Skip to content

Se gotovina poslavlja?

Rezultati nove študije kažejo, kje gotovina počasi tone v pozabo.

Raziskava YouGov, ki jo je izvedla družba MoneyTransfers, je analizirala podatke, zbrane v 21 državah po vsem svetu. Raziskava med 25.823 prebivalci teh držav je jasno pokazala, katere regije so najbolj pripravljene na prehod v brezgotovinsko gospodarstvo.

Preberite tudi:

Kakšni so trendi digitalnih plačil v letu 2020

Plačilna, debetna, posojilna, kreditna … kartica – ste tudi vi zmedeni?

Smo ljudje pripravljeni na brezgotovinsko prihodnost?

Deset držav, ki podpirajo prehod na brezgotovinsko poslovanje

Indija je na prvem mestu na seznamu držav, ki najverjetneje popolnoma podpirajo brezgotovinsko družbo. 79 % vprašanih iz te države ima pozitiven odnos do brezgotovinskega poslovanja, 21 % pa jih je dejalo, da brezgotovinsko plačevanje uporabljajo tudi za manjše nakupe, na primer za nakup žvečilnega gumija.

Na drugem mestu je Malezija. 65 % anketiranih prebivalcev je prepričanih, da so brezgotovinska plačila najboljša možnost. Ne zaostajajo niti Združeni arabski emirati in Indonezija, kjer 63 % vprašanih pozdravlja zamisel o uporabi izključno elektronskih oblik denarja.

V ostalih državah na vrhu te lestvice desetih držav – v Vietnamu, Singapurju, Italiji, Filipinih in na Tajskem – več kot polovica vprašanih za nakupe uporablja kreditno kartico, mobilno denarnico ali drug negotovinski način plačevanja.

10 držav, ki podpirajo prehod na brezgotovinsko poslovanje.
10 držav, ki podpirajo prehod na brezgotovinsko poslovanje.
Vir slike: Money Transfers

Države, kjer imajo raje gotovino

Kljub globalnemu trendu opuščanja gotovine pa vse države ne podpirajo brezgotovinske družbe. Številni anketiranci v globalni raziskavi YouGov so dejali, da bodo plačilo s tradicionalno valuto opustili šele, ko bodo opravili zelo drag nakup.

Glede na raziskavo so brezgotovinski družbi najmanj naklonjeni Francozi (le 18 % jih podpira idejo o prehodu na elektronska plačilna sredstva), sledijo Nemci (20 %) in Američani (24 %).

Po drugi strani vlada na Kitajskem nevtralno vzdušje. Približno polovica anketirancev iz Kitajske in Hongkonga podpira gotovino in polovica brezgotovinsko družbo. V Avstraliji in Kanadi digitalna sredstva podpira 35 % oziroma 32 % anketiranih. Sledijo jim Danska, Španija in Velika Britanija, kjer je s postopnim opuščanjem gotovine zadovoljnih le 31 %, 27 % in 26 % vprašanih.

Države, kjer imajo raje gotovino.
Države, kjer imajo raje gotovino.
Vir slike: Money Transfers

Prednosti brezgotovinske družbe

Ne glede na to, kakšnega mnenja je posameznik, je smiselno, da pozna prednosti in slabosti brezgotovinske družbe.

Prednosti:

  • prijaznejše za okolje;
  • hitro in priročno ter ne zahteva nobenih stikov;
  • enostavno spremljanje denarnega toka;
  • stalna uporaba negotovinskih plačilnih instrumentov lahko poveča bonitetno oceno, ki je potrebna za pridobitev posojil in hipotek;
  • zmanjšan kriminal – gotovine ni mogoče izslediti, kar je pomemben dejavnik pri zmanjševanju kriminala; manj gotovine v denarnicah uporabnikov – manj ropov itd.;
  • cenejše za države – vzdrževanje obstoječe infrastrukture je za države drago.

Slabosti:

  • brezgotovinsko poslovanje je nagnjeno k motnjam informacijske tehnologije in kibernetskim napadom;
  • brezgotovinsko plačevanje potrošnike spodbuja k večji porabi.

Kako je covid-19 vplival na denarni tok?

Pandemija covida-19 je prizadela skoraj vsa področja našega življenja, tudi plačilna industrija ni izjema. Zaradi pojava bolezni so brezgotovinska plačila najprimernejša možnost plačila tako za pravne kot za fizične osebe, saj naj bi izmenjava bankovcev pospešila širjenje virusa.

Študija je intervjuvala anketirance iz držav, ki so od začetka pandemije porabile manj gotovine.

Več kot polovica vprašanih iz šestih držav z vrha seznama je dejala, da so po izbruhu covida-19 porabili manj denarja. Na Tajskem se je na primer 57 % anketiranih iz varnostnih razlogov odločilo opustiti gotovino. V Združenem kraljestvu je približno 50 % intervjuvancev dejalo, da se že od začetka pandemije ‘bojijo’ gotovine. V Indiji se je 47 % vprašanih lani raje posluževalo brezgotovinskega poslovanja.

Trenutno predvsem družbeno-ekonomski dejavniki določajo razloge za izkazano pripravljenost ali odpor do uvedbe elektronskih načinov plačevanja in iz očitnih razlogov se to od države do države razlikuje.
Trenutno predvsem družbeno-ekonomski dejavniki določajo razloge za izkazano pripravljenost ali odpor do uvedbe elektronskih načinov plačevanja in iz očitnih razlogov se to od države do države razlikuje.
Vir slike: Flayerwerk, Pixabay

Prebivalci Danske, Tajvana in ZDA zaradi covida-19 niso spremenili svojih plačilnih navad. Le 29 %, 27 % oziroma 25 % intervjuvanih v teh državah je dalo prednost gotovinskim plačilom. Na koncu seznama je Švedska z 11 %, vendar glede na to, da si država že nekaj časa prizadeva postati prva brezgotovinska družba, tako majhen odstotek ni presenetljiv.

V hitro spreminjajočem se digitalnem svetu se postopno opuščanje gotovine zdi neizogibno. Če razumemo stališče različnih držav glede tega vprašanja, lahko predvidevamo, na katerih ozemljih se bo v bližnji prihodnosti najverjetneje zgodil popoln prehod na negotovinska plačila.

Trenutno predvsem družbeno-ekonomski dejavniki določajo razloge za izkazano pripravljenost ali odpor do uvedbe elektronskih načinov plačevanja in iz očitnih razlogov se to od države do države razlikuje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice