Skip to content

Slovenski ljudski pregovori – modrosti iz zakladnice naše dediščine

Še danes lahko črpamo modrosti iz zakladnice naše dediščine in iz zapuščine naših prednikov, ki so se kalili skozi tisočletja na tej naši slovenski zemlji. Res pravo narodno bogastvo.

Preberite tudi:

Slovenski ljudski pregovori III

Slovenski ljudski pregovori tako ali drugače

Brez starega vola ne gre voz iz dola.

Ko se zadeve zaostrijo in se znajdemo v zagati, o rešitvi ne odločata samo želja in moč, ampak predvsem modrost, preskušena v tisoč podobnih položajih, ki so se nabrali skozi dolga leta izkušenj.

Zna samo en jezik – kot žaba v kalu.

Če je človek nerazgledan, njegovo izražanje siromašno in skrčeno na skromno besedišče, ki se vedno ponavlja, ne zna pa tega nadgraditi, je to komaj kaj več kot živalsko oglašanje, ki ponavlja vedno iste zvoke in je omejeno na nekaj osnovnih sporočil.

Še kol je lepši, če se nanj dene lepa obleka.

Vsako še tako nevredno vsebino povzdignemo, če jo obdamo z lepo fasado. Tako nas zunanji videz preslepi, da pozabimo, kaj se skriva za njim.

Mačka v rokavicah miši ne lovi.
Mačka v rokavicah miši ne lovi.
Vir slike: Pixabay

Noben človek ni pameten ob vsakem času.

V toliko življenjskih situacijah se znajdemo, da se za vsakega najde takšna, ki je ni znal predvideti in se v njej ne znajde, ki ga spodnese, preseneti, mu vzame dih in ga prestavi v čisto novo dimenzijo.

Na svetu ni človeka, ki bi ustregel vsem ljudem.  

Želite, da bi drugi vedno z veseljem sprejeli vse, kar zanje naredite in kar jim ponudite, četudi želite le dobro? Ne bo šlo. Karkoli naredimo in kakorkoli se potrudimo, to nekomu ne bo všeč. Celo ob Boga se kdo obregne.

Mačka v rokavicah miši ne lovi.

Vsako stvar, ki se je lotimo, je treba zagrabiti na pravem koncu, s pravim orodjem in izdelanim načrtom. Tudi najboljši in najdražji pripomočki ne pomagajo, če niso primerni za zadano nalogo – »miš« nam bo ušla.

Kdor prosi, zlata usta nosi.

Se vam je že zgodilo, da se je kak znanec na lepem spremenil, začel priliznjeno hoditi okrog vas, se vam dobrikati in so se mu iz ust cedile same medene besede? Ne vznemirjajte se in ne delajte si utvar, samo hotel je nekaj od vas.

Še božjega groba noče nihče zastonj paziti.

Ljudje pričakujemo za vsako delo plačilo, niti pri najbolj vzvišenih in častnih nalogah nam ni dovolj zadoščenje ali občutek prispevka k splošnemu dobremu. 

Sposoben krmar pluje tudi z raztrganimi jadri.
Sposoben krmar pluje tudi z raztrganimi jadri.
Vir slike: Pixabay

Sposoben krmar pluje tudi z raztrganimi jadri.

Če imamo znanje, spretnost, izkušnje in obilico volje, lahko uspemo tam, kjer drugi obupajo, ker ni vse idealno in je treba premagati vrsto ovir. Če ne valimo krivde na okoliščine in na druge, ampak sprejmemo izziv, lahko tudi iz navidez izgubljene situacije naredimo zgodbo o uspehu.

Nihče ne ljubi domovine, ker je velika, temveč ker je njegova.

Če imamo nekaj radi zato, ker je natanko takšno, kot smo si zamišljali, tega pravzaprav nimamo radi. Če nekaj res sprejmemo v srce, ker nam je blizu, to sprejmemo z vsem, kar je, z lepim in tudi s pomanjkljivostmi in senčnimi stranmi. Ljubezen ne pozna pogojevanja.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice