Skip to content

Kakšna bo nova smučarska sezona?

Turistična panoga je zaradi covida-19 utrpela največjo izgubo. Mnogi turistični delavci so dobesedno pristali na beraški palici. Bolj, ko se bliža zima, več je vprašanj v zvezi z novo smučarsko sezono. Bodo slovenska smučišča po koncu sezone uspešna, ali pa se bodo morala soočiti z rdečimi številkami?

Mogoče vas bo že zanimalo:

Skrajšan delovni čas, posojila in vavčerji so rešitev za slovensko gospodarstvo in turizem?

Sprenevedanje turističnih organizacij glede vračila vplačil odpovedanih potovanj

Koronavirus kot izredna okoliščina in odpoved potovanja

Milim zimam se letos pridružuje tudi covid-19

V zadnjih letih, ko smo priče vse bolj milim zimam, smučarski delavci sezono za sezono pogledujejo proti nebu in upajo, da bo vsaka nova zima bogata s snegom. Ker smo se že kar navadili na mile zime, so na slovenskih smučiščih že več kot tri desetletja nepogrešljivi smučarski topovi, ki ob izpolnjenem pogoju hladnega vremena, uspešno nadomeščajo naravni sneg.

Smučarska sezona je letos odvisna tudi od epidemiološke slike.
Smučarska sezona je letos odvisna tudi od epidemiološke slike.
Vir slike: Pixabay

Uspešnost nove smučarske sezone bo poleg vremenske slike tokrat prvič odvisna od epidemiološke slike zaradi covida-19. Še pred enim letom ni nihče niti v sanjah pomislil, da lahko smučarsko sezono, poleg vremena, pokvari še kakšen drug razlog. Letos je ta razlog covid-19.

Odgovorni za obratovanje slovenskih smučišč se na novo sezono pripravljajo optimistično, v smislu, da bo poleg ugodnih vremenskih in snežnih razmer, dokaj ugodna tudi epidemiološka slika. Zadnji podatki o širjenju covid-19 sicer ne vlivajo pretiranega optimizma, vendar lahko ob pametnem pristopu vsi prispevamo, da bomo letošnjo zimo preživeli brez hujših zdravstvenih in gospodarskih posledic.

Smučarski delavci so deležni pomoči iz tretjega protikoronskega paketa

Slovenski žičničarji so bili zaradi izgube v pretekli sezoni deležni državne pomoči, ki izhajajo iz tretjega protikoronskega paketa. Do roka, ki se je iztekel konec avgusta, so na ministrstvo za infrastrukturo prejeli 58 vlog upravljalcev naprav.

Glede na vloge bo žičničarjem izplačano skupno 635.000 evrov pomoči. Do posebne finančne pomoči zaradi posledic epidemije covida-19 so upravičeni vsi upravljalci žičniških naprav, ki so imeli v zadnji sezoni vsaj en dan obratovalno dovoljenje. Žičničarjem naj bi bila finančna sredstva izplačana v začetku novembra.

V Kranjski Gori pripravljajo posebno ponudbo za družine

Nekatera slovenska smučišča so že začela s prodajo smučarskih vozovnic za novo smučarsko sezono. V Kranjski gori so pričeli s prodajo že 17. avgusta, do konca septembra ponujajo poseben 15% popust za nakup smučarskih vozovnic. V ponudbo so poleg skupnih vozovnic z drugimi slovenskimi smučišči, dodali še novo sezonsko vozovnico, posebej za Kranjsko Goro, s čimer računajo tudi na več stacionarnih gostov.

V Kranjski gori so pripravili tudi posebno privlačno ponudbo za družine. Ob tem žičničarji upajo, da bodo Slovenci smučali doma, k temu naj bi prispevale tudi podražitve smučarskih vozovnic v tujini. V zadnjih letih so uredili tematski park za otroke, pred zimo pa bodo pripravili otroško deželo in nove aktivnosti tudi v Veliki dolini.

V Kranjski Gori načrtujejo novo gondolo na Vitranc

V kranjski Gori sicer največ investirajo v sistem zasneževanja, ki ga sestavlja okoli 160 snežnih topov in žiraf, pri čemer so letos kupili 12 novih topov. Skupaj so v zasneževanje letos vložili 400.000 evrov.

Posebej težak projekt, ki so si ga zastavili v Kranjski Gori, je gondola na vrh Vitranca, kjer imajo tudi težave s pridobivanjem soglasij. Zato bi bilo morda lažje le zamenjati staro sedežnico z novo, ki je nekoč že vozila na Vitranc. Seveda je ob tem ključni problem financiranje.

Za novo smučarsko sezono so že na voljo smučarske karte.
Za novo smučarsko sezono so že na voljo smučarske karte.
Vir slike: Pixabay

Tudi nekatera druga smučišča že prodajajo smučarske vozovnice

Kar se tiče drugih slovenskih smučišč, se vsa bolj ali manj trudijo pridobiti smučarje, podobno kot v Kranjski Gori. Nekatera smučišča so že začela s prodajo smučarskih vozovnic in drugih ponudb, ki so povezane z zimskim turizmom. Posebno široko ponudbo nudijo na Rogli, kjer lahko si lahko poleg smučanja privoščimo kopanje, savno, športne aktivnosti v dvorani, masaže, itd.

Odgovorni za slovenska smučišča si želijo, da bi jim država prišla naproti tudi s podaljšanjem možnosti koriščenja turističnih bonov do konca turistične sezone. Seveda je bistvena želja smučarskih delavcev zadostna količina snega, ne samo na smučiščih, ampak tudi v dolini.

Smučarska sezona je odvisna tudi od našega odgovornega vedenja

Smučarji polnijo smučarska središča predvsem takrat, ko zimska idila napolnjuje vso pokrajino. Ko človeka obdaja zimska pokrajina, je tudi bolj dovzeten za zimske športe in druge zimske radosti.

Kot je bilo že rečeno, bo poleg vremena, krojila zimsko turistično sezono tudi epidemiološka slika, ki jo bo risal covid-19. Kako bo z epidemijo, s katero se vsi srečujemo prvič v življenju, ne more nihče napovedati. Z odgovornim vedenjem in upoštevanjem navodil zdravstvene stroke in slovenske vlade, lahko vsi pozitivno vplivamo na uspešen potek nove smučarske sezone.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice