Skip to content

Otroci v regiji s slabšo epidemiološko sliko v šolo tudi med počitnicami?

Že skoraj deset mesecev se borimo z nevidnim sovražnikom, ki nam je spremenil življenje za 180 stopinj. Vlada se že vse te mesece uspešno, včasih sicer manj, spopada s situacijo. Konec septembra so osnovali načrt zapiranja, da bi bilo jasno že vnaprej, kdaj kaj sledi. V decembru pa so oblikovali t. i. vladni semafor sproščanja. Žal se je hitro izkazalo, da ima kar nekaj napak, zato je vlada oblikovala novega in ga danes na Brdu predstavila.

Preberite tudi:

Po katerem modelu bodo osnovnošolci začeli novo šolsko leto

Šola bo, ampak kakšna?

Bo MIZŠ končno dalo usmeritve o ocenjevanju v osnovni šoli?

Nov vladni semafor sproščanja ukrepov, ki je bistveno bolj dodelan, začne veljati s 13. januarjem 2021. Vlada se bo ob sredah sestala, pregledala epidemiološko stanje in odločila, kaj se bo sproščalo, če se bo. Na novo določeni ukrepi bodo začeli delovati takoj naslednji dan. Veljali pa bodo v obe strani, tako v smeri sproščanja kot v smeri zapiranja. V primeru prepogostega sproščanja in odpiranja pa bodo sprejete drugačne smernice.

Predsednik vlade in začasni zdravstveni minister je na Brdu povedal, da če se bomo v teh dneh ukrepov držali in jih spoštovali, se lahko zgodi, da bomo že 18. januarja dosegli prvi mejnik. Namreč, če nam uspe število sedemdnevne incidence spraviti pod 1350 IN bo v bolnišnici manj kot 1200 oseb, bomo dosegli točko, ko se bodo ukrepi določali glede na regije.

Nov načrt za sproščanje ukrepov.
Nov načrt za sproščanje ukrepov.
Vir slike: Gov.si

Sproščanje ukrepov na državni ravni

V trenutku, ko bomo prešli v rdeče območje, bodo regije, ki bodo imele boljšo epidemiološko sliko, deležne dodatnega sproščanja, a za le-to so nujni prehodi na semaforska območja na ravni celotne države:

  • RDEČE OBMOČJE: Zanj potrebujemo sedemdnevno incidenco pod 1350 IN  manj kot 1200 oseb v bolnišnicah. Takrat se bodo odpirali vrtci in šolska vrata za prvo triado po modelu C, študenti bodo smeli na nujne laboratorijske vaje, odprli se bodo muzeji, knjižnice, galerije. Smeli se bodo izvajati brezkontaktni športi na prostem, individualne vadbe in vadbe družin, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, odprla se bodo smučišča, nekatere trgovine.
  • ORANŽNO OBMOČJE: Za prehod na to območje potrebujemo sedemdnevno incidenco pod 1000 IN število oseb v bolnišnici pod 1000. Takrat se v šolske klopi vračajo vsi učenci osnovnih šol in učenci zaključnih razredov po modelu C. Na šolah se smejo izvajati izpiti in seminarji za do 10 oseb. Odprle se bodo nekatere druge servisne dejavnosti in trgovine. Dovolilo se bo zbiranje do 10 ljudi in ukinila se bo prepoved prehoda med občinami.
  • RUMENO OBMOČJE: Za doseg tega območja je potrebna sedemdnevna incidenca nižja od 600 IN v bolnišnici mora biti manj kot 500 oseb. Takrat se bodo v šolo vrnili vsi  – dijaki, študentje. Odprli se bodo študentski in dijaški domovi. Dovoljene bodo vse servisne dejavnosti in odpravila se bo omejitev gibanja med 21. in 6. uro.
  • ZELENO OBMOČJE: Zanj potrebujemo le sedemdnevno incidenco nižjo od 300. Takrat se odpravijo vse omejitve, razen odprtja barov in diskotek. Prav tako ostajajo še higienski ukrepi – maske v zaprtih javnih prostorih, higiena rok in kašlja, distanca.

Regijsko sproščanje

Ko bomo na državni ravni dosegli določeno stopnjo, se bo v regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko začelo sproščanje, a le, če bo regija dosegla naslednje število sedemdnevne incidence:

RegijaTrenutno stanjeRdeče območjeRumeno območje
Gorenjska140,6136100
Goriška917757
Obalno-kraška70,37656
Koroška78,34634
Osrednjeslovenska380,4362268
Primorsko-notranjska29,43526
Savinjska254,7168125
Zasavska52,13728
Jugovzhodna171,19570
Pomurska122,37555
Podravska225,6213158
Posavska133,35037

Vse pa je seveda odvisno od nas. Če bomo znali zdržati in upoštevati ukrepe, se bo število okuženih zmanjševalo. Vsekakor bo svojstvena pomoč cepljenje. Vlada pričakuje, da bo od torka dalje jasno izdelan načrt cepljenja, da se bo vnaprej vedelo, kdo in kdaj bo cepljen.

Predsednik vlade pa je obrazložil tudi, zakaj imamo toliko mrtvih. Slovenija ima namreč osmo najstarejše prebivalstvo v Evropi, dodaten dejavnik je vsekakor ta, da se v zadnjih 15 letih ni za starostnike naredilo nič. Po njegovih besedah je bila beseda dolgotrajna oskrba zgolj politična fraza. Jasno je, da nujno potrebujemo negovalne domove v vsaki regiji, ne da so starostniki, ki zbolijo, ujeti med bolnišnico in domovi, oboji pa nimajo kapacitet. V prihodnje se bo začelo intenzivno delati na tej problematiki.

Glede na očitke, da bi bili zaradi odpiranja šol po regijah otroci v neenakem položaju in naj to ne bi bilo v skladu z načeli, je Janša razložil, da so se za tovrstni ukrep odločili na podlagi pogovorov s šolniki. Gregor Pečan je tovrstni ukrep utemeljil z besedami, da enakost ne pomeni, da je treba vse spraviti na najnižji imenovalec in da je treba zasledovati načelo sorazmernosti. Šola, ki je v regiji z ugodno epidemiološko sliko, namreč ne more in ne sme biti talec tistih šol, ki so v regijah s slabšo epidemiološko sliko.

Janša pa je ob tem še dejal, da se lahko zgodi, da bodo otroci, ki bodo dlje časa doma, pač hodili v šolo še kakšen teden med poletnimi počitnicami. Kar pa vsekakor ne bi bilo pravično in takšna vladna odločitev bo vsekakor naletela na velik odpor.

Janša je novinarsko konferenco zaključil v duhu, da poziva vse državljane, da skupijo skupaj, saj bomo le tako lahko spreminjali situacijo. On si želi, da bi lahko že naslednji teden odpirali vse, ker bi bilo varno, da bi se lahko družili, otroci bi hodili v šolo in ljudje bi »zaradi mene – tudi protestirali«.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice