Naprej na vsebino

Uživanje alkohola v času covida-19 je v porastu. Možne posledice so zaskrbljujoče.

Medtem ko so bari, restavracije in pubi zaprti skoraj po vsej Evropi, nekatera podjetja alkoholnih pijač pa svojo proizvodnjo preusmerjajo na izdelavo sredstev za čiščenje in razkuževanje rok, obstaja kar nekaj poročil, da se poraba pijač, ki vsebujejo alkohol v času covida-19 dejansko povečuje.

Preberite tudi:

Nasilje in alkohol sta osrednji točki slovenskih mladostnikov

Alkohol – statusni simbol pri mladih

Na primer v Belgiji se je prodaja pijač, ki vsebujejo alkohol v supermarketih povečala za 10 do 15 odstotkov. Ločitev od bližnjih, negotovost glede stanja bolezni in dolgčas lahko občasno ustvarijo občutke, ki vodijo v alkohol. Svetovna zdravstvena organizacija – SZO Evropa ugotavlja, da bi se morale službe za duševno zdravje pripraviti na naraščajoče potrebe zaradi pandemije in ukrepov socialne distanciranja.

Alkohol v času covida-19.
Alkohol v času covida-19.
Vir slike: Fotorech, Pixabay

Ljudje po Evropi in svetu si delajo zaloge žganih pijač, vina in piva ter se pripravljajo na to, da bodo ostali dlje časa doma. V Veliki Britaniji je prodaja pijač, ki vsebujejo alkohol za 22 odstotkov presegla rast prodaje živil. Da bi ohranili oskrbo z alkoholom in da ne bi podlegli katastrofalnim gospodarskim posledicam pandemije, podjetja z alkoholnimi pijačami razvijajo tudi nove dostavne storitve, ki ustrezajo povpraševanju potrošnikov.

Trend, ki to podpira, sta »spletni aperos« in »quarantinis«. Ker ljudje ne morejo obiskati barov ali restavracij, pogosto poiščejo drugačne načine za skupno popivanje – splet, in tako so virtualne vesele ure postale bolj pogoste. Z vzponom spletne vesele urice je »quarantinis« postal pojav na družabnih omrežjih, kjer uporabniki delijo svoje recepte za pijače z mešanjem alkoholnih pijač in vitaminskih dodatkov.

Po podatkih podjetja BACtrack, ki izdeluje alkoteste povezane s pametnimi telefoni, so prebivalci iz območja zahodne obale ZDA popili 42 odstotkov več pijač, ki vsebujejo alkohol kot običajno, podobni rezultati pa se kažejo tudi na drugih metropolitanskih območjih.

Alkohol vpliva na duševno zdravje.
Alkohol vpliva na duševno zdravje.
Vir slike: jarmoluk, Pixabay

Alkohol vpliva na imunski sistem

Uživanje alkohola ima negativne posledice na zdravje. Dejansko raziskave kažejo, da akutno popivanje vpliva tudi na imunski sistem. Kar je ravno nasprotno od tega, kar si nekdo želi sredi globalne pandemije.

»Uživanje prekomernih količin pijač, ki vsebujejo alkohol lahko povzroči poškodbe imunskih celic v pljučih in zgornjih dihalnih sistemih, kar lahko poveča tveganje za razvoj bolezni, kot so tuberkuloza, pljučnica in sindrom dihalne stiske, da ne omenjamo, da ste bolj dovzetni za viruse« pravi zdravnica dr. Aragona Giuseppe.

Alkohol se ne sme uporabljati za lajšanje stisk

Alkohol je pogosto prisoten ob socializaciji. Kozarec ali dva vina, steklenica piva s prijatelji je popularen trend v sodobni družbi. Tudi zdaj, ko se ljudje družijo predvsem virtualno. Vendar pa bi takšen nedolžni načini ohranjanja stikov s prijatelji in sodelavci lahko imel dolgoročno neželene negativne posledice. Medtem ko se srečujemo z višjo stopnjo stresa, bi morali paziti na svoje duševno zdravje, ne da bi se obračali na alkohol kot mehanizem spopadanja.

Tretja najpogostejša motnja duševnega zdravja na svetu je motnja uživanja alkohola. Trenutna pandemija je lahko zelo uničujoča za ljudi, ki trpijo zaradi alkoholizma. Alkohol se v nobenem primeru ne sme uporabljati kot mehanizem za spopadanje s težavami.

Uživanje pijač, ki vsebujejo alkohol se povečuje.
Uživanje pijač, ki vsebujejo alkohol se povečuje.
Vir slike: kaboompics, Pixabay

Kako se spoprijeti s covidom-19 in zmanjšati vnos alkohola?

Kar nekaj je alternativnih strategij, ki lahko pomagajo s spopadanjem z anksioznostjo in negotovostjo v teh izjemnih časih, brez uživanja alkohola:

  • Povežite se z drugimi preko video klicev (alkohol zamenjajte s čajem ali kavo).
  • Pomagajte drugim in s tem pomagajte sebi. Če se boste osredotočili na pomoč drugim, boste pozabili na svojo tesnobo in alkohol (vendar upoštevajte pravila o fizičnem distanciranju).
  • Jejte zdrave in uravnotežene obroke.
  • Pijte dovolj vode.
  • Vadite znotraj ali zunaj na prostem enkrat na dan (upoštevajte priporočena navodila za socialno distanciranje in če je to v skladu z vladnimi nasveti v vaši regiji).
  • Dobro spite. Izogibajte se izpostavljenosti zaslonom pred spanjem, zmanjšajte vnos kofeina v popoldanskih urah in ustvarite mirno okolje za spanje.
  • Izklopite naprave – pametno upravljajte z vnosom medijev in informacij je v teh časih še kako pomembno. 24-urne novice in nenehne posodobitve družabnih medijev vas lahko naredijo le še bolj zaskrbljene.
  • Lotite se pozitivnih dejavnosti – branje, pisanje, igranje iger, reševanje križank, sudoku, sestavljanke ali risanje in slikanje, učenje novega jezika, itd.
  • Vzemite si čas, da se sprostite in se osredotočite na sedanjost. Tehnike sproščanja lahko nekaterim ljudem pomagajo, da se spoprimejo z občutki tesnobe, posledično ne čutijo željo po pitju pijač, ki vsebujejo alkohol.
  • Če lahko, enkrat na dan pojdite v naravo ali pripeljite naravo k vam. Preživljanje časa na zelenih površinah lahko koristi vašemu duševnemu in fizičnemu počutju. Če ne morete iti ven, lahko te pozitivne učinke narave poskusite doseči tako, da preživite nekaj časa z odprtimi okni ali si uredite prostor za sedenje z razgledom (če je le mogoče) ter se izpostavite naravni sončni svetlobi.

Spremljajte svoje pitje in vnos alkohola. Če vas skrbi, da vam bo alkohol ušel izpod nadzora, je na spletu ogromno orodij, ki vam bodo pomagala slediti. Tako se boste lahko odločili, da boste zmanjšali vnos, če opazite, da se vnos pijač, ki vsebujejo alkohol, povečuje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice