Naprej na vsebino

Električno kolo – kako deluje in kako vpliva na okolje

Preprosto, priročno, poceni in varčno. Kolo je eno izmed najljubših oblik prevoza na svetu. Ni pa za vsakogar. S kolesom je težko vrteti pedale navzgor in navzdol po hribih, ali imeti težek tovor naložen nanj, starejšim ali invalidnim osebam pa je kolo precej težko upravljati.

V zadnjih nekaj letih je nova generacija električnega kolesa začela revolucionirati našo idejo okolju prijaznega prevoza. To novo električno kolo ima vso udobnost avtomobilov, z vso preprosto ekonomičnostjo običajnih koles.  

Preberite tudi:

Rešimo planet: Ekološka darila in način življenja

Električni skiroji so lahko (smrtno) nevarni

Če imate kolesarske luči na dinamo, ste že lastnik električnega kolesa. Razmislite, med tem, ko noge pritiskate navzgor in navzdol po pedalih, vrtite kolesa. Majhen dinamo (generator), nameščen na zadnjem kolesu, proizvaja majhen tok električne energije, ki zadnjo varnostno svetilko napaja, da ta sveti v temi.

Zdaj predpostavimo, da bi lahko ta postopek obrnili nazaj. Kaj če bi lučko odstranili in jo zamenjali z veliko baterijo. Akumulator bi sprožil enakomeren električni tok, ki bi poganjal dinamo vzvratno, tako da bi se ta vrtel kot električni motor. Ko bi se dinamo oziroma motor obračal, bi vrtel pnevmatiko in poganjal kolo, ne da bi vam pri tem bilo potrebno poganjati pedala. Električno kolo! Morda se sliši nekoliko namišljeno, a tako bolj ali manj deluje električno kolo.

Električno kolo.
Električno kolo.
Vir slike: bicicleta, Pixabay

Katere ključne dele ima električno kolo

Električno kolo ima štiri ključne dele: baterije, motor, trden okvir in napere ter zavore.

Baterije

Baterije so najpomembnejši deli, ki jih ima električno kolo, saj (če ne pritisnete na pedala) vsebujejo vso moč, ki vas bo peljala. Tipične baterije za električno kolo omogočajo približno 350–500 W moči, kar je približno četrtina energije, ki jo potrebujete za pogon električnega toasterja.

V teoriji lahko na kolesu uporabljate kakršno koli baterijo. V praksi pa želite uporabiti nekaj, kar shrani veliko energije, ne da bi bilo pretežko. V nasprotnem primeru boste polovico moči porabili samo, da baterijo premikate.

To običajno izključuje težke svinčeve baterije, kot so tiste, ki zaženejo avtomobile, čeprav jih nekatera električna kolesa uporabljajo. Lahke litij-ionske baterije, podobne tistim, ki se uporabljajo v prenosnih računalnikih, mobilnih (celičnih) telefonih in MP3 predvajalnikih, so zdaj najbolj priljubljena izbira, čeprav so dražje od starejših tehnologij polnilnih baterij, kot je nikelj-kadmijeva.

Značilne baterije omogočajo, da vaše električno kolo med polnjenji doseže 15 do 65 kilometrov (odvisno od terena) in največjo hitrost 10 do 30 km/h (kar je približno največ, kar večina držav po zakonu dovoljuje za ta vozila). Doseg lahko tudi podaljšate če med vožnjo nekaj časa poganjate pedala ali prosto kolesarite.

Električni motor

V teoretičnem električnem kolesu, ki smo ga obravnavali zgoraj, smo imeli dinamo/motor, ki je poganjal zadnje kolo neposredno s pritiskom na pnevmatiko. Večina električnih koles deluje drugače. Imajo kompaktne elektromotorje, vgrajene v pesto zadnjega ali sprednjega kolesa, lahko pa so tudi nameščeni na sredini kolesa in povezani z zobnikom pedala.

Oglejte si središče električnega kolesa in verjetno boste videli, da je veliko bolj debelo in bolj zajetno kot na običajnem kolesu.

Okvir

Tudi okvir, ki ga ima električno kolo, mora biti nekoliko drugačen. Glavni del okvirja je del, ki podpira vašo težo. Ta je običajno izdelan iz lahke aluminijeve zlitine, saj lažji kot je okvir, manjša je teža celotnega kolesa in dlje lahko potuje, preden boste morali napolniti baterije.

Tudi napere na kolesu morajo biti močnejše od tankih naper na tradicionalnem kolesu. To je zato, ker elektromotor v pestu vrti kolo z veliko obračalno silo (znano kot navor) in, če bi bile napere navadne in lahke, bi se lahko upognile ali zlomile.

Električno kolo je preprosto in varčno.
Električno kolo je preprosto in varčno.
Vir slike: Snapwire, Pexels

Zavore

Nekatera električna kolesa uporabljajo prijeten trik, imenovan regenerativno zaviranje. Če začnete poganjati električno kolo ali se spuščate navzdol, vrteča kolesa obrnejo elektromotor v pestu vzvratno in začnejo polniti baterije. V praksi regenerativno zaviranje na električnem kolesu še zdaleč ni tako uporabno kot na električnem vlaku ali avtomobilu.

Električno kolo ima veliko manj mase in hitrosti kot vlak ali avto, zato ob zagonu in ustavljanju nikoli ne pridobi ali izgubi niti podobno toliko kinetične energije. Če želite popolnoma napolniti baterije, bi se morali spustiti po veliko hribih, kar običajno ni praktično. In kakšen smisel ima poganjanje koles, da s tem samo napolnimo baterijo? Za ta namen bi lahko kupili tudi običajno kolo.

Kako okolju prijazno je električno kolo?

Nobenega dvoma ni, da je električno kolo za okolje boljše od avtomobilskih motorjev na bencinski pogon. A to še ne pomeni, da je električno kolo popolno. Izdelava in odstranjevanje baterij lahko zelo onesnažuje okolje. Ne samo to, ampak električno kolo še vedno uporablja energijo, ki mora prihajati od nekod.

Morda mislite, da uporabljate čisto zeleno energijo, toda elektrika, ki jo uporabljate za pridobivanje, je morda prišla iz umazane stare elektrarne na premog ali iz jedrske energije. Če imate srečo, je seveda prišla iz sončnih kolektorjev ali vetrne turbine.

Električno kolo še zdaleč ni tako prijazno okolju kot navadno potisno kolo, a nič ni nikoli popolno. Električno kolo je zagotovo korak v pravo smer. Če bi ga vsi uporabljali za vožnjo namesto, da se vozimo z avtomobili, bi lahko globalno segrevanje predstavljalo manjši problem, svet pa bi bil bistveno čistejši in bolj zdrav.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice