Skip to content

Osem razlogov, zakaj je menjava oken pametna naložba

Menjava oken vam zagotovi več kot le naravno svetlobo in osvežen videz. Prednosti, ki jih prinese menjava oken, so številne. Težko boste našli projekt, ki prinaša toliko koristi kot menjava oken. V nadaljevanju preberite, v katerih prednostih menjave oken boste začeli uživati od prvega dne, in se naučite, kako lahko kar najbolje izkoristite svojo naložbo.

Preberite tudi:

Nepremičnine v Sloveniji nosijo lastnikom dobre dobičke

Razmišljate o gradnji hiše? Poglejte zakaj je lesena hiša prava izbira za vas

Časi preprostih lesenih okvirjev z enojnim steklom so minili. Danes okna v prostoru zagotavljajo več kot le svetlobo in pretok zraka. Napredek v okenski tehnologiji zagotavlja lastnikom domov številne prednosti, vključno z zmanjšanjem prehajanja zvoka in izboljšano energijsko učinkovitostjo. Da ne omenjamo široke palete funkcij, možnosti in materialov za okna, s katerimi lahko novo ali nadomestno okno popolnoma prilagodite vašim potrebam.

1. Menjava oken poveča vrednost vašega doma

Ni presenetljivo, da so z lastništvom doma povezani stroški za različne izboljšave in nadgradnje, vendar se lastnikom stanovanj zaradi tega ni treba vznemirjati, saj je dejstvo, da prinašajo projekti, kot je menjava oken, velik izkoristek. Po poročanjih v letu 2020 lahko vgradnja novih vinilnih oken lastnikom domov povrne več kot 73 % stroškov projekta ob nadaljnji prodaji.

Menjava oken poveča varnost doma.
Menjava oken poveča varnost doma.
Vir slike: Binyamin Mellish, Pexels

Nekatere potencialne kupce stanovanj ali hiš bo morda odvrnilo od nakupa dejstvo, da je treba vgraditi nova okna ali da se bliža čas, ko jih bo treba zamenjati. Če razmišljate o tem, ali je v vašem domu res potrebna menjava oken, ne odlašajte s tem, dokler se ne boste odločili za prodajo nepremičnine. Raje uživajte v prednostih novih oken, medtem ko tam živite, in nato uživajte v donosnosti svoje naložbe.

2. Menjava oken izboljša varnost in zaščito doma

Okna, ki se ne dajo zlahka odpreti ali so trajno zaprta, so več kot le moteča. Lahko so tudi nevarna! Tako na primer pri poskusu pobega med požarom. Nova okna iz lesa, steklenih vlaken ali vinila ne bodo lastnikom stanovanj zagotovila le kakovostnega zračenja, temveč lahko izboljšana funkcionalnost koristi varnosti celotne družine. Novejša okna imajo tudi izboljšano varnostno funkcijo, vključno s posodobljenimi ključavnicami in varnostnimi senzorji, ki lastnikom domov zagotavljajo dodaten mir.

3. Menjava oken zagotavlja manj prahu in alergenov

Ena izmed prednosti sodobnih oken so žaluzije in senčila med steklom. Te žaluzije in senčila so varno pritrjena med steklena okna v okenskem okvirju in so zaščitena pred prahom, zaradi česar se na njih ne nabirajo alergeni in tako prihranite čas, ki bi ga porabili za čiščenje okenskih senčil. Menjava oken nudi dodaten bonus, in sicer so senčila, ki so nameščena med stekli, brezžična, zato so varna in ne ovirajo domačih živali in otrok.

4. Menjava oken izboljša bivanjsko udobje

Menjava oken, ko vgradimo energijsko učinkovita, dobro zatesnjena nova ali nadomestna okna, pripomore k zmanjšanju prepiha in neenakomerno porazdeljene toplote v vašem domu. Plin argon med steklom dvo- ali troslojnih oken pomaga preprečiti prenos toplote in zmanjša količino ultravijoličnih žarkov, ki prodirajo v vaš dom. Pravilna menjava oken ustvari tesno zatesnitev v domu in prepreči uhajanje zraka. Posodobljena okna lahko pomagajo ohranjati klimatiziran zrak v prostoru in tako je vaš bivalni prostor vedno prijeten in udoben. Menjava oken vam na koncu pomaga tudi znižati stroške energije.

5. Izboljšana energijska učinkovitost

Nova okna lahko tudi zagotovijo daljšo življenjsko dobo peči in klimatske naprave, ob tem pa še prihranite denar zaradi večje energijske učinkovitosti vašega doma. Okna s certifikatom pomagajo znižati stroške, zaščititi okolje in povečati splošno udobje vašega doma.

Okna iz lesa, steklenih vlaken in vinila so visoko energijsko učinkovita. Les je naravni material z nizko prevodnostjo, kar pomeni, da ima okenski okvir iz lesa zelo nizko toplotno prevodnost in je naravno izolacijski. Okna iz steklenih vlaken, izdelana iz večplastnega materiala, lahko prenesejo izjemna nihanja temperature, zaradi česar so odlična izbira za različna podnebja. In vinilna okna, sestavljena iz več izolacijskih zračnih komor, pomagajo, da je vaš dom pozimi topel in poleti hladen.

6. Menjava oken zmanjša hrup

Študije so pokazale, da je onesnaževanje s hrupom lahko škodljivo za naše zdravje. Na srečo nova ali nadomestna okna pomagajo blažiti hrup, v katerem živimo vsak dan, in vam zagotavljajo bolj prijetno okolje. Izolacijski okvirji in stekla s tremi sloji lahko pomagajo zmanjšati hrup v okolju, ki ga povzročajo promet, kosilnice in lajajoči psi. To pomeni več miru in tišine za vas.

Menjava oken zmanjša onesnaženost s hrupom.
Menjava oken zmanjša onesnaženost s hrupom.
Vir slike: Vecislavas Popa, Pexels

7. Menjava oken bo izboljšala videz vašega doma

Menjava oken lahko bistveno izboljša videz vašega doma – znotraj in zunaj. Okna iz lesa, steklenih vlaken in vinila so na voljo v številnih različnih notranjih in zunanjih oblogah, da se uskladijo z vašim slogom in slogom vašega doma. Posodobljena zunanja estetika bo pripomogla tudi k izboljšanju splošne vrednosti vašega doma.

8. Ni potrebno posebno vzdrževanje

Današnja okna so zasnovana tako, da jih ni treba veliko vzdrževati. Priročne funkcije, kot so žaluzije med steklom, zmanjšujejo potrebo po brisanju prahu in nagibi krilc olajšajo čiščenje mest, ki so bila prej težje dostopna. Tako porabite manj časa za čiščenje in več časa za uživanje v pogledu skozi vaše čudovito novo okno.

Pri nakupu novih ali nadomestnih oken za dom je treba upoštevati veliko dejavnikov, vendar vedite, da bo menjava oken prinesla več kot le nekaj ugodnosti, ki jih boste uživali v prihodnjih letih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice