Naprej na vsebino

Cerkev na Slovenskem in njeno »delo na črno«

Na uredništvo smo prejeli kar nekaj vprašanj v zvezi z izvajanjem bogoslužja v cerkvah. Z odlokom Slovenske škofovske konference so namreč od 13. novembra 2020 dalje ustavljena vsa bogoslužna dejanja z navzočnostjo vernikov. Verniki pa pripovedujejo, da se kljub prepovedi marsikje bogoslužja izvajajo.

Preberite tudi:

Slovenska Cerkev pod maskami

Ali slovenska Cerkev žrtvuje lastne vernike?

Bralci sporočajo, da se po nekaterih cerkvah izvajajo bogoslužja z verniki

Na družbenih omrežjih krožijo fotografije, kjer se ljudje udeležujejo deljenja obhajila. To je sicer dovoljeno po predhodnem dogovoru z duhovnikom, vendar lahko verniki prejemajo obhajilo individualno, razen, če so iz skupnega gospodinjstva. Iz fotografij je razvidno, da gre za osebe, ki ne živijo skupaj.

Slike, ki so čez vikend zaokrožile po spletu.
Slike, ki so čez vikend zaokrožile po spletu.

Kar nekaj vernikov nam je sporočilo, da se bogoslužja odvijajo za zaprtimi vrati cerkve. Ko smo se o zadevi pozanimali, je tudi nekaj duhovnikov pritrdilo, da se bogoslužja z navzočnostjo vernikov zares odvijajo. V uredništvo hranimo podatke, kje se tovrstna bogoslužja dogajajo.

Neka gospa je pripovedovala, da je v župnijskih oznanilih prebrala, da bo župnik maševal za njihovega sorodnika. Na vprašanje župniku, če se lahko maše udeležijo, ji je župnik odgovoril, da so vrata cerkve odprta. Tako so se maše udeležili sorodniki pokojnika.

Nekateri duhovniki napovedujejo obisk družin po božiču

Duhovniki, predvsem na Štajerskem območju, imajo navado, da hodijo vsako leto po božiču po župniji, kjer obiskujejo gospodinjstva. Letos je to zaradi ukrepov za zajezitev covida-19 prepovedano.

Po vladnih informacijah naj bi se po božiču ukrepi celo zaostrili. Kljub temu nekateri duhovniki že objavljajo v župnijskih oznanilih, da bodo obiskovali družine.

V oznanilih ene izmed župnij je moč prebrati, da župnik napoveduje, da bo vstopil v gospodinjstva, kjer so zdravi in, kjer ne prestajajo karantene. Ob tem je posebej zanimiva njegova trditev, da je prekužen in da se zato ljudem ni treba bati, da bi jih okužil.

Iz njegove trditve je tako razvidno, da je vsekakor bil okužen s covidom-19. Sicer ne vem od kod mu prepričanje, da je prekužen, saj še nihče od zdravstvene stroke ni potrdil, da nekdo, ki je že bil okužen s covidom-19, ne more nikogar več okužiti, oz, da je imun. V drugem valu je bilo kar nekaj primerov ponovne okužbe.

Nekateri župniki že napovedali obiske po božiču po gospodinjstvih.
Nekateri župniki že napovedali obiske po božiču po gospodinjstvih.
Vir slike: Vatikans News

SŠK pravi, da s kršitvami niso seznanjeni

Zaradi prejetih, zelo zaskrbljujočih informacij, smo na Slovensko škofovsko konferenco (SŠK) naslovili novinarsko vprašanje v zvezi z dogajanji, ki smo jih opisali zgoraj. Od SŠK smo sicer prejeli odgovor, ki pa se ni v ničemer dotikal konkretne problematike, ki je bila izpostavljena v vprašanjih.

Poslali so povzetek odlokov SŠK objavljenega 13. novembra s pripisom, da o morebitnih kršitvah SŠK ni seznanjena. Poleg tega so še zapisali, da SŠK redno spremlja epidemiološko sliko, ter čaka na odgovor vlade in hkrati od vlade pričakujejo odpravo prepovedi izvajanja verskih obredov.

Glede na to, da SŠK pravi, da o kršitvah prepovedi izvajanja verskih obredov ni seznanjena, je vsekakor o tem seznanjena od ponedeljka 14. decembra, ko smo ji v zvezi s tem zastavili novinarska vprašanja. Zato pričakujem, da bodo sprožili poizvedbe o kršitvah in bodo zahtevali, da se preneha s tovrstnimi dejanji, ki niso v skladu z odlokom SŠK za preprečitev širjenja covida-19.

SŠK se sklicuje na versko svobodo

Nekoliko nenavadno je, da ob hudi epidemiološki sliki, ki smo ji priče, Cerkev želi, da bi bilo dovoljeno obhajanje bogoslužje z navzočnostjo vernikov. Toliko bolj čudi njena utemeljitev, da je z vladnimi odloki nesorazmerno poseženo v ustavno zagotovljeno versko svobodo.

Prav tako se v SŠK sklicujejo na to, da se neutemeljeno ustvarja videz, da verska svoboda ni tako pomembna, saj imajo nekatere druge dejavnosti dovoljenje za delovanje, verska dejavnost pa tega nima.

Je res Cerkvi z odloki kršena pravica do verske svobode?
Je res Cerkvi z odloki kršena pravica do verske svobode?
Vir slike: Borut Zivulovic/BOBO

Ali lahko Cerkev primerjamo z gospodarsko dejavnostjo?

Z argumenti, ki jih navaja SŠK za ponovno vzpostavitev bogoslužja, se daje vtis, da se Cerkev postavlja ob bok drugim gospodarskim dejavnostim, kot je npr. trgovsko poslovanje. Glede na poslanstvo, ki ji je zaupano od Boga, se Cerkev v nobenem primeru ne more primerjati z gospodarskimi dejavnostmi.

SŠK znižuje pomen Cerkve s tem, ko prihaja pred vlado z identičnimi argumenti, kot jih navajajo tisti, ki so naveličani odlokov in hočejo živeti normalno ne glede na slabo epidemiološko sliko. Sklicevanje na versko svobodo, je nekaj podobnega, kot sklicevanje protestnikov na pravico do protestov.

Za posledicami covida-19 sta umrla dva visoka cerkvena dostojanstvenika

Vsekakor je tako verska svoboda, kot svoboda zbiranja in združevanja ustavno zagotovljena pravica (7.člen, 44.člen). Prav tako do neke mere razumem protestnike, da težko razumejo, da je glede na epidemiološko situacijo samo po sebi umevno, da velja prepoved zbiranja. To je razumljivo predvsem, ker protestnike druži skupni interes – rušenje vlade. Zato so se pripravljeni poslužiti tudi sredstev, ki so trenutno nezakoniti.

Nekoliko težje pa je razumljivo, da se v tej situaciji SŠK sklicuje na versko svobodo, ko imamo, glede na število prebivalcev, eno najslabših epidemioloških slik na svetu. V naši neposredni bližini smo bili priče, da sta za covidom-19, eden za drugim umrla dva najvišja predstavnika Srbske pravoslavne cerkve.

Pogreb srbskega patriarha Irinej, ki je umrl zaradi covida.
Pogreb srbskega patriarha Irinej, ki je umrl zaradi covida.
Vir slike: Delo

V Sloveniji so za covidom-19 umrli že trije duhovniki

V Sloveniji so za posledicami covida-19 umrli že trije duhovniki, v bolnici je bil tudi škof, ki je svojo izkušnjo delil s širšo javnostjo. Ne glede na navedeno, SŠK pričakuje, da bodo za Cerkev odpravljeni ukrepi. Sklicevanje na ločitev Cerkve in države je nekoliko nenavadno, saj virusa ta ustavna pravica ne zanima. Nekdo, ki se okuži v cerkvi, lahko okuži tudi npr. ateista.

Ob vsem navedenem se kljub vsemu ustvarja vtis, kot da je, podobno kot pri protestnikih, tudi pri SŠK neko ozadje, ki nima veliko skupnega z versko dejavnostjo. Omenili smo, da nekateri duhovniki napovedujejo, da bodo po božiču obiskovali gospodinjstva in jih blagoslavljali.

Božični blagoslovi so povezani s finančnimi prilivi

Blagoslovi duhovnikov so namreč povezani tudi s finančnimi prilivi. Ob obisku družine, redko kateri duhovnik prejme manj kot 20 evrov, saj so ljudje zelo radodarni. Če duhovnik npr. v dveh tednih obišče 200 gospodinjstev, je to kar lepa vsota, ki jo dobi. Ob prepovedi druženja seveda vsi tovrstni obiski odpadejo, hkrati pa tudi denar.

Ob želji, da bi vlada odpravila prepoved zbiranja vernikov, je po vsej verjetnosti v ozadju želja, da bi ob božičnih praznikih ljudje v cerkvah darovali vsaj nekaj denarja. Prav tako je obhajanje maše z verniki zagotovilo, da bodo ljudje še naprej darovali za mašne namene (en namen je 20 evrov), po katerih mašujejo duhovniki.

Zakaj Cerkev ne pove prizna materialnega pomanjkanja?

Ob vsem tem je škoda, da SŠK ne pove celotno resnico, ki po mojem mnenju in izkušnjah, tiči za željo po odpravi prepovedi bogoslužja. Glede na to, da je v središču oznanjevanja Cerkve Resnica, ki osvobaja (Jn 8,32), bi bilo lepo, če bi vernikom povedali, da Cerkev zaradi prepovedi zbiranja vernikov, vse bolj trpi materialno pomanjkanje.

Namesto božičnih blagoslovov, bi lahko duhovniki opravili telefonski klic s prošnjo k pomoči za preživetje. Prepričan sem, da bi marsikdo z veseljem daroval, predvsem zaradi duhovnikove iskrenosti. Sicer pa ima po krstu in birmi vsak kristjan v sebi dovolj moči Svetega Duha, da lahko blagoslovi lastno stanovanje.

Res je, da nekateri duhovniki prosijo ljudi za finančno pomoč, nekateri pa tega ne storijo, da ne bi dajali vtisa, kot da želijo samo denar. Je pa vseeno takšna poteza veliko boljša, kot pa obiski domov z blagoslavljanjem, pod krinko zaslužka. Glede na dejstvo, da lahko blagoslavlja vsak kristjan, si tega ne morem drugače razlagati.

Tudi Cerkev na Slovenskem padla v ugodje mišljenja, najprej so moje pravice.
Tudi Cerkev na Slovenskem padla v ugodje mišljenja, najprej so moje pravice.
Vir slike: Katoliška cerkev

Boga nikakršni omejitveni ukrepi ne morejo omejiti

Na koncu naj pojasnim tudi to, zakaj se kristjanu ni treba bati, da bi bil za karkoli prikrajšan, tudi če za božič in ob drugih priložnostih, ne bo fizično pri sveti maši. Bog je namreč vsemogočen, zato njegovo delovanje ne more omejiti nobena fizična pregrada in nobena izredna situacija. Cerkev je namreč skozi zgodovino preživela že mnogo hujše preizkušnje, kot je aktualna epidemija.

Koliko kristjanov je bilo na silo odtrganih od redne verske dejavnosti, pa je Bog kljub temu deloval v njih. Temu pravimo izredno Božje delovanje. Še pred nekaj desetletji so mnogi duhovniki, med katerimi so tudi mučenci, bili v zaporih, kjer niso mogli obhajati bogoslužja. Glede na njihovo življenje, lahko dobimo vtis, da so jih izredne razmere še bolj povezale z Bogom.

Danes je na prvem mestu skrb za zdravje vseh državljanov

Ob današnji situaciji, ko želi SŠK od vlade pridobiti dovoljenje za bogoslužje z ljudstvom, se zdi, kot da so se tudi v Cerkvi razvadili in hodijo z roko v roki z današnjo družbo. Kakor se mnogi posamezniki in institucije sklicujejo le na svoje pravice, so tudi v Cerkvi »modernega časa« najprej izpostavljene pravice.

Glede na epidemiološko situacijo, ki se utegne kmalu celo poslabšati, je skupna skrb, tako Cerkve, kot civilne družbe, da skrbimo za zdravje državljanov, med katerimi smo tako kristjani in predstavniki drugih veroizpovedi, kot tudi ateisti. Prej kot sklicevanje na pravice, je naša skupna naloga – dolžnost skrbeti za zdravje drug drugega.

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Tone
Tone
3 months ago

Kot duhovnik se moram žal strinjati z vsebino tega prispevka, ki navaja številne kršitve veljavnih ukrepov znotraj cerkva. Hkrati pa se zaradi pritiska javnosti na vlado bojim, da bo država v zadnjem trenutku dovolila obhajanje obredov v božičnih dneh morda ob omejitvi števila oseb na 10 vernikov ali glede na kvadraturo cerkva – kar pa po dosedanjih izkušnjah sodeč (da se ljudje ukrepov ne držijo) – bo to pomenilo verjetno polne cerkve. Če ob tem upoštevamo, da cerkveni pevci praviloma v cerkvah ne nosijo obraznih mask, si verjetno lahko predstavljamo potencialno zdravstveno katastrofo na začetku naslednjega leta. Zato močno upam,… Read more »

Prijava na e-novice