Skip to content

Kaj potrebujete za samozadostno vrtnarjenje

Samozadostno vrtnarjenje – vrtnarjenje, ki vam omogoča pridelavo lastne hrane, ne da bi se zanašali na trgovino z živili, je izvedljivo. Ljudje to počnejo že stoletja. Naši predniki so vsako pomlad zasadili ogromen vrt, da so imeli dovolj sveže zelenjave tudi za čez zimo. Druge generacije so to počele, zakaj ne bi tudi vi.

Glavni razlog, da se ljudje odločijo za samozadostno vrtnarjenje, je možnost pridelave zdrave, organske hrane, ki izboljšuje zdravje in zagotavlja izjemno zadovoljstvo. Navsezadnje, zakaj kupovati hrano, ko pa lahko v udobju lastnega doma pridelate hrano višje kakovosti.

Preberite tudi:

Vrt v lončku

Kakšni krizni ukrepi se obetajo v kmetijstvu?

Vendar ne pozabite, da samozadostno vrtnarjenje zahteva delo. Kolikor bi si želeli, da bi bilo res, ne morete kar tako vreči na zemljo nekaj semen in pričakovati, da boste pridelali dovolj hrane za celo leto. Samozadostno vrtnarjenje zahteva načrtovanje, prostor in napor.

Samozadostno vrtnarjenje v urbanem okolju.
Samozadostno vrtnarjenje v urbanem okolju.
Vir slike: Huy Phan, Pexels

Kakšne prednosti torej prinaša samozadostno vrtnarjenje?

Samozadostno vrtnarjenje vam omogoča dostop do sveže zelenjave in sadja, ki je veliko boljše od tistega, ki ga kupite v trgovini. Zanašanje nase, in ne na trgovino z živili, je vedno plus, zlasti v nestabilnih časih. Če boste razvili vrtnarske veščine in pridelali večinoma lastno hrano, si boste zagotovili varnost glede preskrbe z živili, ne glede na to, kako neugodne bodo razmere. Poleg tega se s pridelavo lastne hrane izognete nezdravim gensko spremenjenim organizmom in škodljivim pesticidom, ki jih lahko najdemo v večini živil.

Če še niste povsem prepričani, ali je samozadostno vrtnarjenje za vas, je tukaj nekaj nasvetov, ki jih potrebujete za uspešno samozadostno vrtnarjenje, ki vam lahko pomagajo pri končni odločitvi.

Za samozadostno vrtnarjenje potrebujete prostor

Upoštevajte pa, da čeprav lahko na majhnem prostoru gojite zelišča, paradižnik, fižol, buče in celo koruzo, boste potrebovali veliko večji vrt, če nameravate pridelati dovolj hrane, ki vam bo zdržala čez celo zimo. Rastline, ki imajo dovolj prostora, ponavadi bolje rodijo. To pomeni, da potrebujete vrt, ki je primerne velikosti.

Samozadostno vrtnarjenje zahteva delo

Samozadostno vrtnarjenje ne pomeni, da bo vrt zrasel sam. Ne samo da morate posejati semena, temveč boste morali tudi redno odstranjevati plevel in zalivati ​​vrt. Pričakujte, da boste dnevno na vrtu preživeli dve uri ali več, odvisno od njegove velikosti, da boste odstranili plevel in škodljivce.

Načrt za nepričakovano

Vreme vedno vpliva na to, kako dobro uspeva vaš vrt. Morda boste pridelali veliko paradižnika, medtem ko bo zeleni fižol rastel bolj slabo. Ker se bodo različne sorte bolje odrezale glede na sezono, posadite raznovrstno zelenjavo, da je boste imeli na razpolago dovolj za shranjevanje čez zimo.

Kompost, kompost, kompost

Ne moremo dovolj poudariti, kako pomemben je kompost za samozadostno vrtnarjenje. Vrt s slabo zemljo bo slabo rodil. Tako kot vi tudi vaše rastline potrebujejo kakovostno prehrano. To prehrano lahko zagotovite vrtnim rastlinam tako, da kompostirate in redno dodajate kakovostno prst na svoj vrt. Kompostna mešanica bo ohranila vaše rastline zdrave in rodne.

Poleg komposta boste morali na vrt redno dodajati tudi gnoj. Če imate piščance, koze, prašiče ali krave, ste pripravljeni. Ko čistite hlev, vrzite ta gnoj na kup in ga pustite na kupu dva tedna, preden ga dodate na svoj vrt. Svež piščančji gnoj lahko vaše nežne rastline zažge, zato pustite, da se nekoliko postara, preden ga dodate v zemljo.

Organska semena so najboljša

Samozadostno vrtnarjenje vključuje nabiranje semen z vaših najbolje rastočih rastlin, tako da jih lahko ponovno posadite naslednje leto. Semena hibridnih rastlin ne bodo obrodila iste vrste rastlin, zato se prepričajte, da kupite organska semena, ker tako zagotovite stalno kakovost rastlin na vašem vrtu.

Samozadostno vrtnarjenje daje organske pridelke.
Samozadostno vrtnarjenje daje organske pridelke.
Vir slike: Nataliya Vaitkevich, Pexels

Za samozadostno vrtnarjenje upoštevajte vreme in letni čas

Razmislite o gojenju pridelkov v zaprtih prostorih, če imate rastlinjak, zimski vrt ali pokrito območje, obrnjeno proti jugu. Tako boste lahko pridelke gojili skozi vse leto. V svojem zimskem vrtu ali rastlinjaku lahko gojite na primer sveža zelišča, ki jih boste lahko uporabljali v svoji kuhinji kadarkoli čez leto.

Gojenje pridelkov v steklenjaku je neverjeten način za produktivno, hitrejšo rast rastlin, tudi če je majhen. Za to lahko uporabite materiale, ki jih morda že imate doma. Tako na primer, če ste pred kratkim zamenjali okna, lahko kar takoj ponovno uporabite steklene plošče za vaše samozadostno vrtnarjenje.

Če imate veliko plahto iz umetne snovi, ki ste jo dobili pri dostavi pohištva ali drugega izdelka, jo lahko uporabite in pritrdite nad lesenim okvirjem, da ustvarite omaro ali okvir, ki vam bo služil kakšno leto ali dve.

Glede na to, kje živite, lahko tudi v jeseni gojite in uživate v letini. Zelenjava, kot je brokoli, ohrovt in grah, uspeva v hladnejših zimskih mesecih, zato razmislite o sajenju jesenskega vrta v avgustu.

Samozadostno vrtnarjenje v urbanem okolju

Če živite v urbanem okolju in vas mika samozadostno vrtnarjenje, ki vključuje rejo piščancev, pridelavo poljščin, izdelavo lastnega komposta ter uporabo deževnice in sončne energije, je tudi to izvedljivo.

Strokovnjaki za trajnostni način življenja so prepričani, da lahko z nekaj preprostimi prilagoditvami svojo mestno zemljišče naredite veliko bolj okolju prijazno. Njihov glavni nasvet je, da v urbanih okoljih kombinirate praktičen pristop k pridelavi lastne hrane s spodbujanjem biotske raznovrstnosti. Če lahko dosežete ravnovesje za produktivno, a tudi lepo, naravi prijazno vrtno površino, je to odličen način za samozadostno vrtnarjenje.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice