Naprej na vsebino

V Sloveniji za več kot 40.000 revmatoloških bolnikov zgolj 20 revmatologov

Morda tudi sami spadate med 11 odstotkov populacije, ki trpi za revmatizmom. Za uspešno obvladovanje revmatskih bolezni je najpomembnejša dobra informiranost.

12. oktobra obeležujemo svetovni dan revmatikov oz. revmatskih bolezni, njihovega zdravljenja in znanja o vseh vrstah revmatskih bolezni. Okrog 11 odstotkov svetovne populacije naj bi trpelo za hujšimi ali blažjimi oblikami različnih revmatskih bolezni, za najhujšimi revmatičnimi boleznimi, ki imajo izjemno močan vpliv na življenja, pa trpijo približno trije odstotki populacije. Raziskovalci ocenjujejo, da se število Slovencev, obolelih za vnetno revmatično boleznijo, giblje med 40.000 in 60.000.

Preberite tudi:

Vas daje revma?

Bolečine otrok so tudi bolečine staršev

Jaz sem fibromialgija!

Revma ni nekaj nedolžnega

Na svetovni dan revmatskih bolezni opominjamo javnost, da so številke v zvezi s tovrstnimi boleznimi zmeraj visoke, kar pomeni, da jim je treba posvečati veliko oz. večjo pozornost. Revmatiki se ne soočajo zgolj z občasnimi in nedolžnimi bolečinami, kot si to velikokrat po krivici razlagamo, temveč tudi z veliko hujšimi težavami, kot so kronična bolečina, okorelost in izguba funkcij sklepov. V življenju pa so zaradi tega ovirani, bolj izpostavljeni drugim boleznim, mnogokrat prikrajšani in upravičeno nesrečnejši.

Revmatologov primanjkuje, revmatskih težav pa je vse več in več.
Revmatologov primanjkuje, revmatskih težav pa je vse več in več.
Vir slike: revmatolog.by

Revmatologov primanjkuje

Visoke številke v povezavi z obolelimi za revmatskimi boleznimi postanejo še toliko bolj tragične, ko se zavemo nizkega števila revmatologov, ki so na voljo. V Sloveniji imamo zgolj okrog 20 revmatologov, kar pomeni, da bi en revmatolog moral zdraviti med 2000 in 3000 pacientov oziroma imamo manj od enega revmatologa na 100.000 prebivalcev.

Evropsko povprečje, ki je z nekoliko manj od dveh revmatologov na 100.000 ljudi nekoliko višje od našega, je še zmeraj precej slabo in nezadostno potrebam ljudi.

Revmatskih bolezni je več kot naših revmatologov

Obstaja mnogo vrst revmatskih bolezni, med najpogostejše pa prištevamo osteoartrozo, zunajsklepni revmatizem, vnetne revmatične bolezni, s kristali povzročena sklepna vnetja in sistemske bolezni vezivnega tkiva. Skupaj naj bi bilo več kot sto različnih vrst revmatskih bolezni, ki se med seboj razlikujejo po simptomih, znakih, hitrosti sprememb, poteku, postavljanju diagnoze in zdravljenju.

Pri skoraj vseh vrstah revmatskih obolenj so prisotne hujše bolečine, ki poleg gibal lahko prizadenejo celotno telo. Če jih pravočasno ne zdravimo, lahko sčasoma prehajajo iz ene vrste bolezni v drugo.

Zdravljenje revmatskih bolezni

Najpomembneje je, da smo o revmatskih bolezni dobro informirani, da jih lahko čim hitreje prepoznamo in se odpravimo k zdravniku. Revmatske bolezni je težje zdraviti, če z zdravljenjem začnemo (pre)pozno. Zdravljenje je intenzivno, na voljo je mnogo različnih zdravil, od protibolečinskih do bioloških, ki jih je treba jemati po navodilih revmatologa.

Čeprav je obolenje povezano z genetskimi razlogi, lahko zmanjšamo možnosti za nastanek revmatskimi bolezni z izbiro zdravega življenjskega sloga.

Zdrav življenjski slog je zelo pomemben pri soočanju z revmo.
Zdrav življenjski slog je zelo pomemben pri soočanju z revmo.
Vir slike: aktivni.metropolitan.si

Kako ločiti med normalnimi bolečinami in revmo?

Revma velikokrat postane hujša, ker je pravočasno ne prepoznamo oz. ker zaradi podcenjevanja lastnih bolečin pravočasno ne ukrepamo. Zdravnika moramo obiskati v primeru, ko je bolečina v sklepu, hrbtenici ali mišici neznosna in če je sklep vroč in pordel.

Ob povišani telesni temperaturi lahko sklepamo na septični artritis. Če sklepno vnetje traja dalj kot šest tednov, je obisk zdravnika nujen, prav tako je lahko opozorilna jutranja sklepna okorelost, ki traja več kot 30 minut. Taki znaki kažejo na npr. revmatoidni artritis, ki ga je potrebno začeti zdraviti čim bolj zgodaj.

Postopno napredujoča bolečina v hrbtenici, ki traja dalj kot tri mesece in je močnejša ponoči, je več kot dovolj velik razlog, da se oglasite pri zdravniku.

Poskrbite za svoje zdravje in za zdravje vaših najbližjih!

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice