Skip to content

Moški, zaščitnik ženske ali skrivač v senci ženske?

Mnogi moški, sicer bolj za šalo kot zares, praznujejo svoj dan 10. marca, ki mu pravimo tudi dan mučenikov. Praznovanje ima osnovo v krščanskem izročilu, ko naj bi okoli leta 320, 40 vojakov rimske legije umrlo mučeniške smrti, ker se niso hoteli odpovedati krščanski veri.

Preberite tudi:

Moški v očeh ženske

Sloveniji in svetu prvič v zgodovini »vladajo« moški!

»Slovenski fantje morajo v vojsko, da bodo moški«

Svetniki nam kažejo pot do življenjske stabilnosti

Zaradi njihove neomajne vere, ki ni bila omajana niti za ceno smrti, je Cerkev teh 40 mož razglasila za svetnike. Njihov spominski dan obhajamo vsako leto 10. marca. Smisel spominjanja na ljudi, ki so z neomajno vero služili Bogu do smrti je v tem, da tudi mi, ki živimo v tem trenutku ob njih dobimo navdih in moč za naše vsakdanje življenje.

Človek je namreč po svoji naravi labilen, saj se praviloma njegovo razpoloženje izmenjava iz dneva v dan. Pri tem nam pridejo večkrat prav različni izgovori – kriva je luna, položaj planetov, tečen družinski član, sodelavec… Svetniki nam kažejo ravno nasprotno držo, kljub različnim preizkušnjam so svoje življenje vsak dan sproti izročali Bogu, od njega pa so bili deležni življenjske stabilnosti.

Mnogi moški, sicer bolj za šalo kot zares, praznujejo svoj dan 10. marca, ki mu pravimo tudi dan mučenikov.
Mnogi moški, sicer bolj za šalo kot zares, praznujejo svoj dan 10. marca, ki mu pravimo tudi dan mučenikov.
Vir slike: Pixabay

Ali je moški »pravi dec«?

Če že moški, v senci dneva žena, praznujemo svoj dan, potem bi se spodobilo, da tudi sami živimo v skladu s sporočilom, ki nam ga prinaša »dan mučenikov«. Na ta dan bi se namreč moral vsak moški vprašati, ali zares živi svojo moškost, se pravi ali je zares »pravi dec«, kakor se tudi od njega pričakuje.

Navadno moški ta dan izkoristijo ravno v obratni smeri. Zelo radi se pritožujejo čez ženske, se iz njih norčujejo in se ob njih delajo celo za mučence. Na ta način sprevračajo pravi pomen mučeništva. Mučeništvo namreč ni v tem, da bi se delali uboge in bi jadikovali nad situacijo, ki je ne obvladamo, ampak v tem, da pogumno sprejmemo vsako življenjsko situacijo, ne glede na to ali nam je všeč.

Izenačevanje spolov je privedlo moškega na obrobje

Zdi se, da bolj kot se zares uveljavlja praznovanje dneva mučenikov, moški izgublja svojo identiteto. K temu veliko pripomore klima v družbi, ki se vse bolj nagiba k izenačevanju spolov, kar še zdaleč ni enakopravnosti. Če namreč vedno bolj enačimo oba spola, potem se vse bolj zamegljuje njuna identiteta.

Posledice, ki so že vidne lahko opazimo v iznajdljivejših odzivih žensk. Nenazadnje se to dobro kaže v pedagoških poklicih. Če je še pred nekaj desetletji v teh poklicih prevladoval moški, je danes že prava redkost, če kje naletimo na kakšnega učitelja. Skratka, politika izenačevanja spolov je privedla moškega na življenje v obrobju.

Če že moški, v senci dneva žena, praznujemo svoj dan, potem bi se spodobilo, da tudi sami živimo v skladu s sporočilom, ki nam ga prinaša »dan mučenikov«.
Če že moški, v senci dneva žena, praznujemo svoj dan, potem bi se spodobilo, da tudi sami živimo v skladu s sporočilom, ki nam ga prinaša »dan mučenikov«.
Vir slike: Pixabay

Odsotnost moškega v pedagoških poklicih in v družini

Primer odsotnosti moškega v pedagoških poklicih je javno viden, medtem ko se vzporedno kaže odsotnost moškega tudi v družinskem življenju. Družina ni toliko na očeh javnosti, ima pa vsekakor bistveni pomen. Že v materialnem pogledu so tudi na področju družine v zadnjih desetletjih nastale velike spremembe.

Včasih je bilo samo po sebi umevno, da je moški poskrbel za preživetje družine. Seveda so se ob tem dogajala tudi zlorabe, ker je bil na ta način večkrat zlorabljen podrejen položaj ženske. Ker je bil mož tisti, od katerega je bilo odvisno preživetje žene in otrok, so moški marsikdaj na ta način zlorabljali svoj položaj, kar se je kazalo tudi v fizičnem in spolnem nasilju.

Danes smo lahko resnično zadovoljni, da imamo v družbi vsaj približno enakopravnost med moškim in žensko. Tudi ta enakopravnost je v veliki meri odvisna od materialne enakopravnosti. S tem, ko danes ženska hodi v službo in enakopravno prispeva k blagostanju družine, se je bistveno zmanjšalo tudi izkoriščanje s strani moških.

Vse več moških gre v zvezo z žensko zaradi lastne potešitve

Se pa ob tem pojavlja druga skrajnost, ki je v tem, da se moški vse bolj umika odgovornosti. Ena izmed oblik izmikanja odgovornosti je ta, da se nekateri moški izogibajo resnim zvezam. Tudi dejstvo, da se sklepa manj zakonskih govori o bežanju moškega pred odgovornostjo.

Če je še nekaj časa nazaj veljalo pravilo, da je moški tisti, ki zaprosi žensko za roko, je danes to vse bolj redko. Vse več je moških, ki bi sicer imelo zvezo z žensko, vendar bi bili z njo le zaradi lastnega užitka, predvsem za potešitev spolne sle.

Zveze, ki so nastale izključno na telesni osnovi, so kratkotrajne

Vse ostalo, kar spada k partnerskemu odnosu, predvsem skrb za otroke in celotno družino, postaja marsikateremu moškemu tuje. Ker je cilj moškega lastna potešitev, je tudi samo vprašanje časa, kako dolgo bo ta zveza obstala. Zveza, ki ima izključno telesno osnovo namreč obstoji praviloma kratek čas.

Marsikatera ženska se zato ob moškem počuti negotovo, namesto, da bi ob njem občutila gotovost in predvsem varnost. Pravi moški namreč ženski nudi varnost in trdnost. To pa je povsem v nasprotju z nadvlado in izkoriščanjem, kar smo že omenjali.

Pravi moški žensko občuduje in jo ščiti

Pravi moški žensko občuduje, vendar je ne izkorišča. Odnos gradi na darovanju samega sebe. Pri tem igra ključno vlogo enakopravnost, kar je povsem nekaj drugega kot pa enakost. Enakost namreč briše razlike, s tem pa briše tudi identiteto tako moškega kot ženske.

Dejstvo je, da bo moški fizično vedno nekoliko močnejši od ženske, vendar to ne pomeni, da je zato nekaj več. Njegova večja fizična moč mu služi zato, da žensko tudi fizično zaščiti. Fizična moč je tudi pokazatelj celostne moči. Moški je dolžan varovati žensko tudi v psihični in duhovni dimenziji življenja.

Vsak pravi moški žensko spoštuje in bo naredil vse, da ji bo lahko nudil oporo in varnost.
Vsak pravi moški žensko spoštuje in bo naredil vse, da ji bo lahko nudil oporo in varnost.
Vir slike: Pixabay

Moški ali »mačo«

Morda je »dan mučenikov« edini dan v letu, ko malo bolj razmišljamo o vlogi moškega v družini in družbi. Zato je na mestu, če bi se na ta dan vsak moški vprašal ali zares živi svojo moškost? Kdor moškost skriva v senci ženske potem zagotovo ni pravi moški. Kdor ženske izkorišča za lastne potrebe zagotovo ni moški ampak »mačo«, ki z »ženskimi trofejami« duši lastne občutke manjvrednosti.

Bistvo odnosa je poslušanje srca

Vsak pravi moški žensko spoštuje in bo naredil vse, da ji bo lahko nudil oporo in varnost. Vsak pravi moški bo tudi pokončno sprejel dejstvo, da bo naredil ženski več dobrega, če se bo umaknil iz njenega življenja. Morda se zdi nekoliko čudno, ampak včasih lahko tudi konec razmerja kaže na spoštovanje med moškim in žensko.

Skratka, pri odnosu med moškim in žensko je bistvenega pomena poslušanje. Pri tem je predvsem pomembno, da gre v prvi vrsti za poslušanje srca. Na ta način nam ne bo treba umetno ustvarjati različnih zakonsko pravno položajev med spoloma, ampak bosta moški in ženska z medsebojnim poslušanjem, drug drugega umestila na pravo mesto v njunih življenjih.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice