Skip to content

Nepremičnine v koronski krizi – kaj se dogaja na nepremičninskem trgu?

Pandemija, ki jo povzroča covid-19, med drugim tudi močno vpliva na finančne trge in gospodarstvo po vsem svetu. Mnogi vlagatelji, lastniki nepremičnin, potencialni kupci stanovanj in najemodajalci se zato sprašujejo: Ali koronska kriza vpliva tudi na nepremičninski trg? Ali cene nepremičnin naraščajo ali padajo zaradi koronavirusa? Tem in podobnim vprašanjem bomo prišli do dna v nadaljevanju.

Preberite tudi:

Kako sodelovati v postopku sodne dražbe za nakup nepremičnine

Nepremičnine v Sloveniji nosijo lastnikom dobre dobičke

Ali cene nepremičnin padajo zaradi koronske krize?

Po sedanjih podatkih še ni opaziti nobenih nenavadnih sprememb. Član upravnega odbora ene izmed svetovno znanih nepremičninskih agencij, ki opravlja diferencirane tržne meritve ocenjuje, da je pandemija koronavirusa pripeljala do kratkoročnih sprememb v sklepih o nakupu izbrane nepremičnine, vendar dolgoročno ne vpliva na nepremičnine oziroma nepremičninski trg, saj se povpraševanje po stanovanjih ni in ne bo zmanjšalo.

Pred nakupom nepremičnine je možen virtualen ogled.
Pred nakupom nepremičnine je možen virtualen ogled.
Vir slike: geralt Pixabay

Namreč povpraševanje po življenjski površini že vrsto let presega redko ponudbo nepremičnin v številnih mestih in regijah. Ta temeljni trend se niti v sedanjih razmerah ne bo bistveno spremenil, saj bodo vzroki za presežno povpraševanje še naprej obstajali. Veliko povpraševanje po stanovanjskih prostorih v zadnjih letih je posledica rasti prebivalstva in stalnega dotoka v metropolitanske regije in srednje velika mesta. To je povzročilo znatno povišanje cen, ki jih imajo nepremičnine za prodajo in najem.

Tudi novogradnje niso mogle zadovoljiti velikega povpraševanja. Nepremičninski strokovnjak pojasnjuje, da se povpraševanje po stanovanjskih prostorih ne bo zmanjšalo niti ob koronski krizi, saj bodo ljudje vedno potrebovali streho nad glavo. Razlog, da kriza zaradi koronavirusa zaenkrat ni močno vplivala na cene nepremičnin, je razmeroma preprost. Nepremičnine v teh časih ne izgubijo privlačnosti za vlagatelje. Tako se lahko dom v času kriz še vedno šteje za stabilno naložbo.

Razvoj cen za stanovanjske nepremičnine zaradi koronske krize

Glede na trenutne tržne razmere še ni mogoče predvideti padca cen, ki jih imajo nepremičnine zaradi koronske krize. Vendar je mogoče oceniti le, kako se bodo cene in število prodajnih transakcij, ki izhajajo iz covida-19, razvijale do konca tega leta. Trenutno se zdi, da bo trg nepremičnin kljub koronski krizi ostal stabilen glede cen, zlasti v večjih, bolj naseljenih mestih. Predvsem v kriznih časih se nepremičnine ponovno izkazujejo kot varna naložba.

Razvoj cen za poslovne nepremičnine zaradi koronske krize

Tudi cene za komercialne nepremičnine so trenutno še vedno stabilne. Pandemija koronavirusa pa je v različni meri prizadela posamezne sektorje. Medtem ko se hotelirstvo, gostinstvo in trgovina na drobno težje spopadajo s koronsko krizo, bi lahko povpraševanje po skladiščnih prostorih in skladiščih naraščalo. Glede na dolge dobavne verige skozi več držav, bi se lahko težnja proizvajalcev, da ustanovijo svoja skladišča, dejansko povečala in s tem spodbudila trg.

Nasprotno pa bi lahko začasni upad na trgu pisarniških prostorov pripeljal do normalizacije. Do zdaj je bilo povpraševanje na številnih lokacijah izredno veliko, trg pa je bil temu primerno napet. V določenih okoliščinah bi lahko vedno večja stopnja prostih delovnih mest privedla do ponovnega gibanja na trgu. Vendar se, tako kot nepremičninski trg kot celota, tudi pisarniški segment na makroekonomske spremembe odziva le s časovnim zamikom.

Kaj bi se lahko zgodilo kratkoročno? Možno je, da bo za zdaj sklenjenih manj najemnih pogodb, zlasti dolgoročnih.

Ali naj počakam z nakupom oziroma prodajo svoje nepremičnine?

Razumljivo je, da nekateri lastniki in potencialni kupci trenutno niso prepričani, ali je naložba v nepremičnine smiselna. Glede na trenutno v glavnem nespremenjene razmere na trgu ni nobenega ekonomskega razloga, da bi vlagatelji in lastniki nepremičnin ne kupili ali prodali. Trenutno tudi na ravni nizke obrestne mere ni mogoče opaziti sprememb. Za vlagatelje in potencialne kupce privlačnost nepremičnin torej ni neprekinjena. Poleg tega po zaslugi sodobnih orodij nepremičninskih agencij nič ne ovira trženja v času koronske krize.

Stanovanjske nepremičnine so stabilne.
Stanovanjske nepremičnine so stabilne.
Vir slike: dimitrisvetsikas 1969, Pixabay

Kako prodaja nepremičnin deluje v koronski krizi?

Kriza, ki jo je povzročil covid-19, za mnoge lastnike nepremičnin postavlja vprašanje, ali je mogoče prodajo nepremičnine trenutno varno izvesti. Veliko nepremičninskih agencij ima na voljo najsodobnejša digitalna orodja za prodajo hiš, tudi kadar osebni pregled nepremičnine ni več mogoč.

Fizični ogled izbrane nepremičnine je zaradi koronske krize postal skoraj nemogoč. Razumljivo je, da se ne prodajalec ne kupec ne želita soočiti z nevarnostjo okužbe. Toda po zaslugi tehnoloških orodij to ni več ovira za prodajo hiše. S pomočjo sodobne 360-stopinjske kamere se ustvari navidezna 3D podoba nepremičnine, ki nato omogoča, da si nepremičnino ogledate, kot da ste tam – vse iz udobja svojega doma. Tehnologija nepremičninskim agencijam prav tako omogoča ustvarjanje popolnega pregleda nad nepremičninami zahvaljujoč impresivnim posnetkom z dronom. Tako vam lahko izbrana nepremičninska agencija poleg virtualnih ogledov nepremičnine ponudi tudi priložnost, da si svojo novo hišo ogledate z letalske perspektive.

Navsezadnje za potencialne kupce niso odločilne samo lastnosti nepremičnine, temveč tudi njena lokacija. Zahvaljujoč naprednim digitalnim orodjem, katere uporablja vse več nepremičninskih agencij po svetu, se lahko nepremičnine tržijo z impresivnimi posnetki dronov. S pomočjo takšnih fotografij se lahko potencialnim kupcem zagotovi tudi popoln pregled nad lokacijo, ob tem pa lahko prodajalci nepremičnine opozorijo kupce na bližnje vroče točke – šole, nakupovalni centri in ostala infrastruktura.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ladijske družbe na svoje križarke vabijo zaposlene, ki delajo na daljavo

Tisti, ki svoje službene obveznosti lahko opravljajo na daljavo, imajo več različnih možnosti, ko pride do izbire kraja za opravljanje dela.

Prijava na e-novice