Skip to content

Umetna inteligenca v aplikacijah, ki jih uporabljamo vsak dan

Če ste v spletni brskalnik vnesli izraz »umetna inteligenca« in se nekako znašli v tem članku, vas je sem usmerila umetna inteligenca. Primerov umetne inteligence, ki vplivajo na naše življenje, je nešteto. Medtem ko nekateri to označujejo za pojav »robotov, ki upravljajo s svetom na zloben in genialen način«, ni mogoče zanikati, da nam je umetna inteligenca olajšala življenje, saj nam je prihranila veliko časa, denarja in energije.

Umetna inteligenca se nanaša na pojav, ko stroj posnema sposobnost človeškega uma, saj lahko s pomočjo posebej zasnovanih algoritmov razume, analizira in se uči iz podatkov. Umetno inteligentni stroji si lahko zapomnijo vzorce človeškega vedenja in na osnovi tega prilagodijo svoje delovanje.

Preberite tudi:

Kako lahko umetna inteligenca porazi kapitalizem

Umetna inteligenca v finančni industriji: Pametni denar

Umetna inteligenca je prisotna povsod. Najdemo jo lahko v aplikacijah za klicanje, prepoznavanje obraza in samodejno popravljanje besedila. Ne samo, da umetna inteligenca služi kot oblika zabave, temveč ponuja tudi nešteto javnih storitev, od katerih je človeštvo postalo odvisno.

Google Zemljevidi in umetna inteligenca

O potovanju do neznanega cilja vam ni treba več veliko premišljevati. Namesto da bi se morali zanašati na zmedena navodila, lahko zdaj preprosto odprete priročno aplikacijo za zemljevide na telefonu in vanjo vnesete svoj cilj. Kako torej aplikacija pozna natančno smer, optimalno pot in celo cestne ovire in prometne zastoje? Še ne dolgo nazaj je bil za navodila za pot uporabljen le GPS (satelitska navigacija), zdaj pa je vključena tudi umetna inteligenca, ki uporabnikom omogoči veliko boljše izkušnje glede na njihovo specifično okolico.

S pomočjo strojnega učenja si umetna inteligenca zapomni robove zgradb, ki so bile pred tem ročno vnesene v sistem. To omogoča prikazovanje jasnih vizualnih zgradb na zemljevidu. Druga značilnost je kakovost prepoznavanja in razumevanja ročno vpisanih hišnih številk, ki voznikom pomagajo, da dosežejo točno tisti naslov, ki so ga iskali.

Aplikacijo je bila naučena razumeti in prepoznati promet. Tako priporoča najboljšo pot, ki se izogne cestnim oviram in zastojem. Algoritem, ki temelji na umetni inteligenci, uporabnikom pove tudi natančno razdaljo do cilja in čas, ko bodo prispeli na cilj, kar umetna inteligenca izračuna na podlagi prometnih razmer. Uporabniki si lahko ogledajo tudi posnetke (Street View) svojih končnih lokacij, preden pridejo tja.

Umetna inteligenca je prisotna povsod okoli nas.
Umetna inteligenca je prisotna povsod okoli nas.
Vir slike: Markus Spiske, Pexels

Zaznavanje in prepoznavanje obrazov omogoča umetna inteligenca

Uporaba navideznih filtrov na obrazu pri fotografiranju in uporaba ID-jev obraza za odklepanje telefonov sta dve aplikaciji našega vsakdana, v katere je vključena umetna inteligenca. Prva vključuje zaznavanje obrazov, kar pomeni, da je zaznan  katerikoli človeški obraz. Slednja uporablja prepoznavanje obrazov, s pomočjo katerega prepozna točno določen obraz. A kako tovrstna umetna inteligenca deluje?

Inteligentni stroji se pogosto ujemajo s človeškimi sposobnostmi in jih včasih celo presežejo. Dojenčki najprej začnejo prepoznavati lastnosti obraza, kot so oči, nos, ustnice in oblike obraza. Toda to seveda ni vse, s čimer je določen obraz. Obstaja kopica dejavnikov, zaradi katerih so človeški obrazi edinstveni. Umetna inteligenca se uči prepoznavanja obraznih koordinat, mejnikov (oči, nos itd.) in poravnave (geometrijske strukture).

Prepoznavanje obrazov se uporablja tudi za nadzor in varovanje v vladnih ustanovah ali na letališčih. Letališče Gatwick v Londonu na primer uporablja kamere za prepoznavanje obrazov kot način preverjanja osebnih podatkov, preden potnikom dovoli vstop na letalo.

Umetna inteligenca ureja besedila ali nudi samodejne popravke

Ko vnašate besedilo v dokumente, so v urejevalnikih na voljo orodja za samodejno popravljanje, ki preverjajo črkovalne napake, slovnico, berljivost in izvirnost besedila oz. plagiat, odvisno od njihove zahtevnosti. Verjetno ste potrebovali nekaj časa, da ste se naučili svojega jezika, preden ste ga tekoče obvladali. Podobno tudi umetna inteligenca z algoritmi uporablja strojno učenje, poglobljeno učenje in obdelavo naravnega jezika, da prepozna nepravilno rabo jezika in predlaga popravke.

Jezikoslovci in računalničarji stroje skupaj učijo slovnico, tako kot so vas učili v šoli. Stroji se hranijo z obilnimi količinami visokokakovostnih jezikovnih podatkov, organiziranih tako, da jih stroji lahko razumejo. Torej, če zgolj eno vejico uporabite nepravilno, jo bo urejevalnik besedila označil z rdečo in ponudil predloge za izboljšavo. Ko boste naslednjič uporabili jezikovni urejevalnik, da preverite svoj dokument, vedite, da uporabljate enega od številnih primerov umetne inteligence.

Algoritmi iskanja in priporočil

Ko si želite ogledati svoje najljubše filme, poslušati pesmi ali morda nakupovati na spletu, ste morda že opazili, da so predlagani predmeti popolnoma usklajeni z vašimi interesi. Tudi to je umetna inteligenca.

Umetna inteligenca in sistemi priporočil se na podlagi vaših spletnih dejavnosti naučijo vašega vedenja in zanimanj ter vam ponujajo podobno vsebino. Tovrstne prilagojene izkušnje omogoča nenehno učenje. Umetna inteligenca zbrane in shranjene podatke analizira, da lahko nato napove vaše želje. Sama od sebe vam priporoči vsebine, ki vas zabavajo, ne da bi vam bilo treba karkoli iskati.

Umetna inteligenca za prepoznavanje obrazov.
Umetna inteligenca za prepoznavanje obrazov.
Vir slike: Mentatdgt, Pexels

Podobno je z umetno inteligenco optimizirana tudi izkušnja iskalnika. Običajno je med prvimi zadetki oziroma rezultati najboljši odgovor na vprašanje, ki ga imate. Kako se to zgodi?

Posebni algoritmi prepoznajo kakovostne vsebine povezane z vašim iskanjem in jih ločijo od slabih SEO-spam vsebin. Na osnovi tega vam ponudijo rezultate, med katerimi so na vrhu tisti, ki so bili na podlagi ocene kakovosti uporabniške izkušnje prepoznani za najboljše oziroma najbolj ustrezne.

Ker so iskalniki sestavljeni iz kod, tehnologija obdelave naravnega jezika tem aplikacijam pomaga razumeti ljudi. Pravzaprav so iskalniki sposobni tudi predvideti, kaj človek želi vprašati, tako da sestavijo najvišje uvrščena iskanja in predvidijo uporabnikove poizvedbe, takoj ko uporabnik začne tipkati.

V naprave se nenehno programirajo tudi nove funkcije, kot sta glasovno iskanje in iskanje slik. Če želite najti skladbo, ki se predvaja v nakupovalnem središču, lahko preprosto pridržite telefon in aplikacija za prepoznavanje glasbe vam bo v nekaj sekundah povedala, katera skladba to je. Po pregledu bogate zbirke pesmi vam bo naprava povedala tudi vse podrobnosti povezane s to pesmijo.

Digitalni pomočniki

Ko imamo polne roke dela, pogosto posežemo po tem, da digitalnim pomočnikom naročimo, da opravijo naloge za nas. Tako na primer, ko vozite s skodelico kave v eni roki, lahko prosite pomočnika, da pokliče vašo mamo. Pomočnica, na primer Siri, bo dostopala do vaših stikov, prepoznala besedo »Mama« in poklicala številko.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice