Skip to content

Dosegli smo rdeče območje, se otroci vračajo v šole in vrtce?

Lahko bi rekli KONČNO, uspelo nam je krivuljo novookuženih obrniti navzdol, prav tako je sedemdnevna incidenca 1297, v bolnišnici pa je 1178 oseb. Posledično pomeni, da nam je uspelo doseči oba mejnika, ki napovedujeta prehod v rdeče območje.

Število okuženih s covidom-19.
Število okuženih s covidom-19.
Vir slike: Sledilnik Covid

Preberite tudi:

Kako nevaren je covid-19 za otroke?

Po katerem modelu bodo osnovnošolci začeli novo šolsko leto

Razlogov, da nam je končno uspelo, je več, ampak vsekakor je k temu pripomoglo dvoje. V prvi vrsti hitro testiranje, saj se je na ta način odkrilo bistveno več asimptomatičnih okužb ter okužb pri tistih, ki so imeli blažje simptome in so okužbo dojeli kot bežni prehlad.

Drugi dejavnik pa je vsekakor cepivo in cepljenje. Cepljenih je bilo že več kot 43.000 oseb, kar vliva upanje, da bomo v doglednem roku imeli t. i. normalno življenje.

Kaj konkretno pa pomeni dosežen mejnik, bomo izvedeli proti večeru, ko bo svojo odločitev sporočila vlada. NIJZ je vseskozi bil mnenja, da so šole tiste, ki bi se morale najkasneje zapreti in tudi najprej odpreti.

Sedemdnevna incidenca po regijah.
Sedemdnevna incidenca po regijah.
Vir slike: Gov.si

Vladni načrt predvideva kar nekaj sproščanj

Če si glede na trenutne podatke o epidemiološki sliki drznemo malce napovedati, kaj nas čaka, lahko napovemo, da so na regionalni ravni v rdeči fazi:

 • Osrednjeslovenska (sedemdnevna incidenca je 311),
 • Podravska (184),
 • Savinjska (159),
 • Gorenjska (119),
 • Pomurska (73,6),
 • Obalno-kraška (64,9),
 • Zasavska (36,1),
 • Koroška (35,3) in
 • Primorsko-notranjska (32,3).

Na boljšo epidemiološko sliko pa bodo morali počakati še v naslednjih regijah:

 • Goriška (87,7),
 • Jugovzhodna Slovenija (100,3),
 • Posavska (69).
Vladni načrt za sproščanje.
Vladni načrt za sproščanje.
Vir slike: Gov.si

Realno lahko tako vsaj devet regij pričakuje, da bo najkasneje s ponedeljkom pri njih življenje potekalo malce drugače. Pričakujejo lahko, da se otroci vračajo v vrtce, otroci prve triade v šole po modelu C. Torej bodo oddelki manjši. Študenti bodo lahko hodili na laboratorijske vaje. Kako bo to v praksi, bo jasno seveda zvečer. Ali se bo za regijo določilo kraj, kjer se študent izobražuje, ali kraj, kjer ima stalno bivališče.

Prav tako lahko pričakujejo v »rdečih regijah«, da se bodo odprli muzeji, knjižnice in galerije. Dovoljeni naj bi bili tudi brezkontaktni športi na prostem, individualna vadba in vadba družin.

Svoj jekleni konjiček bodo ponovno lahko odpeljali v avtomehanične delavnice, prav tako v podobne servise. Odpirala se bodo smučišča. Tudi nekatere trgovine, če trgovine z oblačili tudi spadajo v ta kontekst, bomo videli.

Kot že poudarjeno, je našteto zgolj predvidevanje Slovenca glede na podatke, ki jih je vlada sporočila, in ne pomeni, da bo ves ta nabor dejansko udejanjen. Zadnjo besedo ima vlada, ta pa bo znana po seji. Vsekakor pa vas bomo o novostih obvestili, takoj ko bo znano, v katero smer bodo odločevalci odločili.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice