Naprej na vsebino

Od danes vsaj za sedem dni maske na prostem niso potrebne

Na trenutke se zdi, da so maske ena glavnih težav te epidemije. Incidente, kjer je bilo v ospredju nenošenje mask, bi lahko naštevali v nedogled. A vendar je zaščitna maska daleč najučinkovitejši ukrep proti širjenju okužbe. Ne nosimo je zaradi vlade, policije, inšpektorjev, ampak zaradi tega, da pripomoremo k omejitvi širjenja virusa.

Tudi v strokovni literaturi ni nobene dileme, da so maske še vedno osnovni ukrep za preprečevanje širjenja koronavirusa. Pomembno pa je, da uporabljamo kvalitetno zaščitno masko in da jo pravilno namestimo ter da upoštevamo priporočilo, da kirurško masko zavržemo vsaj takrat, ko je mokra, če si je že ne menjamo na nekaj ur, ter da pralne maske dejansko operemo takoj, ko jih zmočimo.

Preberite tudi:

Sedemdnevna incidenca bo odločalo o naših nadaljnjih dneh

Od torka pa do božiča je vlada končno sprostila nekaj ukrepov

Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19.
Načrt sproščanja ukrepov za zajezitev epidemije covid-19.
Vir slike: Ministrstvo za zdravje

Vlada je odločila, da se od danes dalje pa do 23. 12. 2020 ukrep nošenja mask povsod malce omili. Če ste slučajno spregledali ali pozabili, torej od danes dalje je nošenje mask obvezno:

 • pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih,
 • pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj dva metra,
 • na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in
 • v osebnih vozilih (razen če si v avtomobilu sam ali s člani istega gospodinjstva).

Uporaba mask pa ni potrebna za:

 • otroke do dopolnjenega 6. leta starosti,
 • učence v osnovni šoli in dijake v srednji šoli, izključno ko so v matičnem oddelku,
 • vzgojitelje predšolskih otrok, vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike in učitelje do vključno 5. razreda osnovne šole pri opravljanju neposrednega dela z otroki oziroma učenci,
 • višje- in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala,
 • osebe, ki izvajajo individualno športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj tri metre,
 • posameznike ali osebe iz skupnega gospodinjstva pri sprehodih na zelenih površinah in športno-rekreacijski dejavnosti, pri kateri je mogoče do drugih posameznikov neprekinjeno vzdrževati najmanj tri metre medosebne razdalje,
 • med prevozi z osebnimi vozili, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva.

Trenutna epidemiološka slika v Sloveniji je sicer za malenkost ugodnejša, a še vedno je sedemdnevna incidenca 1472 in je v bolnišnici 1251 oseb, kar je bistveno preveč, da bi lahko ukrepe sproščali. Ali se bo čez sedem dni odlok o nenošenju mask zunaj podaljšal, je odvisno od nas. Le mi lahko z doslednim upoštevanjem osnovnih ukrepov (maske, razdalja, higiena rok in kašlja) in pod pogojem, da le zdravi hodimo okoli, dosežemo to, da se bo sedaj linearna krivulja obrnila navzdol.

Jasno je že, da božič in novo leto letos ne bosta takšna kot običajno. Vzemite si letos ta čas za druženje z najožjimi družinskimi člani, temi, s katerimi živite v skupnem gospodinjstvu, za ostale pa bo virtualno srečanje lahko prav tako lepo in čustveno.

Zdravniki hodijo po tankem ledu, nekaj bolnišnic preprosto nima več prostih postelj, osebje je utrujeno, pomagajmo jim. Skupaj zmoremo premikati gore in klatiti zvezde z neba. To smo že marsikdaj pokazali.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments