Naprej na vsebino

Maske, zadušitve, vnetja kože in politika

Z naraščanjem števila okužb narašča tudi število uporov proti navodilom in priporočilom stroke. Narašča pa tudi število »strokovnjakov«, za katere se zdi, da rastejo kot gobe po dežju, čeprav že kar nekaj časa ni deževalo.

Ravnatelji v šolah in vrtcih trdijo, da tako ne morejo delati. Njihovo dilemo sicer v veliki meri razumem: ne nazadnje so marsikje tudi starši pritisnili nanje, da morajo šole zagotoviti dovoljšnje število pralnih mask, kar pa (predvsem v velikih šolah) ni enostavno. Pojavili so se tudi pozivi, naj vsi starši pred šolo protestirajo proti nošenju mask. V jutranjih urah. Med tednom. Kdo izmed staršev ima takrat čas protestirati pred šolo, sicer ne bi želela ugibati. Verjetno je pa med njimi zelo malo ali nič zdravstvenih delavcev, farmacevtov in drugih, katerih poklici so na kakršenkoli način povezani s področjem javnega zdravja.

Nekatere izmed dilem so na prvi pogled sicer tehtne: kako bodo razumeli učiteljico ali vzgojiteljico tisti otroci, ki so gluhi, naglušni, imajo motnje koncentracije in brez sledenja premikanja ustnic vzgojno-izobraževalnemu procesu težko ali sploh ne morejo slediti? A vladni odlok navaja tudi to izjemo. Mask se v razredu ne uporablja pri neposredni komunikaciji z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami ob upoštevanju zaščite vseh udeleženih: če je mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 2 metra ali se uporabljata vizir ali steklena pregrada. Če je v razredu otrok z odločbo, naj torej učitelj maske med razlago snovi ne uporablja.

Preberite tudi:

Maske so obvezne, preverite, kje vse

Maske so naš vsakdan, a kaj dejansko vemo o njih?

Dr. Jerman je spregovoril o resnici okoli mask, covida-19, cepljenja in vlade

Pod črto: Z maskami imamo težave predvsem starši, otroci pa v večini primerov sploh ne. Ker razumejo, da s tem ko nosijo masko in so morda asimptomatični prenašalci okužb, ščitijo svoje prijatelje in sošolce in njihove starše ter predvsem stare starše. Ne sprašujejo se o zaroti, ne obtožujejo vlade, ne debatirajo o SZO in NIJZ. Masko si nadenejo iz občutka solidarnosti in empatije, čeprav mnogi izmed njih teh izrazov še ne poznajo.

Prav je, da se otroci s tem ne obremenjujejo. Prav je, da se obnašajo odgovorno. In ni prav, da jih mi starši obremenjujemo s teorijami zarot. Ni prav, da jih vpletamo v ideološke boje. Kot tudi ni prav, da si politične stranke na njihov račun nabirajo politične točke. Pravzaprav s kulturnimi besedami težko pojasnim, kako zelo se mi to zdi narobe.

Koliko se jih je zaradi maske že zadušilo?

V času, ko se svetuje, da naj v zaprtih prostorih vsi nosimo obrazne maske, da bi preprečili širjenje koronavirusa, nekateri trdijo, da nošenje maske zmanjšuje vnos kisika ali pa jih sili k vdihovanju lastnega ogljikovega dioksida. Zaradi tega se počutijo šibke, omotične ali »zadušene«. Skrbi jih tudi, kako nevarno je to in kako lahko manj kisika in več ogljikovega dioksida vpliva na njihovo zdravje.

Je torej mogoče, da lahko nošenje obrazne maske kot del preventivnih ukrepov za omejevanje širjenja virusa povzroči, da oseba vdihne toliko ogljikovega dioksida in tako malo kisika, da se onesvesti ali še huje? Ogljikov dioksid je sicer naravni stranski produkt procesa dihanja telesa, nekaj, kar vsi vsak dan vdihnemo in izdihnemo. Kako škodljivo je to?

Vdihovanje velike koncentracije ogljikovega dioksida (CO2) je res lahko smrtno nevarno. Povzroči lahko glavobol, vrtoglavico, zamegljen vid, nezmožnost koncentracije, tinitus (zvonjenje ali brenčanje v ušesih, ki ga ne povzroča zunanji vir), epileptične napade ali celo zadušitev. Vendar – uporaba običajne kirurške maske ali pralne maske iz blaga tega ne more povzročiti.

Maska ne onemogoča dihanja.
Maska ne onemogoča dihanja.
Vir slike: Pixabay

»Če si na glavo nataknete plastično vrečko in jo tesno privežete okoli vratu, noben virus ne more vstopiti, prav tako pa tudi ne kisik in bi se zagotovo zadušili, zato tega očitno ne priporočamo,« je maja 2020 na vprašanja nevarnosti za zadušitev pri nošenju zaščite nosno-ustnega predela odgovarjal Bill Carroll, izredni profesor kemije na Univerzi Indiana, Bloomington. »Mislim, da je malo verjetno, da bi se zaradi pomanjkanja kisika onesvestili pri nošenju maske iz blaga, ki se običajno ne prilega obrazu popolnoma. Ko izdihnete ali vdihnete, lahko zrak obide masko tudi skozi pore v materialu. Zato vas maska iz blaga ne varuje popolnoma pred vdihavanjem virusa, toda z motenjem toka izdihanega zraka navadno ščiti ljudi okoli vas pred aerosoli v sapi.«

Maske in vnetje kože

V zadnjem času je na spletu zaokrožilo tudi kar precej fotografij, ki prikazujejo poškodbe kože na obrazu: bakterijska vnetja kože, rdečico, kraste, mehurje in podobno. Poleg pravilnega nošenja maske je pomembno tudi, da je maska čista. Podobna vnetja bi dobili na kateremkoli delu telesa, če bi že od marca nosili isti neoprani kos oblačila.

Strokovnjaki opozarjajo, da so tkanine, če niso pravilno razkužene, nosilci tako bakterij, vključno z E. coli, kot tudi virusov: norovirusa, koronavirusa in drugih. Ker ne vemo, s kakšnimi mikrobi smo bili v stiku in kako dolgo mikrobi ostanejo aktivni na vlaknih, je ključnega pomena redno pranje, razkuževanje in sušenje obraznih mask za večkratno uporabo.

Priporočljivo je, da imate več pralnih obraznih mask, da jih lahko v miru operete in medtem uporabljate druge, čiste. Pred pranjem odstranite morebitne snemljive dele, maske operite na visoki temperaturi, priporočljivo je, da pri pranju mask uporabite tudi mrežno vrečko za perilo, da se ne mešajo z ostalimi oblačili. Uporabite detergent, ki vsebuje belilo ali razkužilo. Sušite jih na najvišji možni temperaturi v sušilnem stroju ali na neposredni sončni svetlobi.

Preden si nadenete čisto masko, si umijte ali razkužite roke. Masko obrnite pravilno, da se vaš obraz ne dotika zunanjosti maske, in medtem ko jo nosite, se je poskušajte ne dotikati.

Maska ni motila ne Rogliča ne Pogačarja.
Maska ni motila ne Rogliča ne Pogačarja.
Vir slike: Business LIVE

In vendar še dihata

Glede na nekatere teorije, ki se širijo po svetovnem spletu, bi sicer moral vsak drugi, ki z masko vstopi v zaprt prostor, že obležati. Glede na nekatere teorije bi med operativnimi posegi morali oživljati kirurge, in ne pacientov. Glede na nekatere teorije že dolgo ne bi smela biti živa nobena trgovka, farmacevtka, medicinska sestra in še kdo.

Glede na to, da sta Pogačar in Roglič dosegla prvo in drugo mesto na Touru, v času, ko je nošenje obrazne maske v Franciji obvezno tudi na prostem, smo najverjetneje tudi mi in naši otroci varni pred zadušitvijo, saj so običajni fizični napori precej manjši od naporov kolesarjev na kolesarski dirki. Znanstveno je namreč dokazano, da se pri povečani aktivnosti porablja več energije, celično dihanje poteka intenzivneje in sprošča se večja količina CO2.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice