Naprej na vsebino

Nepremičnine v Sloveniji nosijo lastnikom dobre dobičke

Po razcvetu v začetku 2000-ih je slovenski nepremičninski trg leta 2008 zaradi svetovne gospodarske krize oslabel. Naslednja leta so bila težka. Glede na inflacijo, so se cene stanovanj vsako leto zniževale, vse do leta 2014. Nepremičnine v Sloveniji so z letom 2015 začele postajati dražje in od takrat naprej cene naraščajo.

Tako je tudi leto 2019 zaznamoval krepki dvig cen za nepremičnine v Sloveniji. Po podatkih Statističnega urada RS je indeks cen nepremičnin po vsej državi narastel za 8,5 %. Tako se je na primer v Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, indeks cen za obstoječa stanovanja v letu 2019 povečal za 4,1 %. V preostali Sloveniji so se cene obstoječih stanovanj med letom 2019 povečale za 10,8%. Letno gledano je bila Slovenija po porastu cen nepremičnin v Evropski uniji na 7. mestu.

Slovensko gospodarstvo je zabeležilo najšibkejšo rast v več kot šestih letih in se med letom povečalo za 1,7%, kar je 2,4% manj kot v prejšnjem četrtletju, poroča Statistični urad RS. Za celo leto se je gospodarstvo v letu 2019 povečalo za 2,4%.

To je bila najpočasnejša širitev države od tretjega četrtletja 2013, saj je domače povpraševanje skoraj stagniralo z 0,4-odstotno medletno rastjo, kar je posledica šibkejše potrošnje gospodinjstev in krčenja tako vladne potrošnje kot tudi bruto investicije v osnovna sredstva.

To pa ni vplivalo na nepremičnine v Sloveniji, saj kljub tem podatkom prodaja stanovanj narašča. Število transakcij s stanovanji se je v tretjem četrtletju 2019 na podlagi podatkov Statističnega urada Republike Slovenije povečalo za 11,7% na 3.369 enot v primerjavi z istim četrtletjem lani. Posojila za nakup nepremičnine v Sloveniji so se med letom do decembra 2019 povečala za 5,6% na 6,59 milijarde EUR, saj so obrestne mere ostajale nizke in so se še vedno zniževale.

Tujci lahko nepremičnine v Sloveniji kupujejo od februarja 2003 na podlagi vzajemnosti. Vzajemnost je načelo, ki ga preverja Ministrstvo za pravosodje (MP) na podlagi zakona o vzajemnosti (Uradni list št. 9/99). Po pristopu k EU leta 2004 lahko državljani EU neprekinjeno kupujejo nepremičnine v Sloveniji.

Nepremičnine v Sloveniji vse manj cenovno dostopne.
Nepremičnine v Sloveniji vse manj cenovno dostopne.
Vir slike: Photomix Company, Pexels

Starejše nepremičnine v Sloveniji z višjo ceno

Obstoječe nepremičnine v Sloveniji trenutno pridobivajo na vrednosti hitreje kot na novo zgrajene nepremičnine. Indeks cen obstoječih nepremičnin se je med letom 2019 povečal za skoraj 9%. Prav tako so se transakcije obstoječih nepremičnin v letu 2019 povečale za kar 18,5%.

Vrednosti novozgrajenih nepremičnin naraščajo počasneje in se povečujejo za 4,7%. V tretjem četrtletju 2019 so se novo zgrajena stanovanja v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zvišala za 2% (2% prilagojena inflaciji), saj so se družinskim hišam močneje povišale cene, kar je nadomestilo padec cen stanovanj.

Posojila za nepremičnine v Sloveniji še vedno padajo

Odkar je Evropska centralna banka začela zniževati stopnjo repo (stopnja, po kateri centralna banka posoja denar komercialnim bankam v primeru pomanjkanja sredstev in se uporablja za nadzor inflacije), v splošnem padajo obrestne mere posojil za nepremičnine v Sloveniji, zlasti posojil s spremenljivo obrestno mero.

Slovenski hipotekarni trg se je s 7,6% BDP v letu 2007 povečal na približno 13,6% BDP v letu 2018. Zadržale so ga strukturne težave, vključno z nerazvitim sistemom zemljiškoknjižne knjige, šibki postopki izterjave in drugi problemi pravnega okolja, kot je poročal nekdanji finančni minister. Skupna neporavnana posojila za nepremičnine v Sloveniji so se v letu 2018 povečala za 4,4%, potem ko so od leta 2008 do 2010 rasla za 22% letnega povprečja, od leta 2011 do 2017 pa za 3,1%.

Nepremičnine v Sloveniji in donosi

Nepremičnine v Sloveniji nosijo lastnikom zmerne do dobre dobičke. V središču Ljubljane se bruto donos najemnin za stanovanja (tj. bruto donosnost naložbe v stanovanje, če je v celoti oddana), giblje od 4,69% do 5,08%, manjša stanovanja pa imajo donos večji.

Po raziskavi Global Property Guide iz leta 2018 imajo stanovanja v Ljubljani zmerne do dobre donose najema. Tako lahko v središču Ljubljane najamete stanovanje (50 kvadratnih metrov) za približno 750 evrov na mesec, medtem ko povprečna mesečna najemnina za večje stanovanje (120 kvadratnih metrov) znaša približno 1000 evrov več.

Podatki nepremičninskega portala, ki vsebuje nepremičnine v Sloveniji, kažejo, da so bruto donosnosti najemnin hiš v mestu Ljubljana običajno višje, in sicer za 7,8% + in za 10,5% za hiše v okolici mesta.

Nepremičnine v Sloveniji najbolj donosne v središču Ljubljane.
Nepremičnine v Sloveniji najbolj donosne v središču Ljubljane.
Vir slike: warpmike, Pixabay

Nepremičnine v Sloveniji v letu 2020

Za leto 2020 je centralna banka pričakovala, da se bo gospodarstvo povečalo za 2,5 % po 2,4 % rasti leta 2019. Ta pričakovanja so bila napovedana pred izbruhom virusa korone. Vendar je ob upoštevanju pričakovane omejene gospodarske aktivnosti, ki jo je prinesla pandemija covida-19 v prvi polovici leta 2020, slovenski Inštitut za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) svojo prejšnjo napoved gospodarske rasti zmanjšal za polovico na 1,5% leta 2020 .

Pandemija koronavirusa covida-19 je vplivala tudi na nepremičnine v Sloveniji. Nepremičninske storitve so bile začasno ustavljene oziroma prepovedane, kar je pustilo posledice tudi na številu nepremičninskih transakcij (teh je bilo za približno 66 % manj kot v istem obdobju lani).

Prav tako je bilo zaradi zvišanja cen nepremičnin v prejšnjem letu, že drugo leto zapored prodaja novih nepremičnin slaba. Po podatkih statističnega urada RS so se zaradi slabe prodaje nove nepremičnine v Sloveniji pridobile višje cene za približno 8 %.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Kam so vsi natakarji šli?

Če je bilo pomanjkanje natakarjev očitno že v preteklosti, so po epidemiji covida-19 postali redki kot dragulji. Se pa najdejo gosti, ki z njimi še vedno ravnajo kot svinja z mehom.

Prijava na e-novice