Skip to content

Vloge za dodatke iz PKP 7 že na voljo

Vlada je v svojih protikoronskih paketih skušala zajeti čim širšo množico ljudi. V Sloveniji nas je preko dva milijona in domala vsakdo živi v edinstveni situaciji, zato je zelo težko zaobjeti čisto vse, saj se vedno znova pojavljajo izjeme. Vlada sicer pripravlja že osmi sveženj protikoronskih ukrepov, pa še kakšen bo potreben, da bomo resnično zajeti vsi državljani.

PKP 7 je bil za marsikoga predčasen Božiček, ki je napovedal nekaj evrov več v novem letu. Nekateri dodatki bodo izvedeni po uradni dolžnosti, za nekatere pa boste morali sami oddati vloge. Vloge so večinoma elektronske, nekatere so bile na voljo že v ponedeljek, od danes dalje pa so dostopne vse elektronske vloge.

Preberite tudi:

Kdaj boste pravice iz PKP 7 dobili in kaj morate za to narediti

Krizni dodatek za zaposlene – komu, kdaj in kako se izplača?

Mobilna aplikacija eDavki

Vloge za izplačilo solidarnostnega dodatka študentom

PKP 7 je na seznam oseb, ki so upravičene do solidarnostnega dodatka, vključil tudi študente. Vsi študenti, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in se v študijskem letu 2020/2021 izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih, ki se izvajajo v Republiki Sloveniji na rednem in izrednem študiju, in na dan 19. oktobra 2020 niso bili vključeni v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje na podlagi Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (14., 15., 16., 17., in 25. člen), bodo prejeli enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov.

Za pridobitev dodatka morajo oddati vlogo preko elektronskega obrazca na eUpravi, ki je na voljo od danes dalje in vse do 31. januarja 2021. Vloge po 31. januarju 2021 ne bo več mogoče oddati.

Vlogo za dodatek je na voljo od danes dalje na portalu eDavki.
Vlogo za dodatek je na voljo od danes dalje na portalu eDavki.
Vir slike: Gov.si

Do 31. januarja 2021 bo tako nakazan dodatek študentom, ki bodo preko eUprave vlogo oddali do 25. januarja 2021 do polnoči. Tisti, ki bodo vlogo oddali od 26. do 31. januarja 2021, bodo izplačilo prejeli v mesecu februarju 2021.

Rok za nakazilo velja za upravičene in popolne vloge, v katerih bodo navedeni pravilni podatki (transakcijski račun, enotna matična številka občana – EMŠO).

Za vsa vprašanja se od danes dalje lahko obrnete na Enotni kontaktni center, na e-naslov ali na telefonsko številko 080 2002, ob delovnikih med 8. in 16. uro.

Pri izpolnjevanju vloge upoštevajte, da 30. in 31. januarja 2021 podpora ne bo zagotovljena in to ne bo razlog za neuspešno oddano vlogo.

Vloga enkratnega nakazila solidarnostnega dodatka za otroke

PKP 7 je predvidel tudi 50 evrov za vsakega otroka, za vse otroke, ne glede na to, kakšen je dohodek staršev. Staršem, ki prejemajo otroški dodatek, bo dodatek obračunan avtomatsko in jim vloge ni treba oddajati.

Starši otrok, ki še niso dopolnili 18 let in ne prejemajo otroškega dodatka, lahko že prav tako oddajo vlogo na eUpravi (Zahtevek za nakazilo enkratnega solidarnostnega dodatka za otroke – brez e-identitete, Zahtevek za nakazilo enkratnega solidarnostnega dodatka za otroke – z e-identiteto) za izplačilo solidarnostnega dodatka v višini 50 evrov za vsakega otroka.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 50 evrov za vse otroke prejeme eden od staršev oziroma rejnik otroka do starosti 18 let s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki dejansko živi v Sloveniji. Do 31. januarja 2021 bo izvedeno izplačilo za tiste starše, ki prejemajo otroški dodatek, in za rejnike otrok, starih do 18 let.

Starši, ki niso upravičenci do otroškega dodatka, morajo vlogo oddati do 31. januarja 2021.

Izplačilo za tiste, ki ne prejemajo otroškega dodatka, bo odvisno od časa oddaje vloge.

Ne pozabite, da morate vlogo za dodatek oddati do konca tega meseca.
Ne pozabite, da morate vlogo za dodatek oddati do konca tega meseca.
Vir slike: Gov.si

Oddaja izjave o izplačilu kriznega dodatka

KPK 7 je prvič namenil dodatek tudi za zaposlene, in sicer tiste, katerih novembrska plača ne presega dvokratnika minimalne plače. Krizni dodatek v višini 200 evrov oziroma sorazmerni del se izplača pri decembrski plači. Delodajalec pa dobi povrnjena sredstva zanj.

Za povračilo izplačanega kriznega dodatka zaposlenim delavcem bo delodajalec preko portala eDavki predložil v elektronski obliki izjavo, s katero bo potrdil, da je zaposlenim izplačal krizni dodatek. Izjava bo na voljo predvidoma v zadnjem tednu januarja.

Delodajalec mora izjavo v elektronski obliki vložiti najpozneje do konca februarja 2021. Na podlagi tako prejete izjave bo FURS upravičenim delodajalcem povrnil izplačan krizni dodatek najpozneje do 20. marca 2021.

Izjava za mesečni temeljni dohodek za januar, februar in marec

Samozaposleni, družbeniki in kmetje lahko preko portala eDavki ali mobilne aplikacije eDavki oddate izjavo za mesečni temeljni dohodek za januar, februar in marec 2021.

Vloge ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Samozaposlenim, družbenikom in kmetom v primeru karantene ali obveznosti varstva otrok od januarja do marca pripada tudi od 250 EUR do 750 EUR, a samo, če ne bodo zaprosili za mesečni temeljni dohodek.

Obrazec za povračilo izgubljenega dohodka v primeru karantene je prav tako dostopen na eDavkih. Vloge prav tako ni mogoče vložiti v papirnati obliki.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice