Skip to content

Zakaj v tem »norem« svetu imeti otroka?

Odločitev za otroka bi morala biti tehtna, predvsem pa z zavedanjem, kaj otrok prinese s sabo. Definitivno nimajo navodil za uporabo, hkrati pa zahtevajo bistveno spremembo življenja, ali boljše, prilagoditev dosedanjega življenja, več discipline in doslednosti. Otrok postane središče in vse se vrti okoli njega, kar zna biti težava pri tistih, ki ne zmorejo uvida, da niso oni edini na svetu.

Če je bilo še nekaj let nazaj čudno, če nekdo ni imel otrok, ter se je mlade pare konstantno spraševalo, »kdaj bosta pa vidva imela«, nam je uspelo narediti vsaj korak v smer, da se počasi sprejema tudi mišljenje, da ni treba imeti otrok.

Preberite tudi:

Teden otroka mora biti vsak dan!

Ni vsak otrok »žleht«, nekateri so preprosto hiperaktivni

Teorija indigo otrok – nekaj perspektiv

Po vsej verjetnosti poznate vsaj eno osebo, za katero ste že kdaj rekli: »tale pa nikoli ne bi smel/a imeti otrok«. Marsikdo se je za otroka odločil, ker se je od njega to pričakovalo, da je prikril svojo spolno usmerjenost, ali celo, da si je na ta način kupil družbeni položaj.

Znanstveniki navajajo razloge, zakaj naj se ne odločite za otroka

Res je, da otrok spremeni marsikaj, postavi marsikaj na glavo, a prispevki z naslovom »7 razlogov, da se odpoveste otrokom, iz ust znanstvenikov«, v katerem naj bi bili predstavljeni razlogi, zakaj se je bolje odločiti, da nimaš otroka, povzročajo kar nekaj škode.

Gre za prispevek, objavljen v mediju, ki ga berejo v večini mladi, ki se šele odločajo za starševstvo. Poudarek, da gre za besede znanstvenika, pa mladega človeka, ki za sabo še nima življenjskih izkušenj, prepriča, da je to mogoče le res, ali pa vsaj za nekaj časa prestavi odločitev o tem, da bo postal starš.

Če kaj, otrok poskrbi za zdravega duha in telo.
Če kaj, otrok poskrbi za zdravega duha in telo.
Vir slike: Pixabay

Med drugim lahko preberete, da neki Travis Rieder z bioetičnega inštituta na ameriški univerzi Johns Hopkins zagovarja mnenje, da otrok ogromno prispeva h klimatskim spremembam, zato bi bil logičen resen premislek o tem, ali bi imeli več otrok, ker naj bi raziskava z oregonske univerze pokazala, da se otrok manj v družini izjemno pozna pri ogljičnem odtisu in da s tem ogromno prispevamo k okolju.

Ter nadaljuje, da naj bi bile ženske zaradi materinstva manj kompetentne in manj predane karieri, kar naj bi pokazala raziskava z univerze Cornell, hkrati pa naj bi bile mame kaznovane z nižjo plačo.

Otrok naj bi prinesel tudi spremembe v prijateljskih odnosih, zakonu in zdravju staršev. Tudi to so pokazale ne vem katere raziskave.

Kaj dejansko otrok spremeni v odnosu staršev?

Edino, kar je omenjeni prispevek imel prav, je to, da otrok spremeni življenje para. Višina plače nima nič s tem, ali je ženska mati ali ne, že nekaj časa je jasno, da so ženske manj plačane, ne glede na to, kakšno kariero si ustvarijo. Hkrati pa je družba še vedno negativno uperjena v idejo, da bi ženska imela kariero, moški pa bi igral gospodinjo. A to še ne pomeni, da ženske kariere ne postavijo na prvo mesto, jo in so pri tem zelo uspešne.

Otrok vpliva na prijatelje zgolj toliko, kolikor zrele in odrasle prijatelje imate. Definitivno se z nekom, čigar bistvo življenja je, da od ponedeljka do petka nekako zdrži v službi, da lahko potem čez vikend žura, starš nima kaj iskati, saj ni več skupnih točk. Pridejo pač prijatelji, s katerimi imate skupne interese. Podobno, kot ko ste šli v srednjo šolo ali na fakulteto, pa tudi ko ste se zaposlili.

Otrok vpliva le na zakon, par, pri katerem je bilo že dolgo jasno, da ni za skupaj, ko partnerja živita en mimo drugega in je otrok le izhod ali celo zadnje upanje, da se ne bosta razšla. Otrok zahteva podaritev in delitev, hkrati pa toliko daje, da se par le še bolj poveže in lahko ustvarja harmonijo.

Nikakor ni lahko, če otrok ponoči ne spi, če je bolan, ko mu rastejo zobki, ima kolike, a to so trenutki, ko se da par na preizkušnjo, kako dobro delujeta v slabem, ker v dobrem očitno odlično, drugače ne bi bila skupaj. Ravno delovanje v slabem, ko je najtežje, pokaže, koliko je dejansko par kompatibilen. Žal se prevečkrat pokaže, da sta še vedno v fazi »lizanja medu«, ter pri realnosti nimata skupnih točk.

Če kaj, otrok poskrbi za zdravega duha in telo. Majhen otrok zahteva veliko gibanja, igranja, prevračanja, teka, prožnosti. Tako fit, kot so starši majhnih otrok, seveda starši, ki jim je jasno, da otrok potrebuje gibanje, ne bodo ob nobenem osebnem trenerju.

Malenkosti, ki jih dobiš, ko imaš otroka

Malce za šalo, a je v tem tudi veliko resnice, otrok ti poleg ljubezni da še nekaj drugih stvari. Otrok je vzdrževani član, torej imata starša možnost, da že čez leto dobita višjo plačo, ali se jim ta »ugodnost« izplača ob izračunu davka. Marsikomu ravno zaradi otroka ni treba državi vračati dohodka.

Vsak starš dobi dodaten dan dopusta ravno zaradi otroka. Včasih je tisti dan zelo pomemben.

Otrok daje ogromno veselja, zabavnih trenutkov, novih spoznanj in dogodivščin. Ja, včasih je težko, a pod črto, otroci so včasih razlog, da se še borimo, vztrajamo in ustvarjamo.
Otrok daje ogromno veselja, zabavnih trenutkov, novih spoznanj in dogodivščin. Ja, včasih je težko, a pod črto, otroci so včasih razlog, da se še borimo, vztrajamo in ustvarjamo.
Vir slike: Pixabay

V družbi, v kateri živimo, se pričakuje, da damo vse od sebe, četudi gremo redno prek svojega telesa, bolniški stalež je nezaželen, a ko gre za otroka, je to še nekako sprejemljivo.

Ob tem se za otroka dobi različne dodatke, subvencije, kar marsikdo izkorišča, saj velja neko prepričanje, da se splača imeti štiri otroke, saj ti država plačuje za pokojnino. Še kar nekaj je teh t. i. socialnih transferjev.

Tisto, kar ti otrok da in je celo zabavno, je to, da se brez težav zaradi otrok lahko igraš na otroških igriščih, spuščaš po toboganih, igraš nešteto družabnih in videoiger, pa te nihče ne gleda čudno. Hkrati se lahko zaradi otrok izogneš kakšni adrenalinski dogodivščini, celo obisku, ker je otroka treba dati spat.

Otrok je včasih odličen izgovor za marsikaj, predvsem za tiste dogodke, za katere veste, da se jih v drugačni okoliščini ne bi mogli izogniti, a hkrati ne želite biti del tega. Če želite imeti domačo žival in je to vaša želja iz otroštva, je »zaradi otroka« zelo dober izgovor.

Otrok daje ogromno veselja, zabavnih trenutkov, novih spoznanj in dogodivščin. Ja, včasih je težko, a pod črto, otroci so včasih razlog, da se še borimo, vztrajamo in ustvarjamo.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice