Skip to content

Katere prednosti nudi podaljšano bivanje

Podaljšano bivanje po rednih šolskih urah zagotavlja staršem mirno vest, saj vedo, da so njihovi otroci pod nadzorom izbrane osnovne šole, hkrati pa učencem omogoča, da gradijo nova prijateljstva zunaj rednih šolskih ur.

Za mlajše učence običajno osnovne šole ponujajo nadzorovan čas igranja, starejši osnovnošolci pa imajo ta čas na voljo za opravljanje domače naloge, ki mu sledi čas rekreacije. Nekatere osnovne šole v podaljšano bivanje vključijo tudi aktivnosti v telovadnici. Tako lahko učenci uživajo tudi v šolski športni dvorani, kjer učitelji poskrbijo za strukturirane športne igre ali atletiko.

Preberite tudi:

Osnovna šola je najpomembnejša faza otrokovega življenja

Šola bo, ampak kakšna?

Običajno lahko podaljšano bivanje obiskujejo vsi učenci od 1. do 5. razreda, vsak delovni dan do vnaprej določene ure. Podaljšano bivanje je velika prednost za učence, katerih starši delajo polni delovni čas ali več in zato svojega otroka po šolskem času ne morejo pričakati oziroma srečati doma. Starši lahko vzamejo otroke iz šole po končanem delu in drugih obveznostih. Do takrat pa učenci ostanejo pod nadzorom učiteljev, ki zagotavljajo varno in kvalitetno podaljšano bivanje.

Podaljšano bivanje je oblika varstva otrok po pouku.
Podaljšano bivanje je oblika varstva otrok po pouku.
Vir slike: coyot, Pixabay

Načrt dejavnosti, ki je zasnovan za podaljšano bivanje, je predvsem dokončanje domačih nalog in pregled učnega gradiva, naučenega čez dan. Učenci lahko preživijo tudi čas v igralnici ali na šolskem dvorišču, če vremenske razmere to dopuščajo.

Določeni dežurni učitelj ostane z učenci v podaljšanem bivanju, da spremlja njihovo vedenje in jim pomaga pri domačih nalogah. Deluje tudi kot svetovalec učencem pri doseganju moralne vzgoje in dobrega vedenja v šoli in zunaj nje. Po opravljeni domači nalogi si lahko najmlajši učenci ogledajo poučne otroške predstave in poučne risanke, ki jih je izbral dežurni učitelj.

Na srečo staršev vse več šol ponuja podaljšano bivanje, da bi povečali izobraževalni potencial šolskega časa in olajšali varstvo otrok za tiste starše, ki delajo daljše delovnike.

Podaljšano bivanje nudi ogromno prednosti

Običajno se pouk v osnovnih šolah konča do 15. ure in po pouku imajo otroci čas za sodelovanje v svojih izbranih obšolskih dejavnostih. Za zaposlene starše lahko to povzroči težave, saj je morajo biti v službi še kakšno uro ali dve. Zato je rešitev za to, pa tudi za nekaj drugih morebitnih težav, obdržati vse otroke v šoli do 16. ali 17. ure v obliki podaljšanega bivanja.

Podaljšano bivanje zagotavlja pomoč otroku pri domači nalogi.
Podaljšano bivanje zagotavlja pomoč otroku pri domači nalogi.
Vir slike: Jena Backus, Pexels

Ta dodaten čas, ki ga zagotavlja podaljšano bivanje, lahko otroci izkoristijo za podaljšanje celotnega dneva z obšolskimi učnimi urami, učenjem tujih jezikov ali v obliki drugih obogatitvenih programov, lahko imajo več časa za odmor, za katere sicer v dnevu ne bi bilo prostora, pa tudi za večjo vključenost ponavljanja učne snovi.

Podaljšano bivanje ima vsekakor svoje prednosti in tudi slabosti, ki jih je treba upoštevati. Na področjih, kjer imajo otroci akademske težave, je podaljšano bivanje lahko dodaten čas, preživet v podpornem in strukturiranem okolju z mentorji in vzorniki, ki omogoča doseganje opaznih izboljšav. Na primer podaljšano bivanje lahko učencu, ki ima težave pri matematiki in branju, omogoča dodaten čas z usposobljenimi učitelji, za premagovanje in izboljšanje sposobnosti na omenjenih področjih.

Podaljšano bivanje zagotavlja koristi tudi za starše, ki prihranijo denar za morebitne inštruktorje ali varstvo otrok in imajo manj skrbi, da njihov otrok po šoli preživi preveč časa z igranjem video iger ali da bi lahko otrok zašel v težave. Otroci imajo v dnevu več prostora za obšolske dejavnosti in čas, ki ga lahko preživijo na prostem, saj svoje šolske obveznosti (kot je domača naloga) opravijo že v podaljšanem bivanju. Podaljšano bivanje ni tako utesnjeno z lekcijami in učenjem, prav tako je za vsak predmet na voljo več časa za razumevanje in poglobljenost, kar učence pripravlja na večji uspeh.

Podaljšano bivanje lahko vpliva na otrokove obšolske dejavnosti

Otroci, vpisani v obšolske dejavnosti, ki imajo obvezen pouk do 15. ure in nato imajo na urniku še podaljšano bivanje, lahko slednje ovira načrtovane obšolske obveznosti. V skupnosti, kjer nima večina šol podoben urnik za podaljšano bivanje, lahko številni obšolski programi, usmerjeni v otroke, predvidevajo, da otroci šolanje končajo okoli 15. ure. Temu primerno tudi načrtujejo uro svoje dejavnosti, zaradi česar se lahko zgodi, da se otrok teh dejavnosti ne more udeležiti.

Za starše, ki radi poberejo svoje otroke v šoli in načrtujejo družinske dejavnosti, jim podaljšano bivanje zagotovi dodatno skupno uro, ki bi jo otrok sicer porabil za domačo nalogo ali učenje.

Podaljšano bivanje vključuje tudi rekreacijo.
Podaljšano bivanje vključuje tudi rekreacijo.
Vir slike: Lukas, Pexels

V kolikor vaš otrok še ni obiskoval podaljšanega bivanja, a ga bo moral zaradi sprememb v vaši službi in delovnem času, boste mogoče morali razmisliti o načinih, kako otroku pomagati pri prilagajanju na nov šolski urnik.

Kljub nekaterim slabostim pa je podaljšano bivanje odlična oblika varstva otrok, ki učiteljem omogoča, da so prilagodljivi in z učenci gradijo dodatne priložnosti in jim s tem pomagajo pri vlaganju v šolo in gradijo njihov značaj.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice