Skip to content

Ali imam pravico trditi, da je zemlja ploščata?

Če bi danes naleteli na koga, ki bi trdil, da je zemlja ploščata, bi se verjetno najprej vprašali po njegovem mentalnem zdravju. Kljub temu da nam je splošno jasno, kakšne oblike je naš planet, je vendarle moč tudi danes naleteti na ljudi, ki menijo, da je zemlja ploščata in, da je njena »uradna« okrogla oblika, z rahlo sploščenostjo na obeh polih, zgolj konstrukt svetovih elit.

Tudi danes mnogi trdijo, da je zemlja ploščata

Verjeli ali ne, tudi danes obstaja na deset tisoče tistih, ki so »dogmatsko« prepričani, da je zemlja ploščate oblike. Po njihovem gre za eno v nizu od teorij zarot, kjer naj bi bila v ozadju vesoljska agencija Nasa in svetovna politika. Izvor za takšno prepričanje mnogih, znanstveniki pripisujejo svetovnemu spletu, predvsem Facebooku in YouTubu.

Trditev, da je zemlja ploščata, je za 21. stoletje popolnoma absurdna in ni vredna niti resne obravnave. Je pa zaskrbljujoče, da se takšno mišljenje širi med ljudmi s pomočjo svetovnega spleta, kar nas usmerja v vprašanje ali je svetovni splet zares v službi človekovega napredka ali pa ga usmerja v nazadovanje?

Preberite tudi:

Covid-19 in komunistična re(re)volucija

Ali Vatikan zahteva, da se v Srbiji cepijo proti covid-19?

Smo kristjani bolj dovzetni za okužbo s covidom-19 kot ostal državljani?

Za mnoge je covid-19 konstrukt svetovnih elit

Primer teorije o ploščati zemlji je podobnega izvora, kot večina teorij o covidu-19, ki krožijo med ljudmi in se »prodajajo« kot teorije zarote. Vzporedno s tem lahko obravnavamo tudi razširjanje teorije zarote ob aktualni epidemiji covida-19. Kakor trditve o ploščati zemlji, so tudi trditve, da je covid-19 konstrukt elit za obvladovanje ljudi, nastal na svetovnem spletu in se šiti predvsem preko družabnih omrežij.

Primer teorije o ploščati zemlji je podobnega izvora, kot večina teorij o covidu-19, ki krožijo med ljudmi in se »prodajajo« kot teorije zarote.
Primer teorije o ploščati zemlji je podobnega izvora, kot večina teorij o covidu-19, ki krožijo med ljudmi in se »prodajajo« kot teorije zarote.
Vir slike: conversation

Kakor satelitski posnetki, ki dokazujejo okroglo obliko zemlje, niso dovolj močan dokaz za tiste, ki so se odločili, da je za njih zemlja ploščata, tako tudi posnetki o množičnih grobovih tistih, ki so umrli za covidom-19, mnogih ne morejo omajati pri prepričanju, da je covid-19 izmišljen.

Danes mnogi upoštevajo samo svoje individualne občutke

Ob tem se lahko vprašamo ali ima danes sploh še kakšno veljavo mnenje strokovnjaka in določenih institucij ali pa je človek danes pristal v popolni izolaciji in upošteva še samo tisto, kar se mu zdi v skladu z njegovimi trenutnimi individualnimi občutki.

V zvezi s covidom-19 je v zadnjem času postala aktualna tematika o zaščitnih maskah. Preko družabnih omrežij so se začeli oglašati posamezniki in skupine, ki trdijo, da nošenje zaščitnih mask nikakor ne more biti obvezna. Pri tem se sklicujejo na pravo in ob tem trdijo, da za nošenje mask ni pravne podlage.

Ali je pravna podlaga absolutna pravna podlaga za naše življenje?

Zanimivo je, da takšnemu stališču posredno pritrjuje tudi varuh človekovih pravic s trditvijo, da je nošenje mask v javnih prostorih nepopolna pravna norma, zato za kršitev ni predpisana sankcija.

Na podlagi zapisanega lahko upravičeno sklepamo, da živimo v času, ko je naša glavna skrb, kako pravno upravičiti naša dejanja, ki so posledica naših trenutnih občutkov. Glede na to, da ob zahtevi nošenja mask, kar mnogi občutijo kot poseg v njihovo osebno svobodo, bodo naredili vse, da bodo pravico do svobode tudi uresničili.

Če tudi predpostavimo, da za nošenje mask v resnici ni pravne podlage, ki bi to absolutno določala in posledično tudi sankcionirala, se je potrebno v prvi vrsti vprašati, kaj moje stališče pomeni za zdravje tistih, ki se nahajajo v naši neposredni bližini.

Pravna ureditev sama po sebi ne zagotavlja varnosti

Pravna (ne)urejenost še ne zagotavlja, da s svojim početjem ne bomo ogrožali drugega. Če ne nosimo mask, obstaja neprimerno veliko večja možnost, da bomo okužili nekoga, ki se nahaja v naši bližini. Glede na nepredvidljivost covida-19, lahko o posledicah našega početja samo ugibamo. Glede na nedavne izkušnje obstaja velika možnost, da bo za ceno naše »pravice« do svobode, morda kdo izgubil tudi življenje.

Ljudje, ki radi sledijo teorijam zarote, sledijo temu predvsem za to, da bi pri tem našli upravičenje za svoja lastna dejanja. Tako nekdo, ki ne želi nositi zaščitne maske, v teoriji zarote o covidu-19, vidi rešitev, saj ta teorija govori, da je covid-19 konstrukt. Ker pride do takšnega odgovora, kot si je želel, potem sam sebe opraviči, s tem, da ne nosi zaščitne maske.

Ljudje, ki radi sledijo teorijam zarote, sledijo temu predvsem za to, da bi pri tem našli upravičenje za svoja lastna dejanja.
Ljudje, ki radi sledijo teorijam zarote, sledijo temu predvsem za to, da bi pri tem našli upravičenje za svoja lastna dejanja.
Vir slike: CNN

Ali je pravica do lastnega mnenja absolutna?

Vprašanju iz naslova »Ali imam pravico trditi, da je zemlja ploščata?« lahko pridružimo še aktualno vprašanje »Ali imam pravico trditi, da covid-19 ne obstaja?« Odgovor na zastavljeni vprašanji je lahko naslednji: Res je, da je ena izmed glavnih demokratičnih načel pravica do lastnega mnenja. Vendar mora biti ob tem postavljeno pravilo, da z lastnim mnenjem nikogar ne ogrožam.

Nekdo, ki trdi, da je zemlja ploščata, bo lahko hipotetično poletel z letalom z namenom, da bo dosegel konec planeta. V rezervoar si bo natočil toliko goriva, kolikor ga bo po njegovem mnenju potreboval, da se bo pripel na konec sveta. Ker bo njegova teorija »padla v vodo«, bo strmoglavilo tudi njegovo letalo, saj bo potoval okrog zemlje, dokler mu končno ne bo zmanjkalo goriva.

Morda bo tisti, ki trdi, da je covid-19 konstrukt povzročil še hujše posledice. Kljub rizičnosti, se bo normalno gibal med ljudmi po zaprtih prostorih brez maske. Pri tem bo prej ali slej okužil samega sebe in posledično še druge. Glede na to, da ima covid-19 znanstveno dokazane posledice, ki so lahko tudi življenjsko usodne, obstaja velika verjetnost, da bo okužba prinesla za marsikoga usodne posledice.

Tudi danes je aktualno vprašanje o človekovem mentalnem zdravju

Znanstveniki so med drugim ugotovili, da covid-19 povzroča tudi posledice na možganih. Malo za šalo, malo pa zares, se lahko vprašamo ali ni morda posledica delovanja covida-19 že vidna tudi na zunaj? Za mnoge, ki trdijo, da je covid-19 izmišljena epidemija, bi se lahko vprašali po njihovem mentalnem zdravju, podobno, kot za tiste, ki tudi v 21. stoletju trdijo, da je zemlja ploščata.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
RavnaZemlja
RavnaZemlja
3 years ago

Kako lahko napišeš tak članek, brez kakršnekoli resnosti. Sklicuješ se na “satelitske” posnetke. Sploh veš kaj je satelit? Si si kdaj dobro pogledal kako satelitsko sliko in si pojasnil zakaj je na NASIni sliki (ne fotografiji) en kup oblakov kopiranih, pol pa pametuj. Nadalje, ko boš šel na morje in našel krivuljo in dokazal da ladje izginjajo za horizontom, piši take članke.
Pripenjam sliko, na kateri sem ti označil narisane (kopirane) oblake, da boš imel kaj resnega dela, ….
Original najdeš na NASA strani tukaj:
https://visibleearth.nasa.gov/images/57723/the-blue-marble

Je levo spodaj: globe_west_2048.jpg

Prijava na e-novice