Skip to content

Kaj storiti, ko vaš iPhone ne deluje več

Ni prijeten občutek, če iPhona ali iPada kar naenkrat ne dela več, čeprav je do nedavnega še vedno brezhibno deloval. Težavo lahko povzročijo različni razlogi. Preden popolnoma odpišete vašo iOS napravo in jo odnesete v center za recikliranje ali še bolje v Apple Store, še vedno lahko sami odpravite nekatere napake. Ni nujno, da se takoj zatečete po nov iPhone ali iPad – navsezadnje tudi Apple vzame nazaj pomanjkljive stare naprave.

Preberite tudi:

Google Zemljevid – veliko več kot le atlas sveta

Ali nam vladajo pametni telefoni?

Lahko, da so razlogi za domnevno napako neškodljivi in jih je mogoče odpraviti z nekaj preprostimi ukrepi. V določenih okoliščinah je baterija samo izpraznjena ali pa je prišlo do težave med zadnjo posodobitvijo. Manj pogosti so primeri, ko posodobitve vzdrževanja iOS onemogočajo določene naprave, kot je nadgradnja iPad 2 na iOS 9.3. Torej, ne paničarite takoj, če vaš iPhone ali iPad ne deluje, morda še vedno obstaja iskra digitalnega življenja v napravi. Poskusite z naslednjimi ukrepi:

1. iPhone ne deluje več: napolnite baterijo

Mogoče se sliši banalno, vendar pri iPhonih in iPadih je prav izpraznjena baterija najpogostejši vzrok za neuspešno delovanje. Najpogosteje baterije starejših mobilnih telefonov in mobilnih tablic ne prenesejo napora številnih aplikacij, saj so zato močno obremenjene in se lahko ustavijo prej, kot je bilo pričakovano. Zato priključite iPhone na polnilnik in počakajte vsaj deset minut, preden ga poskusite znova vklopiti.

Mobilni aparat že na začetku potrebuje zadostno energijo, da se odzove, ko pritisnete gumb za vklop. Morda pa je kriva tudi nepravilna polnitev akumulatorja, ker so polnilci in/ali kabli okvarjeni. Poskusite drug vtič in kabel, še posebej, če je kabel vidno poškodovano. Poznani so tudi primeri, ko je umazanija na utoru za priključek telefona za polnjenje preprečila stik, ter s tem polnjenje.

Če ste prepričani, da imate na iPhonu dovolj baterije, vendar še vedno ne deluje, potem je lahko poškodovana strojna oprema. Če medtem, ko mobilni telefon nalaga vsebino, opazite, da se na neki točki postopek ustavi, je po vsej verjetnosti prišlo do programske težave, ki jo lahko rešite v naslednjih korakih.

2. iPhone neha delovati: poskusite mobilni aparat ponastaviti

Sam po sebi je ta ukrep poznan že od prej, če je računalnik, televizor ali katera druga elektronska naprava začela »stavkati«: izklop in ponovitev zagona pogosto dela čudeže. Če želite to narediti, na modelih iPhone do vključno iPhone 6S (Plus) držite gumb za vklop in sredinski gumb na ekranu skupaj 5 do 15 sekund, dokler se na zaslonu ne prikaže odgriznjeno jabolko (logotip podjetja Apple).

Od iPhone 7 (Plus) se je kombinacija tipk spremenila. Istočasno pritisnite gumb za vklop in simulacijski gumb ter počakajte, da iPhone konča zagon. Lastniki iPhona X morajo pritisniti drugačno kombinacijo tipk: pri tej napravi najprej pritisnite tipko za povečanje glasnosti, nato tipko za zmanjšanje glasnosti in pritisnite tipko na desni strani mobilnega aparata za vklop, ter držite dokler se na ekranu ne prikaže logotip Apple.

iPhone mora biti med tem priklopljen na polnilni kabel, da boste lahko izključili težave z baterijo. Če naprava iOS ne prekorači »jabolčnega znaka« ob zagonu, jo boste morali obnoviti s pomočjo računalnika Mac ali PC, da boste shranili, kar se shraniti da.

3. iPhone neha delovati: obnovitev sistema

Če ukrepi niso pomagali, lahko z iTunesom poskusite zbrisati in znova zagnati iPhone. Če želite to narediti, napravo povežite z računalnikom Mac ali drugim računalnikom preko USB kabla in zaženite iTunes. Tam najprej kliknite ikono »Naprave« in nato še »Obnovi iPhone«. Programska oprema za upravljanje bo najprej poskušala varnostno kopirati podatke na iPhonu ali iPadu in sama namestiti novo »firmware«, nato pa še »iTunesask« – če bi želeli obnoviti napravo iz obstoječe varnostne kopije ali pa jo popolnoma obnoviti (slednja lahko povzroči izgubo podatkov, vendar se iPhone ponastavi na tovarniške nastavitve). Zato lahko traja nekaj ur preden ugotovite, v katere varnostne kopije ste shranili svoje podatke, kar pa bi zagotovo morali storiti na neki točki.

Strožji način za ponastavitev je, ko iPhone zaženete v načinu DFU (Device Firmware Update). Če želite to narediti, pritisnite gumb za vklop in gumb na ekranu hkrati, medtem ko je naprava povezana z računalnikom, na katerem iTunes že deluje. Ko zaslon prikaže ikono s kablom USB in puščico, ki kaže ikono iTunes, lahko opustite držanje gumbov. Obnova se nato zgodi na zgoraj opisani način.

Za iPhone 8 in iPhone X morate najprej izklopiti priključeno napravo. Sedaj pritisnite gumb za vklop na desni strani in držite. Po treh sekundah dodatno pritisnite še tipko za zmanjšanje glasnosti in jo tudi držite. Po desetih sekundah spustite gumb za vklop, po dodatnih petih sekundah pa še gumb za jakost. Zaslon mora ostati črn.

4. iPhone ne deluje več: uporabite drug računalnik

Čeprav način DFU ne deluje na vašem računalniku, poskusite znova na drugem računalniku Mac ali PC. Konflikt gonilnikov računalnika lahko prepreči, da bi se zgodila ponastavitev na drugi napravi.

5. iPhone se ne vklopi: nazaj na stari iOS

Ta ukrep je možen le, če je prišlo do težave po namestitvi posodobitve vzdrževanja in samo toliko časa, kolikor je veljaven podpis za stari sistem. Običajno poteče nekaj dni po izdaji posodobitve za iOS. Teoretično se mora to zgoditi takoj, vendar je že prišlo do težav z nadgradnjami, tako da se Apple odzove šele po nekaj dneh ali nekaj tednih, če je gotovo, da nova različica iOS-a ne vsebuje splošnih napak, ali tistih, ki se pojavijo v več kot nekaj konfiguracijah. Če se želite vrniti na staro različico iOS-a, morate imeti sistem v obliki datoteke .ipsw na računalniku – kot del prejšnje varnostne kopije v mapi ~ / Library / iTunes / iPhone Software Updates. Seveda lahko tudi datoteke .ipsw najdete na Google-u, vendar niso vedno zanesljive.

6. iPhone ne deluje več: iskanje pomoči na spletu

Včasih je situacija zapletena – recimo spomladi leta 2016, ko je posodobitev za vzdrževanje onemogočala določene naprave. To so pri iPhonih in iPadih s Touch ID popravile čisto tretje osebe (rešitev so zapisali na spletu), saj je zaradi varnostnega ukrepa Apple zavrnil to storitev in pokazal samo napako 53 (error 53). Proizvajalec sedaj nadzoruje to konkretno težavo, vendar vam pri morebitnih prihodnjih problemih ne bo škodovalo pobrskati po spletu, da bi ugotovil, ali se tudi ostali soočajo z isto težavo. Včasih je rešitev le en klik stran, včasih pa lahko traja nekaj dni, da najdete vzrok težave in rešitev.

Pametni telefon iPhone.
Pametni telefon iPhone.
Vir slike: Steve Bussinne, Pixabay

7. iPhone preneha delovati: servis

Včasih ne pomaga nič, takrat ostane samo, da se zglasite v Apple Store-u ali pa direktno kontaktirate proizvajalca oziroma pooblaščenega serviserja. Če gre za garancijski primer, mora Apple po treh neuspešnih poskusih popravila, nadomestiti napravo z novo. Če je iPhone ali iPad nekoliko starejši, vam bodo v Apple Store-u po pregledu mobilnega aparata pojasnili podrobnosti okvare, vi pa se boste nato odločil, če je popravilo še vedno vredno plačati ali pa si boste privoščili kar nov iPhone.

Priročen način za iskanje primerne servisne delavnice ponuja spletna storitev Clickrepair. Najprej izberite napravo in napako, nato boste prejeli seznam delavnic, v katero bodo najhitreje in najceneje opravili popravilo. Prav tako boste takoj videli predvideno ceno za odpravo napak. Pred naročilom, neposredno vprašajte serviserje, ali je reševanje brez izgube podatkov možno. Ustrezni kontaktni podatki so prikazani v 4. koraku postopka naročanja.

8. iPhone ni več vklopljen: »jailbreak«

Samo v izjemnih primerih, kot je strojna oprema za zamenjavo tretje stranke, ki je v nasprotju z izvirnimi komponentami in programsko opremo, lahko menite, da gre za »jailbreak«. Za to potrebujete vsaj dostop preko načina DFU, sicer pa je ta način nameščen. Kaj je jailbreaking? V bistvu to pomeni, da zaobidete ključavnice, ki jih je Apple postavil na telefon iPhone in tablični računalnik iPad in s tem pridobite dostop do velikega števila aplikacij, ki jih Apple ni odobril. Za dodatna pojasnila si preberite več v pravilniku o zasebnosti in pogojih splošne uporabe podjetja Apple.

9. iPhone ne deluje več: recikliranje v Apple-u

Vse ste poskusili in nič ne pomaga? Se vam zdi, da genij v Apple Store-u ali svetovalec na telefonski liniji govori vam nepoznan latinski jezik? Potem se morate soočiti s tem dejstvom: tudi iPhone in iPad se lahko pokvari in neha delovati. Smetnjak je povsem napačen kraj za odlaganje mobilni aparatov, središče reciklažne skupnosti pa je le malo boljše. V idealnem primeru prinesite nedelujoči iPhone nazaj na mesto, kjer ste ga kupili: Apple Store.

Ker Apple brezplačno vzame nazaj staro opremo, lahko tudi vi s tem prispevate k varovanju okolja. Spomladi leta 2017 je podjetje postavilo ambiciozen cilj pridobivanja vseh surovin, potrebnih za proizvodnjo iPhoneov, kot recikliranih materialov v srednjeročnem obdobju. Pot je še vedno dolga, vendar je cilj postopoma viden. Apple že uporablja aluminij za gradnjo novih telefonov, ki je bili nekoč uporabljen za iPhone ali iPad. Okolje vam bo hvaležno, če boste vrnili elektronski odpadek, ki je bil pred nekaj leti še vedno draga najsodobnejša tehnologija proizvajalca.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice