Naprej na vsebino

Kateri tiskalnik izbrati?

Trenutno brizgalni tiskalnik z dobro kakovostjo tiskanja dobite za manj kot 80 evrov. Cena za dober laserski tiskalnik se začne nekje okoli 150 evrov – postopoma se znižuje. Toda kaj so prednosti in slabosti brizgalnih in laserskih tiskalnikov?

Danes je na voljo veliko različnih modelov tiskalnikov, ki pokrivajo široko paleto aplikacij in so zasnovani za različne potrebe. Poleg tradicionalnih brizgalnih tiskalnikov, ki že vrsto let prevladujejo na mednarodnem tiskarskem trgu, se tudi barvni laserski tiskalniki ponujajo po dostopnih cenah.

Preberite tudi:

Raziskali smo, kaj vse morate vedeti pred nakupom računalnika

Brezplačno preizkusite hitrost Wi-Fi ali interneta

Veliko uporabnikov, ki se danes odločijo za nakup tiskalnika, dajejo visoko vrednost minimalnim stroškom vzdrževanja in tiskanja ter optimalni kakovosti tiskanja. Sodoben uporabnik je vajen večje izbire. Izbrati mora med tradicionalnim modelom brizgalnega tiskalnika, ki se zdaj proizvaja in trži kot večnamenska naprava 3-v-1, ali sodobnim laserskim tiskalnikom, ki danes ponuja tako barvno tiskanje kot obojestransko tiskanje.

Brizgalni tiskalnik.
Brizgalni tiskalnik.
Vir slike: Steve Businne, Pixabay

Kakšne so prednosti laserskih tiskalnikov v nasprotju z brizgalnimi tiskalniki?

Trajnost izpisov:

Dokumenti, natisnjeni z laserskim tiskalnikom, imajo veliko daljši rok uporabnosti kot dokumenti, natisnjeni z navadnim brizgalnim tiskalnikom. Dokumenti, natisnjeni z laserskim tiskalnikom, so veliko manj občutljivi na zunanje vplive, kot so sonce, brizganje vode in prah. To je predvsem zato, ker se prah tonerja med tiskanjem z laserjem vžge v papir.

Visoka zanesljivost:

Laserski tiskalniki nudijo visoko zanesljivost in tiskanje v najboljši možni kakovosti tudi po mesecih uporabljanja. To je omogočeno predvsem s tekočim tonerjem, ki se ne more tako hitro izsušiti. Za tradicionalni brizgalni tiskalnik pa se zdi, da se stvari zelo razlikujejo, saj se inkjet kartuše oziroma črnilo čez nekaj časa posuši in lahko zamaši celoten tiskalni sistem.

Minimalni stroški papirja:

Laserski tiskalniki običajno ne potrebujejo posebnega papirja za posamezne natise, najboljša kakovost je dosežena že z navadnim kopirnim papirjem. Tudi brizgalni tiskalniki, za tisk navadnega besedila, zagotavljajo zelo dobro kakovost na navadnem kopirnem papirju. Toda, če želite natisniti grafiko ali fotografije, je za brizgalne tiskalnike potreben poseben papir za tiskanje, saj bo drugače kakovost natisnjenih fotografij slabša.

Poleg tega so na voljo številni laserski tiskalniki z vgrajeno enoto za obojestransko tiskanje, ki omogoča hitro in enostavno tiskanje papirja na obeh straneh.

Danes je na voljo veliko različnih modelov tiskalnikov.
Danes je na voljo veliko različnih modelov tiskalnikov.
Vir slike: tokapic, Pixabay

Kakšne slabosti imajo barvni laserski tiskalniki v nasprotju z brizgalnimi tiskalniki?

Stroški nakupa:

Če želite kupiti sodoben barvni laserski tiskalnik, morate biti pripravljeni na relativno visoke cene. Danes osnovna naprava, ki je opremljena z najbolj nujnimi funkcijami, stane od 150 do 200 evrov. Tako so laserski tiskalniki dvakrat dražji od tradicionalnih brizgalnih tiskalnikov.

Kakovost tiskanja v fotografijah:

Čeprav laserski tiskalniki predstavljajo sofisticirane tehnične naprave in imajo več prednosti pred običajnimi brizgalnimi tiskalniki, imajo nižjo kakovost tiskanja fotografij, kot brizgalni tiskalniki. Napredek v formulaciji črnila in tiskalnih glavah zagotavlja izboljšan tisk. Na splošno pa laserski tiskalniki niso tako primerni za tiskanje izdelane grafike ali fotografij – še posebej, če želite zelo dobro kakovost tiska.

Poraba energije:

Za razliko od brizgalnih tiskalnikov, ki porabijo minimalno moč, so sodobni laserski tiskalniki prav potratni. Laserski tiskalniki med tiskanjem običajno porabijo med 100 in 150 vatov, kar je večkrat več kot pri običajnih brizgalnih tiskalnikih. Za primerjavo, sodobni brizgalni tiskalnik porabi največ 20 vatov.

Toner:

Laserski tiskalniki oddajajo v zrak več delcev zaradi več uporabljenega tonerja. Vsekakor morate redno prezračevati prostore. Tonerji za barvne laserske tiskalnike so tudi dražja afera. Stroški zamenjave tonerja so odvisni predvsem od tega, na kateri model laserskega tiskalnika se nanaša in kaj hitro vas stane tudi do 200 evrov. Prav tako je treba povedati, da imajo tonerji za laserske tiskalnike zelo visoko zmogljivost in s tonerjem lahko natisnete kar veliko strani.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice