Skip to content

Katero dodatno zavarovanje bi moral imeti vsak

Čeprav običajno ne moremo preprečiti nepričakovanih dogodkov, si lahko včasih zagotovimo nekaj zaščite. Dodatno zavarovanje bi nas naj zaščitilo vsaj s finančnega vidika, če se zgodijo nekatere nepričakovane stvari. Obstajajo pa številne možnosti zavarovanja in mnogi finančni strokovnjaki bodo rekli, da morate imeti vse. Težko je ugotoviti, katero dodatno zavarovanje v resnici potrebujete.

Preberite tudi:

Denarna socialna pomoč in zavarovanje

Ali res potrebujete dopolnilno zavarovanje?

Nakup prave vrste in zneska zavarovanja je vedno odvisen od vaše situacije. Dejavniki, kot so otroci, starost, življenjski slog in ugodnosti pri zaposlovanju, imajo pomembno vlogo pri oblikovanju zavarovalnega portfelja. Obstajajo pa štiri vrste dodatnega zavarovanja, ki jih večina finančnih strokovnjakov priporoča vsem: življenjsko, zdravstveno, avtomobilsko in dodatno zavarovanje za dolgotrajno invalidnost.

Življenjsko zavarovanje

Največje koristi življenjskega zavarovanja vključujejo zmožnost kritja stroškov pogreba in oskrbe tistih, ki jih pustite za seboj. To je še posebej pomembno, če imate za plačevanje računov družino, ki je odvisna od vaše plače. Strokovnjaki iz industrije predlagajo polico življenjskega zavarovanja, ki krije 10-kratnik vašega letnega dohodka. Toda to število si ne more privoščiti vsak.

Pri ocenjevanju zneska življenjskega zavarovanja, ki ga potrebujete, ne pozabite upoštevati pogrebnih stroškov in tudi dnevnih življenjskih stroškov. Ti lahko vključujejo hipotekarna plačila, neporavnana posojila, dolg na kreditni kartici, davke, varstvo otrok in prihodnje stroške šolanja.

Dve osnovni vrsti življenjskega zavarovanja sta tradicionalno dodatno zavarovanje za celo življenje in delno dodatno zavarovanje za določeno obdobje. Preprosto razloženo je, da se lahko dodatno zavarovanje za celo življenje uporablja kot dohodkovno orodje in tudi kot zavarovalni instrument. Dokler še naprej plačujete mesečne premije, vas tovrstno dodatno zavarovanje krije celo življenje, dokler ne umrete.

Dolgotrajno dodatno zavarovanje za invalidnost.
Dolgotrajno dodatno zavarovanje za invalidnost.
Vir slike: stevepb, Pixabay

Delno dodatno zavarovanje za določeno obdobje pa je polica, ki vas krije le določen čas. Med obema vrstama zavarovanja obstajajo tudi druge precejšnje razlike, zato boste morda želeli poiskati nasvet finančnega strokovnjaka, preden se odločite, katera je za vas najboljša. Dejavniki, ki jih je treba upoštevati, vključujejo vašo starost, poklic in število vzdrževanih otrok.

Zdravstveno zavarovanje

Glede na študijo, ki jo je objavil ameriški Journal of Public Health leta 2019, ste vi in vaša družina le eno resno bolezen stran od bankrota. Težave nastanejo, ko se pojavijo računi zdravstvenih storitev, izguba dohodka zaradi bolezni ali oboje.

Že te številke bi vas morale spodbuditi, da sklenete vsaj dopolnilno oziroma dodatno zdravstveno zavarovanje ali morda pregledate še druge možnosti zdravstvenega zavarovanja. Toda z naraščajočimi doplačili, večjimi odbitki in padlimi kritji je dodatno zavarovanje s področja zdravja postalo luksuz, ki si ga lahko privošči malo ljudi.

Dodatno zavarovanje z dolgotrajnim kritjem zaradi invalidnosti

Dolgoročno invalidsko zavarovanje je tisto dodatno zavarovanje, za katerega večina od nas misli, da ga ne bomo nikoli potrebovali. Po statističnih podatkih uprave za socialno varnost, pa bo vsak četrti delavec, ki vstopi v delovno silo, postal invalid in ne bo mogel delati, preden bo prišel do upokojitve.

Pogosto se tudi tisti delavci, ki imajo odlično zdravstveno zavarovanje in dobro življenjsko zavarovanje, ne pripravijo na dan, ko več tednov, mesecev ali celo let ne bodo mogli delati. Medtem ko zdravstveno zavarovanje plačuje račune za hospitalizacijo in zdravstvo, imate še vedno tiste dnevne stroške, ki jih na splošno krije vaša plača.

Številni ponudniki ponujajo tako kratkoročno kot dolgoročno invalidsko zavarovanje, kot del svojega paketa ugodnosti. To bi bila najboljša možnost za zagotovitev cenovno ugodnega kritja invalidnosti. Optimalna polica je tista, ki zagotavlja nadomestitev celotnega dohodka. Pogosteje police plačujejo od 50% do 60% dohodka.

Stroški invalidskega zavarovanja temeljijo na številnih dejavnikih, vključno s starostjo, življenjskim slogom in zdravjem. Povprečni stroški znašajo od 1% do 3% vaše letne plače. Pred nakupom pa preberite drobni tisk. Številna zavarovanja zahtevajo trimesečno čakalno dobo, preden se pokritost začne, zagotavljajo kritje v največ treh letih in še nekaj pomembni stvari izključijo.

Dodatno zavarovanje za avto.
Dodatno zavarovanje za avto.
Vir slike: Elisa Riva, Pixabay

Dodatno zavarovanje za avto

Čeprav vse države ne zahtevajo dodatno zavarovanje za avto, ima večina predpise glede finančne odgovornosti v primeru avtomobilske nesreče. Države, ki zahtevajo dodatno zavarovanje, redno izvajajo preglede voznikov za dokazilo o zavarovanju. Če nimate kritja, se lahko globe razlikujejo glede na državo in se lahko gibljejo od začasnega odvzema dovoljenja, do kazenskih točk do glob od 500 do 1000 evrov.

Če vozite brez avtomobilskega zavarovanja in imate nesrečo, vam bodo globe verjetno najmanjše finančno breme. Če ste v nesreči poškodovani vi, sopotnik ali drug voznik, vam dodatno zavarovanje za avto krije stroške in vas zaščiti pred morebitnimi spori, ki bi lahko nastali zaradi nesreče. Avtomobilsko dodatno zavarovanje prav tako ščiti vaše vozilo pred krajo, vandalizmom ali naravno nesrečo, kot je toča ali druge vremenske nesreče.

Kot pri vseh zavarovanjih bodo stroški avtomobilskega zavarovanja odvisni od vaših individualnih okoliščin. Če si želite zagotoviti pravo zavarovanje zase, primerjajte več ponudbenih cen in zagotovljeno kritje ter redno preverjajte, ali izpolnjujete pogoje za nižje cene glede na vašo starost, vozniško evidenco ali območje, kjer živite.

Večina strokovnjakov se strinja, da so življenjsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje v primeru invalidnosti in avtomobilsko zavarovanje štiri vrste dodatnega zavarovanja, ki jih morate imeti.

Vedno si najprej pridobite ponudbe več ponudnikov zavarovanj. Tisti, ki ponujajo kritje na več področjih, lahko nudijo nekaj popustov, če kupite več kot eno vrsto kritja. Čeprav je dodatno zavarovanje drago, vas lahko več stane, če ga nimate.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice