Naprej na vsebino

Bo policija končno kaznovala kršitelje ukrepov?

Po mnenju nekaterih medijev in posameznikov je s prepovedjo gibanja med 21. in 6. uro vlada uvedla v svoji policijski državi policijsko uro. Sicer potem ni ravno jasno, zakaj smo imeli več kot 20 petkov proteste in zakaj lahko vsak posameznik, ki si žell 5 minut slave, zapiše in reče vse ter še vedno živi ter kako lahko nekateri dnevno kršijo ukrepe in odloke, pa še vedno niso bankrotirali ali pristali v zaporu.

Preberite tudi:

Kdo izda karantene, kdaj in kdo plača izpad dohodka

Prepoved gibanj med občinami

Se pa takšna svoboda in neukrepanje marsikomu zdita absurdna. A šele s PKP5 je policija dobila pooblastila, da lahko kaznuje kršitelje, prej jih je lahko samo opozarjala. Kazni pa so bile v domeni 80 inšpektorjev za celotno Slovenijo.

Od sobote, 24. oktobra, se je spremenil način napotovanja v karanteno na domu, od 26. oktobra veljajo nekateri novi ukrepi glede vstopa v Slovenijo, od danes, 27. oktobra, pa stopa v veljavo nov ukrep za zajezitev epidemije covida-19, omejitev potovanja med občinami.

Od sobote dalje, ko je v veljavo stopil novi Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19, so policija in občinska redarstva izvirno pristojna za nadzor nad določbami odlokov, ki urejajo zbiranje in potovanje ljudi. Tako od sobote dalje obveznost nošenja mask, prepoved druženja, prepoved potovanja preko občinskih meja … policisti obravnavajo sami in svojih ugotovitev ne odstopajo več na zdravstveni inšpektorat.

Število obravnav policije od sprejetja prvih ukrepov. Vir slike: Policija

Policisti spoštovanje določb odloka preverjajo pri svojem rednem delu, s temeljnimi oblikami policijskega dela, kot so npr. opazovanje, patruljiranje, po potrebi pa tudi s poostrenimi nadzori.

Kaj vse bo policija preverjala?

Prejšnji teden je začelo veljati začasno omejeno gibanje ljudi med 21. in 6. uro, razen za pet izjem (odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje, prihod in odhod na delo ter izvajanje nujnih delovnih nalog, dostop in nudenje storitev za nujne primere, opravljanje storitev dostave hrane ali zdravil, potovanje oseb, ki so vstopile v Slovenijo z namenom tranzita ali vrnitve domov), zato lahko po 21. uri v večini na ulici srečate zgolj policiste in inšpektorje.

Pri prehodu občinske meje morate imeti s seboj ustrezno potrdilo in dokazilo, drugače vas lahko policija oglobi.
Pri prehodu občinske meje morate imeti s seboj ustrezno potrdilo in dokazilo, drugače vas lahko policija oglobi.
Vir slike: Pixabay

Le-ti pa preverjajo tudi, če se odvijajo prireditve, shodi, poroke in verski obredi, ali se kje zbira nad šest oseb, ki niso člani ožje družine ali skupnega gospodinjstva.

Od sobote dalje vas lahko policisti na mejnih prehodih in na kontrolnih točkah napotijo v karanteno na domu zaradi prihoda z območja z visokim tveganjem za okužbo.

Osebe, ki prihajajo iz zelenih ali oranžnih držav ali administrativnih enot držav (ne glede na to, ali gre za države oz. administrativne enote EU, schengenskega območja ali tretje države), lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev. Ob vstopu iz rdečih držav ali administrativnih enot držav se osebo napoti v karanteno. Oseba pa v karanteno ne bo napotena, če bo predložila negativni test za prisotnost covida-19 ali če spada v eno izmed 17 izjem.

Od danes dalje pa bodo policisti naključno preverjali tudi prehajanje med občinami. Kaznovali vas bodo, če razlog vašega prehoda ne spada med 13 izjem (prihod in odhod z dela, opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti, dostop do lekarn, zdravstvene oskrbe, tudi dostop do trgovin in za potrebe nujnega vzdrževanja groba itd.). Uveljavljanje izjem velja tudi za ožje družinske člane in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.

Pri prehajanju med občinami mora imeti posameznik pri sebi ustrezno dokazilo, s katerim izkaže uveljavljanje izjeme, in lastnoročno podpisano čitljivo izjavo. Eno izmed oblik vzorca smo objavili že včeraj in jo lahko preverite na tej povezavi, ali uporabite vzorec, ki ga je pripravila policija in ga dobite na tej povezavi.

Policija vas lahko kaznuje med 400 do 4000 evri, zaradi nespoštovanja ukrepov.
Policija vas lahko kaznuje med 400 do 4000 evri, zaradi nespoštovanja ukrepov.
Vir slike: Pixabay

Policija bo v skladu z vsemi pooblastili v prihodnje po vsej verjetnosti izdala veliko več kazni, kot jih je do sedaj. Posledično lahko pričakujemo več nerganja po družbenih omrežjih ter pozivanja k protestu, čeravno bodo najbolj glasni potem raje ostali doma. Konec koncev pa nekateri očitno razumejo le kazen, da prenehajo s škodljivim dejanjem.

Moja svoboda se konča v trenutku, ko z njo škodujem drugim. Ustava je tu jasna, a včasih je lažje kaj malce preskočiti, ker ni v skladu s prepričanjem in zgodbo, ki se gradi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice