Skip to content

Kako reagirati, ko nas po telefonu pokliče prodajni agent?

Klici prodajnih agentov, s katerimi se srečujemo dokaj pogosto, zbujajo v nas dokaj neprijetne občutke. Večina izmed nas najprej pomisli, kako se agenta čimprej znebiti, še posebej, če dobimo občutek, da uporablja oseba na drugi strani telefona agresivno metodo prodaje.

Preberite tudi:

Kdaj in kako do osnovne socialne varnosti?

Mobilni operaterji: kakšne so razlike med njimi in kako izbrati najboljšega

Najpogostejši ponudniki so zavarovalnice in telekomunikacijski operaterji

Med najpogostejšimi ponudbami, ki jih agenti ponujajo preko telefona, so zavarovalne in telekomunikacijske storitve. Dobro je, da se zavedamo, da je na drugi strani telefona nekdo, ki samo opravlja svojo službo. Njegova službena naloga je, da nam produkt ponudi in ga končno tudi proda.

Slovenski trg je, glede na število ponudnikov, sorazmerno majhen. Zato ni čudno, če se kdaj zgodi, da naletimo na kakšno osebo, ki nam hoče na vsak način vsiliti neko stvar. Dobro se namreč zaveda, da bo v primeru, če ne bo uspel stvari prodati, velika verjetnost, da bo njegova prodajna uspešnost slaba, kar lahko postavi pod vprašaj celo njegovo preživetje.

Pomembno vprašanje: Ali ponujeno stvar zares potrebujemo?

Kakor koli že, pri vsej stvari gre za podobno zadevo, kot pri nakupu določenega artikla v trgovini. Pomembno je, da stvar zares potrebujemo in, da nam v končni fazi dobro služi. Povsem normalno je, da imata od prodaje korist oba: kupec in prodajalec. Zato tudi pri klicih prodajnih agentov ne gre vedno nujno za »nateg«, kakor se večkrat predstavlja v javnosti.

Ali ima prodajni agent pravico, da nas pokliče?

Vsekakor je najprej dobro vedeti, kakšne pravice imamo v primeru, ko nas prodajni agent pokliče. Če nas pokliče kljub temu da naše telefonske številke ni v javno dostopnih virih, kar praviloma pomeni, da ni dostopna na spletu, gre za kršitev 72. člena Zakona o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1).

V tem primeru imamo vso pravico prekiniti telefonski pogovor in podamo prijavo zoper prodajnega agenta in podjetje, ki ga agent zastopa. Globa za kršitelje je med 2.080 in 4.170 €. (94. člen). Tudi v primeru, ko je naša telefonska številka objavljena na spletu, vendar je v telefonskem imeniku oznaka prepoved za komercialne klice, je klic prodajnega agenta prepovedan.

Prav tako nas ne sme nihče poklicati s komercialnim namenom, če upravljavcu podatkov, v tem primeru, podjetju, ki nas želi kontaktirati, podamo zahtevo, da ne želimo njegovih klicev (73. člen). Najbolje je, da to zahtevo podamo pisno, da imamo v primeru morebitnih, kršitev, pisni dokaz o naši zahtevi.

Prodajni agent nam bo skušal ponuditi vse, na nas je da dobro poznamo obstoječe pogodbe
Prodajni agent nam bo skušal ponuditi vse, na nas je da dobro poznamo obstoječe pogodbe. Vir slike: Pixabay

Pogovor naj bo dialoški v smeri odkrivanja naših potreb

V primeru, smo v skladu z ZVOP-1 privolili v telefonski pogovor, je prvo pravilo, da je pogovor dialog in ne monolog prodajnega agenta. Rezultat monologa je predvsem neuspešen za prodajalca, saj se potencialni kupci, v tem primeru počutimo ogrožene in ne glede na to, kaj nam želi agent ponuditi, pogovor ob prvi priložnosti prekinemo.

Ko nam agent ponuja določen produkt ali določeno storitev, je v prvi vrsti pomembno, da mi, kot potencialni kupci, začutimo potrebo po ponujeni stvari. Sploh pa je pomembno, da se o podrobnostih ne pogovarjamo po telefonu, ampak stvari rešujemo v živo.

V primeru, da nas kličejo iz zavarovalnice, je za predstavitev zavarovalniških produktov zadolžen agent na terenu, v primeru telekomunikacijskih storitev imamo za to vzpostavljene t.i. prodajne točke, ki so na voljo v vseh večjih slovenskih mestih, predvsem v trgovskih središčih.

Bodimo previdni pri prekinitvah in spremembah pogodb

Omenili smo že, da je slovenski trg dokaj zasičen z zavarovalnimi in telekomunikacijskimi ponudbami oz. storitvami. Zato je tudi klic agentov velikokrat usmerjen v vsebino pogodb, ki jih že imamo sklenjene.

Morda imamo dobro pogodbo, vendar nas bo agent skušal prepričati, da je slaba, z namenom, da bi se s tem materialno okoristil. Agenti so namreč plačani glede na število novih pogodb, zato se lahko zgodi, da nam bo priporočal razdrtje obstoječe pogodbe in podpis nove.

Pomembno je, da poznamo obstoječe pogodbe

V tem primeru je ključnega pomena, da smo toliko poučeni, da vemo, kakšno pogodbo imamo sklenjeno, za kako dolgo je sklenjena in, kakšna je posledica prekinitve. Poleg tega je potrebno biti pozoren na to, da v primeru, da želimo prekiniti staro pogodbo, to zares storimo v skladu s Splošnimi pogoji. Praksa kaže, da večina uporabnikov Splošnih pogojev, ki vsebujejo »drobni tisk«, ne prebere.

Marsikdaj se je že namreč zgodilo, da je npr. nekdo zamenjal operaterja, pa je kljub temu še naprej prejemal račune od starega operaterja. Novi operater mu je sicer dal ustno zagotovilo, da bo on uredil prekinitev, v pogodbi s starim operaterjem pa je pisalo, da je prekinitev stvar uporabnika.

Zoper zavajanje in agresivno prodajo smo zakonsko zaščiteni

Glede nepoštenosti in zavajanja s strani posameznikov ali pravnih oseb nas varuje Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP). Zakon se predvsem nanaša na zavajanje in nepoštene prakse s strani prodajalcev.

V primeru, da se izkaže, da nas je prodajni agent zavajal in nam zamolčal bistvene stvari ali nam je želel zadevo prodati na agresiven način, lahko zoper njega podamo kazensko prijavo (4.–10. člen). Globa za njegovo dejanje znaša od 3.000 do 40.000 € (15. člen).

Če nas je prodajni agent ogoljufal ga lahko prijavimo.
Če nas je prodajni agent ogoljufal ga lahko prijavimo.
Vir slike: Pixabay

Odgovornost pri prodaji leži tako na prodajalcu, kot kupcu

Kot je bilo rečeno, so komercialni telefonski klici s strani različnih ponudnikov, del našega vsakdanjika. Vsekakor ne leži odgovornost samo na eni strani, ampak na obeh straneh. Prodajalec je odgovoren, da bo ponudil morebitnemu kupcu kvaliteten izdelek, ki bo ustrezal potrebam kupca.

Prav tako je morebitni kupec odgovoren, da v prvi vrsti ve, kakšno pogodbo ima sklenjeno, predvsem pa, kakšna je vsebina pogodbe. Končni cilj prodajnega razgovora je, da ni več vprašanj, ki bi obvisela v zraku ter, da sta na koncu obe strani tudi zadovoljni.

Situacija »win–win« je ključnega pomena, saj le na ta način obstaja možnost, da bo, na relaciji prodajalec – kupec, ostalo zaupanje. Zaupanje s strani kupca pa je najboljša reklama za podjetje in zastopnika, ki v imenu podjetja ponuja določene produkte in storitve.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice