Skip to content

Smučanje: Top 10 smučišč v Sloveniji

Vonj zime v zraku takoj vzbudi misli o zasneženih pobočjih in ravnicah. Preden se dokončno odločite, kam se boste to zimo odpravili na smučanje ali se preprosto predali drugim zimskim aktivnostim, je kar nekaj razlogov, zakaj bi morali zimske počitnice preživeti v Sloveniji.

Slovenska smučišča so morda manjša od nekaterih drugih v Evropi, vendar bo smučanje z okoliško naravo, ki jo Slovenija ponuja, nepozabno.

Slovenija je majhna dežela s številnimi smučišči, ki ponujajo smučanje v prijetnem in domačem vzdušju. Na voljo je več kot 270 kilometrov smučišč, ki jih oskrbuje 190 vlečnic. Raznolik teren je primeren tako za začetnike in otroke kot tudi za izkušene smučarje.

Preberite še:

Kakšna bo nova smučarska sezona?

Pohorje je odlična izbira tako za resne pohodnike kot za družinske izlete.

Za tiste, ki vam smučanje še ne gre najbolje od nog, so na voljo številne šole smučanja in učitelji smučanja. Ti bodo poskrbeli, da boste na snegu res uživali.

Naša dežela ponuja proračunsko prijazno alternativo ekstravagantnim smučiščem velike četverice na evropski smučarski sceni: Franciji, Avstriji, Švici in Italiji. Ob tem pa neokrnjena lepota in idilična narava najboljših smučišč v Sloveniji poskrbijo za nepozabno smučanje.

Najboljša smučišča v Julijskih Alpah, od velikih bogato urejenih letovišč do manjših družinam prijaznih pobočij, predstavljajo hudo konkurenco smučiščem v tujini.

Slovenija je za smučanje privlačna tudi zato, ker lahko v enem dnevu preizkusite različna smučišča. Razdalje med smučišči so namreč kratke in povsod boste našli urejene smučarske proge, ki so primerne za začetnike in napredne smučarje. Smučanje pa ni edina aktivnost, ki jo lahko med zimskimi počitnicami počnete. Večina slovenskih smučišč je blizu večjih mest, kamor se lahko odpravite na sprehod in raziskovanje lokalne ponudbe

Smučanje in deskanje na snegu po Sloveniji.
Smučanje in deskanje na snegu po Sloveniji.
Vir slike: Xue Guangjian, Pexels

Če se ne morete odločiti katero progo bi izbrali za smučanje ali želite smučati po večjem številu slovenskih smučišč, potem je za vas na voljo tudi SkiPass vozovnica, s katero lahko smučate na vseh slovenskih smučiščih. Na voljo so družinske ali posamezne smučarske vozovnice, prav tako sezonske ali večdnevne vozovnice, ki veljajo za večja slovenska smučišča.

Po mnenju mnogih so na lestvici najboljših smučišč v Sloveniji definitivno Cerkno, Krvavec in Pohorje. Pohorje je prav tako največje smučišče s kar 42 kilometrov proge. Kanin je najvišje smučišče, ki sega čez 2000 metrov nadmorske višine. Za najboljšo razmerje med ceno in kakovostjo pa mnogi predlagajo smučanje na Starem Vrhu. 

Tudi tistim, ki ne smučate, pozimi v Sloveniji ne bo dolgčas. Spustite se lahko po pobočjih na sankah ali pa si obujete zimske pohodniške čevlje in raziščete zasneženo pokrajino. Na tekaških smučeh se lahko zapeljete skozi gozdove in zasnežene travnike ali pa si privoščite tudi kaj bolj adrenalinskega.

Smučanje na Krvavcu

Za popolno zimsko izkušnjo lahko izberete smučanje po odlično urejenih smučiščih na Krvavcu. Krvavec ponuja raznolika smučišča, ki so različne zahtevnosti, tako da bo vsak našel progo zase. Na smučišču je na voljo tudi šola smučanja, ki vključuje tečaj za začetnike in tekmovalni tečaj. Prav tako si lahko najamete smučarsko opremo ali daste svojo na servis.

V bližini se nahaja tudi snežni park, vrtiljak za otroke, organizirano je kolesarjenje na snegu in še veliko drugih privlačnih aktivnost.

Pohorje

Zanimiva izkušnja ni le smučanje podnevi ampak tudi zvečer. To lahko doživite na enem najdaljših osvetljenih smučišč v Evropi. Smučanje je omogočeno na različnih progah, ki so primerne tako za začetnike kot tudi za izkušene smučarje. Pohorje je primerno tudi za najmlajše, ki bodo na tem smučišču z lahkoto naredili svoje prve zavoje na smučeh.

Kanin

Kanin ponuja smučanje na soncu na več kot 2000 metrov nad morjem. Smučišča na Kaninu so povezana z italijansko Sella Neveo. To nedavna povezava smučišč je dostopna z eno samo smučarsko vozovnico tako s slovenske kot z italijanske strani. Do slovenske strani lahko pridete iz Bovca. Večina prog na tem raznolikem smučišču je idealna za vmesne smučarje, nekaj prog pa je primernih tudi za začetnike.

Kranjska Gora

Kranjska Gora slovi po velikih mednarodnih tekmovanjih v slalomu, položne proge pa so idealne za začetnike. V neposredni bližini smučišč so tudi hoteli in apartmaji, pa tudi zanimivi muzeji in etnografski dogodki. Po aktivnem dnevu lahko dan zaključite s tradicionalno lokalno kulinariko.

Slovenija je idealna destinacija za smučanje.
Slovenija je idealna destinacija za smučanje.
Vir slike: Volker Meyer, Pexels

Smučanje na Rogli

Rogla ponuja obilo zimske zabave in adrenalina. Tukaj so na voljo smučišča za začetnike, rekreativne in profesionalne smučarje ter deskarje na snegu. Na Rogli se lahko udeležite tečaja teka na smučeh, ki je namenjen predvsem rekreativcem in vrhunskim smučarjem. Prav tako lahko poskusite hoditi po snegu s krpljami.

Stari vrh

Smučanje na Starem Vrhu je primerno za smučarje vseh ravni spretnosti. Tudi če ne smučate, boste tukaj našli veliko zanimivih aktivnosti. V snežnem parku so na voljo tečaj sankanja, bob steza za sankanje z gumami in različna igrišča za najmlajše.

Cerkno

Sodobno smučišče Cerkno se z najsodobnejšimi objekti in čudovito naravo ponaša s številnimi nagradami za najboljše smučišče v Sloveniji. Velja za najnaprednejše in najvarnejše smučišče v Sloveniji. To vsako leto potrdijo zvesti smučarji, ki svoj prosti čas redno preživljajo na snegu.

Vogel

Vogel je raj za smučanje, deskanje na snegu, tek na smučeh, turno smučanje ali sankanje. Za otroke je na voljo tudi snežni vrtec, medtem ko lahko ljubitelji akrobatskih elementov uživajo v snežnem parku.

Smučanje na Kopah

Smučišče Kope ponuja odličen teren tako za začetnike kot za izkušene smučarje. Letovišče ima poleg smučišč tudi pot za tek na smučeh, sprehajalno pot, lahko pa se udeležite tudi tečaja sankanja.

Velika planina

Velika planina je družinsko usmerjeno srednje veliko smučišče. Ponuja kvalitetno smučanje in široko izbiro zanimivosti za družine s otroci. Poleg smučanja se lahko z otroki zabavate na sankanju, starejši pa se lahko preizkusijo v hoji s krpljami po sveže zapadlem snegu.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice