Naprej na vsebino

Boj proti raku – bodite pozorni na vijolično

V Združenju EuropaColon Slovenija opozarjajo, da za rakom trebušne slinavke v Sloveniji letno zboli več kot 400 ljudi, umre pa jih več kot 380. Pet let po diagnozi živi le še okrog pet odstotkov bolnikov. Edini način za izboljšanje te statistike je zgodnje odkrivanje bolezni in pravočasno zdravljenje.

Preberite tudi:

Samo Podgornik o srečki, ki je vedno dobitna

Vsakih 35 minut en Slovenec ali Slovenka izve, da ima raka

»Pri raku trebušne slinavke je zgodnje odkrivanje še toliko pomembnejše, saj imajo edino tisti bolniki, ki jim raka odkrijemo v stadijih, ko je še možna operacija, realne možnosti za daljše preživetje in celo ozdravitev. Zato želimo širši javnosti sporočiti, naj bo pozorna na svoje telo in naj se ob spremembah takoj napoti k zdravniku,« je v sporočilu za javnost zapisala predsednica Združenja EuropaColon Slovenija Ivka Glas.

Simptomi: nepojasnjena izguba telesne teže, bolečine v hrbtu in trebuhu

Najbolj značilni znaki te resne bolezni so: nenadno slabo počutje, ki ne poneha, izrazito temen urin, svetlo, skoraj sivo blato, naglo nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, splošna oslabelost, anksioznost, bolečine.

Najbolj značilni znaki te resne bolezni so: nenadno slabo počutje, ki ne poneha, izrazito temen urin, svetlo, skoraj sivo blato, naglo nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, splošna oslabelost, anksioznost, bolečine.
Najbolj značilni znaki te resne bolezni so: nenadno slabo počutje, ki ne poneha, izrazito temen urin, svetlo, skoraj sivo blato, naglo nepojasnjeno izgubljanje telesne teže, splošna oslabelost, anksioznost, bolečine.
Vir slike: zdravstveniportal.si

Pri tumorjih, ki se skrivajo v glavi trebušne slinavke, se bolečina po navadi pojavi kmalu po obroku, v zgornjem delu trebuha pod žličko in lahko izžareva pod rebrni lok, levo lopatico in v hrbet, medtem ko pri tumorjih v predelu trupa in repa pankreasa bolečina izžareva v hrbet in pod levi rebrni lok. »Če opazite tudi pri sebi katerega od teh znakov ali celo več znakov sočasno, ne odlašajte, ampak to takoj povejte svojemu zdravniku, ki vas bo poslal na ustrezne preiskave,« je poudarila Glasova.

Večina obolelih za rakom trebušne slinavke je starejših od 60 let, vendar se starostna meja obolelih niža. Pri drugih vrstah raka se z leti niža tudi stopnja umrljivosti, medtem ko pri raku trebušne slinavke na tem področju ni napredka. »To je statistika, ki si jo želimo spremeniti in se približati statistiki nekaterih drugih rakov, denimo raku dojk, ki ga danes preboli že več kot 90 odstotkov bolnic,« so zapisali pri EuropaColon.

Učinkovitega zdravila za mnoge oblike raka še ni

Da bi čim prej prišli do učinkovitega zdravila za zdravljenje raka trebušne slinavke, se številni raziskovalci trudijo razumeti biološke značilnosti te oblike raka. Prav tako tudi za mnoge druge oblike raka učinkovitih zdravil še ni.

Kirurgija, ki je najstarejša oblika zdravljenja raka, tudi danes ostaja najpogostejša. Okrog 60 % bolnikov z rakom je operiranih, operativno zdravljenje pa zdravniki pogosto kombinirajo z drugimi oblikami zdravljenja. Uspešnost operativnega posega pa je seveda odvisna od zgodnjega odkrivanja raka.

Učinkovita so tista zdravila, ki pobijajo rakaste celice in zavirajo njihovo rast. Pri zdravljenju raka z zdravili se najpogosteje uporabljajo citostatiki (kemoterapija), hormonska zdravila in v novejšem času tudi tako imenovano tarčno zdravljenje. Pri tarčnem zdravljenju gre za zdravila, ki so usmerjena samo na rakavo celico in so zato učinkovitejša.

Kirurgija, ki je najstarejša oblika zdravljenja raka, tudi danes ostaja najpogostejša.
Kirurgija, ki je najstarejša oblika zdravljenja raka, tudi danes ostaja najpogostejša.
Vir slike: eliola from, Pixabay

Uporabljajo se tudi radioterapija, pri kateri gre za uporabo visokih odmerkov visokoenergetskih žarkov ali delcev, ki uničijo rakaste celice v ciljnem delu telesa, imunoterapija (biološko zdravljenje), ki spodbuja telesu lastne mehanizme, ki so naperjeni proti razrasti rakastih celic, gensko zdravljenje, pri katerem gre za odkrivanje manjkajočih ali okvarjenih genov, ki povzročajo nastanek raka, in nadomeščanje le-teh z normalnimi kopijami, ter razna klinična zdravljenja, v katerih se na ljudeh preizkušajo novi načini zdravljenja.

Aktivno iskanje rešitev tudi na ravni Evropske unije

Za posledicami raka na svetu letno umre približno 9 milijonov ljudi. Samo v Evropski uniji vsako leto zaradi raka umre 1,3 milijona ljudi in odkritih je 3,5 milijona novih primerov obolelih za rakom. Med nami skorajda ni več nikogar, ki ne bi imel prijatelja ali družinskega člana, ki trpi za rakom. Ta bolezen ne prizadene le bolnikov, temveč tudi bolnikovo družino, prijatelje, kolege in ima dolgotrajne posledice.

Evropska ljudska stranka si je zadala nalogo, da se učinkovito spopade z rakom. Zato je Evropski parlament pod vodstvom skupine EPP ustanovil poseben odbor, katerega delo temelji na štirih področjih boja proti raku: preprečevanje, zgodnja diagnoza, zdravljenje in oskrba. S poudarkom na dejstvu, da je 40 % vseh primerov raka mogoče preprečiti, so izdelali načrt za boj proti raku.

Prvi korak je ozaveščanje s spodbujanjem zdravega načina življenja, ki zajema izvajanje tobačne direktive, ukrepe za zmanjšanje debelosti, zmanjševanje uživanja alkohola in izpostavljenosti kemikalijam, povečanje števila cepljenj (cepljenje proti HPV, ki povzroča raka na materničnem vratu) in zmanjševanje izpostavljenosti rakotvornim snovem na delovnem mestu.

Temu sledijo nadaljnji koraki, kot so: razvoj strategije zgodnjega odkrivanja rakavih obolenj, finančna podpora za raziskave za krepitev preprečevanja, diagnosticiranja, zdravljenja in področje inovacij, razvoj infrastrukture e-zdravja za reševanje vprašanja bolj specializiranih terapij in za preprečevanje nepotrebnih potovanj za paciente, izvajanje direktive o čezmejnem zdravstvenem varstvu, zmanjševanje neenakosti obravnave (v vzhodni Evropi imajo bolniki z rakom danes 30 odstotkov manj možnosti za ozdravitev kot v zahodnoevropskih državah), vzpostavitev boljše oskrbe za otroke, obolele za rakom, in izboljšanje zdravljenja na področjih, na katerih farmacevtska industrija ne vlaga, ker je donosnost omejena, zagotavljanje zdravil in tudi podpore za paciente in njihove bližnje.

Najpomembnejše ostaja in bo ostalo zgodnje odkrivanje rakavih obolenj.
Najpomembnejše ostaja in bo ostalo zgodnje odkrivanje rakavih obolenj.
Vir slike: chemotherapy

Ne glede na vse, pravočasno odkrivanje je ključno

Najpomembnejše ostaja in bo ostalo zgodnje odkrivanje rakavih obolenj. Od tega je odvisno zdravljenje samo in tudi učinkovitost zdravljenja. Bodite pozorni na spremembe, na simptome in se pravočasno oglasite pri zdravniku. In ne pozabite: raku je popolnoma vseeno, če je čas epidemije covida-19 ali ne.

V podporo prizadevanju Združenja EuropaColon Slovenija in njihovih ambasadorjev bo v mnogih mestih nocoj zagorela vijolična svetloba. Z njo bodo osvetljene stavbe ali spomeniki. Bodite pozorni. Tako na vijolično kot tudi na spremembe v svojem telesu. In ostanite zdravi.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice