bi jih sprejela najmanj 1000. V Sloveniji pa zaenkrat po zagotovilih zunanjega in obrambnega ministrstva takšni pogovori ne potekajo, čeprav je slovenski premier Janez Janša nedavno na tviterju zapisal, da bi bili ameriški vojaki v Sloveniji dobrodošli.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice