Skip to content

Kolesarjenje za začetnike – kaj morate vedeti, preden začnete

Na prvi pogled je kolesarjenje videti preprosto – vse, kar morate storiti, je pritiskati na pedala, kajne? Toda včasih se vam lahko kolesarjenje zdi zastrašujoče, predvsem, če še nikoli niste kolesarili, ali ko prvič po nekaj letih spet sedete na kolo.

Preberite tudi:

Pomen športa za vsak dan – Svetovni dan športa

Električno kolo – kako deluje in kako vpliva na okolje

Ko pa se boste enkrat malo popeljali s kolesom, vas bo občutek svobode, pustolovščine in veselja, ki ga na kolesu tako pogosto čutimo, gotovo navdušil. Začetek je enostavnejši, kot se zdi, in razkrili vam bomo majhno skrivnost: če nočete, vam sploh ni treba nositi tesno prilegajočih se oblačil. V pomoč smo zbrali nekaj nasvetov, kako začeti kolesariti, da boste lahko samozavestno zapeljali na odprto cesto.

1. Izberite pravo kolo za kolesarjenje

Seveda ne morete začeti kolesarjenja brez odličnega kolesa. Najpogostejša in najbolj dostopna oblika kolesarjenja za začetnike vključuje lahka kolesa – s tankimi gumami in učinkovito geometrijo vožnje. Ta kolesa so zasnovana tako, da vam pomagajo pri krmarjenju po tlakovanih kolesarskih stezah in mestnih ulicah.

Tako kot je treba za udobno hojo izbrati popoln par tekaških copat, morate najprej izbrati idealno kolo zase. Izberite najprej pravo velikost kolesa glede na svojo višino, in če ne veste, na kaj vse morate biti pri tem pozorni, vam pri tem lahko pomaga lokalna trgovina s kolesi.

Nato morate izbrati kolo, ki ustreza vašemu proračunu in slogu vožnje. Ali se boste ob koncu tedna z njim samo malo popeljali naokrog? Želite kolo uporabljati za rekreacijo? Ali načrtujete, da se boste sčasoma vozili na dolge razdalje ali se udeleževali tekmovanj? Okvirji za cestna kolesa imajo posebne geometrije in sestavne dele, prilagojene vsakemu od teh ciljev, v različnih cenovnih razredih.

Premislite, za kaj nameravate uporabljati kolo in kako boste morda želeli napredovati pri kolesarjenju. Nato v lokalni trgovini s kolesi poiščite pravo izbiro.

Kolesarjenje je lahko pustolovsko.
Kolesarjenje je lahko pustolovsko.
Vir slike: Dorothy Castillo, Pexels

2. Poskrbite za opremo

Iskanje popolnega kolesa je le polovica enačbe. Za kolesarjenje je treba izbrati tudi nekaj obvezne opreme. Nova čelada je najpomembnejša in jo je treba med vožnjo ves čas nositi. Čelade imajo svoj rok trajanja, zato je bolje, da kupite novo, namesto da bi dolga leta posegali po tisti stari, ki visi v garaži. Nove čelade ustrezajo varnostnim standardom, pri nakupu pa jih pomerite in izberite tisto, ki se najbolje prilega vaši glavi, vašemu slogu in vašemu proračunu.

Še niste pripravljeni na videz profesionalnega kolesarja? Ni problema. Obstaja veliko blagovnih znamk, ki izdelujejo odlična oblačila za rekreativno kolesarjenje. Če si želite, da bi bili videti kot profesionalec, lahko posežete tudi po kolesarskem kompletu (majica, ujemajoče se oblazinjene kratke hlače in nogavice). Ta je na kolesu bolj aerodinamičen in udoben kot druga športna oblačila. Material odvaja znoj in pomaga uravnavati telesno temperaturo. Kompleti za kolesarjenje so na voljo v različnih slogih ter v neskončnih barvah in vzorcih.

Čeprav predlagamo, da svojo kolesarsko pot začnete s standardnimi ravnimi pedali in športnimi čevlji, boste sčasoma morda želeli preiti na kolesarske čevlje in pedale brez sponk. Ta kombinacija pedala in čevljev drži noge na mestu, s tem pa izboljša učinkovitost pedaliranja in upravljanja kolesa. Odpenjanje je včasih težavno, zato vadite, dokler ga ne usvojite.

Drugi pomembni predmeti za kolesarjenje vključujejo nekaj orodja (vzvodi za pnevmatike, mini črpalka, rezervne cevi in ​​večnamensko orodje) in steklenico za vodo ali dve. Odločite se lahko tudi za kolesarski računalnik, ki je priročen za sledenje prevoženih kilometrov in krmarjenje po poteh.

3. Vključite kolesarjenje v svoj vsakdan

Prvih nekaj voženj je morda težkih – vaše telo se prilagaja na povsem novo športno dejavnost. A tako kot vse stvari v življenju tudi pri kolesarjenju lahko resnično napredujete, če se tega držite dolgoročno. Prvi korak pri tem, da postane kolesarjenje navada, je ostati realen. Ne pričakujte, da boste čarobno postali jutranji človek samo zato, ker imate novo kolo, in pazite, da ne boste prehitro načrtovali 100-kilometrskega kolesarjenja. Začnite z majhnimi koraki in počasi napredujte.

Ne glede na to, kdaj se odločite za kolesarjenje, si prej pripravite potreben komplet, napolnite steklenice in predčasno napolnite pnevmatike. Priprava in odločitev, da se usedete na kolo, je včasih najtežji del – če se boste predhodno pripravili na preizkušnjo, bo manj možnosti, da bi vas ovirali izgovori.

Določitev dolgoročnega cilja je odličen način, da ostanete angažirani in spremljate napredek. Lahko se vozite določeno število dni v tednu ali poiščete lokalno pot ali si zadate svoj dolgoročni cilj glede prevoženih kilometrov.

4. Ostanite varni

Omenili smo že, kako pomembno je nošenje čelade med vožnjo. Če greste na kolesarjenje sami, imejte vedno pri sebi osnovno večnamensko orodje, kak dokument, gotovino in telefon za nujne primere. Kolikor nam je to težko priznati, pa včasih vožnje s kolesom ne potekajo tako, kot je bilo načrtovano – lahko obtičite ob cesti zaradi nesreče ali nepopravljive mehanske težave.

Med vožnjo vedno upoštevajte prometna pravila. To vključuje tudi uporabo ustreznih ročnih signalov pri menjavi voznega pasu ali zavijanju. Prav tako ne domnevajte, da avto, ki prihaja od zadaj, ve, da ste tam samo zato, ker ste na njihovem voznem pasu. Bolj ko se zavedate svoje okolice, bolj lahko predvidite, kdaj vozniki niso pozorni ali kdaj so nevarni na cesti.

Med vožnjo na prostem ne smete nositi slušalk ali ušesnih čepkov. Če med vožnjo potrebujete napeve za motivacijo, se raje odločite za majhen zvočnik bluetooth in ga shranite v žep ali v prostor za steklenice z vodo.

Skupinsko kolesarjenje.
Skupinsko kolesarjenje.
Vir slike: Munbaik Cycling Clothing, Pexels

5. Poiščite svoj slog vožnje

Ko boste vse več časa preživeli na kolesu, boste našli svoj slog vožnje in ugotovili, kaj si želite. Mogoče imate radi netekmovalno kolesarjenje s skupino ali se raje odpravite na samostojne dogodivščine. Mogoče hrepenite po dirkah ali se preprosto s kolesom vsak dan vozite na delo. Obstaja nešteto načinov vožnje in uživanja v vožnji, le poskusiti je treba.

6. Pridružite se skupini za kolesarjenje

Iskanje notranje motivacije za redno vožnjo je lahko težavno in včasih je dovolj malo spodbude vrstnikov. Kolesarjenje je edinstven individualni in skupinski šport. Vsekakor lahko vozite in dosežete cilje samostojno, toda ko je socialna distanca odpravljena, je lahko kolesarjenje s skupino fizično lažje (zaradi manjše odpornosti proti vetru) in nas bolj motivira.

Hitro boste ugotovili, da je kolesarjenje presenetljivo družaben in podporen šport. Tedensko skupinsko kolesarjenje vas lahko zelo razbremeni in sprosti in vam da dodatno spodbudo, ki jo potrebujete za potiskanje pedal, kadar nimate dovolj motivacije.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice