Naprej na vsebino

Devet razlogov zakaj izbrati okolju prijazna naravna čistila

Ko gre za čistila za vaš dom, kako varni ste v resnici? Ste vedeli, da večina gospodinjskih čistil vsebuje številne kemikalije, ki lahko škodujejo vašemu zdravju, da o zdravju vaše družine sploh ne govorimo? Prav zato je tako pomembno, da se pri okolju prijaznem čiščenju odločite za najboljšo izbiro in se prepričate, da za zaščito zdravja uporabljate naravna čistila brez kemikalij.

Preberite tudi:

Gensko spremenjeni organizmi in njihova uporaba v Sloveniji

Katera živila dodati na krožnik, da bo naša imunska odpornost nepremagljiva

Če mislite, da ni veliko izbire med okolju prijaznimi naravnimi čistili, potem se zagotovo motite. Okolju prijazna naravna čistila so vse bolj popularna in količina proizvodov, ki ponujajo številne alternative za neposredno konkurenco običajnim gospodinjskim čistilnim izdelkom, ki vsebujejo kemikalije, narašča. Razlog, da so okolju prijazna čistilna sredstva tako pomembna je ta, da nudijo naravno alternativo, ki bo varovala zdravje vašega doma, hkrati pa bo preprečila še večjo okoljsko škodo.

Če razmišljate o zamenjavi standardnih čistilnih sredstev, ki vsebujejo kemikalije, za okolju prijazna naravna čistila, je tukaj devet prednosti uporabe okolju prijaznih čistil pred kemičnimi nadomestki.

Naravna čistila so idealna za alergike.
Naravna čistila so idealna za alergike.
Vir slike: Rodnae Productions, Pexels

1. Za vsakodnevne čiščenje uporabljajte okolju prijazna naravna čistila, ne da bi s tem škodovali okolju

To preprosto pomeni, da vam bodo okolju prijazna naravna čistila omogočila umivanje posode, ne da bi s tem škodovali okolju. Ob tem pa bodo naravna čistila še vedno učinkovito čistila in raztapljala maščobe. Če pomislite na dejstvo, da se lahko, ko pomivate posodo s kemičnim izdelkom, kemikalije sprostijo v okolje in povzročijo neposredno škodo, je to resnično zaskrbljujoče. Okolju prijazna naravna čistila so odlična alternativa za zaščito našega planeta.

2. Zaščitite svoj krvožilni sistem z okolju prijaznimi čistilnimi sredstvi

Če uporabljate kemično milo za posodo, detergente in gospodinjska čistila, lahko ti zlahka prodrejo skozi površino kože in vplivajo na vaš krvni obtok. Koža je največji organ v telesu, kar pomeni, da se lahko kateri koli kemični izdelki hitro absorbirajo in posledično vplivajo na vaše telesne funkcije. Če želite zaščititi zdravje sebe in svoje družine, poskusite okolju prijazna naravna čistila kot alternativo, ki ste jo iskali.

Naravna čistila za bolj varen dom.
Naravna čistila za bolj varen dom.
Vir slike: Karolina Grabowska, Pexels

3. Okolju prijazna naravna čistila so za vašo kožo manj ostra

Če pogledamo na primer detergent za pomivanje posode, lahko okolju prijazna naravna čistila namesto ostrejših sestavin vsebujejo glicerin, kar pa je tudi okolju prijaznejše. Glicerin je mehčalo, kar pomeni, da ima blagodejne učinke na kožo v okolju prijaznem čistilnem izdelku. Poslovite se od suhih in razpokanih rok zaradi detergenta za pomivanje posode in uporabite okolju prijazno čistilno sestavino.

4. Okolju prijazni čistilni izdelki so kot nalašč za družinske člane z alergijami

Če ima kdo v vaši družini težave z uporabo določenih detergentov za pranje perila, lahko uporabite okolju prijazna naravna čistila brez barvil in dišav. To bo pogosto olajšalo številne kožne alergije in draženje s preprostimi okolju prijaznimi čistilnimi izdelki, ki so nežni do kože in okolja.

5. Okolju prijazna naravna čistila niso testirana na živalih

To je pomembno upoštevati, ker zagotovo ne želite uporabljati gospodinjskega čistila, ki je okruten do živali. Okolju prijazna naravna čistila pogosto niso preizkušena na živalih, kar omogoča enako učinkovito čiščenje z dobro vestjo. Nobenega razloga ni, da bi močne kemikalije preizkušali na živalih z novejšimi znanstvenimi metodami, zato okolju prijazna naravna čistila štejte za nežno in živalim prijazno izbiro.

6. Okolju prijazno čiščenje vpliva na okolje

Resnica je, da bodo okolju prijazni čistilni izdelki v večjem obsegu izboljšali kakovost zraka in zmanjšali številna zdravstvena vprašanja po vsem svetu. V katerem koli okolju lahko računate na okolju prijazna naravna čistila, ki vam bodo olajšala draženje dihal, težave s kožo, alergije, kemično občutljivost, slabost, glavobole in celo potencialno tveganje za raka.

7. Okolju prijazne prakse čiščenja koristijo zemlji

Okolju prijazno čiščenje bo zmanjšalo negativni vpliv čiščenja in sanitarij na okolje. Okolju prijazni čistilni izdelki bodo zmanjšali onesnaževanje vode, zmanjševanje ozonskega plašča, onesnaževanje zraka in globalne podnebne spremembe. Tovrstne okolju prijazne prakse čiščenja bodo spodbujale tudi recikliranje, še posebej, ker si prizadevajo zmanjšati strupene izdelke in zmanjšati odvečne odpadke surovin.

Okolju prijazna naravna čistila.
Okolju prijazna naravna čistila.
Vir slike: Anna Shvets, Pexels

8. Okolju prijazna naravna čistila na splošno zmanjšujejo stroške

Če vas skrbi, da bodo okolju prijazna naravna čistila postala celo dražja od kemičnih alternativ, to ne drži. Ko pri ekološkem čiščenju upoštevate stroške energetske učinkovitosti, so poleg preprečevanja zdravstvenih računov in zdravil za zdravstvena vprašanja tudi okolju prijazni čistilni izdelki na splošno veliko cenejši. Okolju prijazna naravna čistila so postala konkurenčna običajnim čistilom, še posebej, ker lahko okolju prijazna sredstva zmanjšajo čas odsotnosti z dela in zdravstvenih računih.

9. Okolju prijazna naravna čistila odpravljajo onesnaženje v zaprtih prostorih

Ali veste, da je vaša hiša lahko strupen zaprt prostor? Morda se tega sploh ne zavedate, a okolju prijazna naravna čistila bodo zmanjšala toksične kemikalije in odpadke v zaprtih prostorih. To je še posebej koristno, če je zimska sezona in imate pogosto zaprta vrata in okna, tako da ste vi in vaša celotna družina izpostavljeni kemikalijam iz običajnih čistil. Če uporabljate okolju prijazna naravna čistila ste lahko prepričani, da ste na varnem.

Bistvo je, da je kakršen koli okolju prijazen čistilni izdelek naložba, dolgoročno pa boste prihranili še več denarja. Če ste nagnjeni k bolezni, lahko večino tega preprečite s pravilno izbiro okolju prijaznih čistilnih izdelkov.

Obstajajo številne izbire okolju prijaznih čistilnih izdelkov za vse vaše potrebe v gospodinjstvu, vključno s sredstvom za pranje perila, detergentom za pomivanje posode, površinskimi čistili in celo čistili za preproge. Izkoristite priložnost in vložite v okolju prijazne alternative čiščenja za zmanjšanje kemičnih emisij v vašem domu. Tako boste zaščitili zdravje sebe, svoje družine in naš planet vam bo hvaležen.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice