Naprej na vsebino

Osem preprostih korakov za varčevanje denarja v letu 2021

Kadar se odločimo za varčevanje denarja, je včasih najtežji korak prav začetek. Ta vodnik po korakih za varčevanje denarja vam lahko pomaga razviti preprosto in realistično strategijo, tako da lahko privarčujete za vse svoje kratkoročne in dolgoročne cilje.

Preberite tudi:

Kam je šel denar?

Varčevanje na banki bo treba plačati

1. Spremljajte vse svoje stroške

Prvi korak, da začnete varčevati z denarjem, je ugotoviti, koliko denarja vsak mesec porabite. Spremljajte vse svoje stroške – to pomeni vsako kavo, gospodinjske izdelke in morebitne napitnine.

Ko zberete podatke, jih razporedite po kategorijah, kot so elektrika, živila in krediti, ter vse zneske seštejte. Uporabite kreditno kartico in bančne izpiske, da se prepričate, da ste natančni. In pomembno je, da ne pozabite nobenega izdatka.

Proračun za varčevanje.
Proračun za varčevanje.
Vir slike: Karolina Grabowska, Pexels

Nasvet: Za začetek poiščite brezplačen sledilnik porabe. Izbira digitalnega programa ali aplikacije lahko pomaga pri avtomatizaciji dela. Ta vam lahko samodejno razvrsti vaše transakcije za lažje oblikovanje proračuna v mobilni aplikaciji ali na spletu.

2. Proračun za varčevanje

Ko imate jasno sliko, koliko denarja porabite v mesecu, lahko svoje evidentirane stroške organizirate v izvedljiv proračun za varčevanje. Vaš proračun mora vsebovati natančen opis, kakšni so vaši stroški in vaš dohodek – tako da lahko načrtujete svojo porabo in omejite prekomerno porabo. Upoštevajte stroške, ki se pojavljajo redno, vendar ne vsak mesec, na primer vzdrževanje avtomobila.

Nasvet: vključite kategorijo za varčevanje – vsak mesec prihranite od 10 do 15 odstotkov dohodka.

3. Poiščite načine, kako lahko zmanjšate svojo porabo

Če so vaši stroški tako visoki, da ne morete prihraniti, kolikor bi želeli, je morda čas, da jih zmanjšate. Ugotovite nebistvene stvari, za katere lahko zapravite manj, na primer za zabavo ali dostavo hrane. Poiščite načine za varčevanje pri fiksnih mesečnih stroških, kot sta televizija in mobilni telefon.

Ideje za zmanjšanje mesečnih stroškov:

  • Prekličite naročnine in članstva, ki jih ne uporabljate, še posebej, če se samodejno podaljšajo.
  • Zavežite se, da boste naročili hrano iz restavracije le enkrat na mesec.
  • Ko vas zamika nebistven nakup, počakajte nekaj dni. Morda boste veseli, da nakupa niste opravili.

4. Postavite si cilje za varčevanje

Eden najboljših načinov za varčevanje denarja je postavitev cilja. Začnite z razmišljanjem, za kaj bi lahko varčevali – morda se želite poročiti, načrtujete počitnice ali želite prihraniti denar za upokojitev. Nato ugotovite, koliko denarja boste potrebovali in kako dolgo bo trajalo, da ga privarčujete.

Nasvet: Zastavite si majhen, dosegljiv kratkoročni cilj za nekaj zabavnega, a dovolj velikega, da verjetno ne boste imeli na voljo dovolj denarja, da bi to plačali (na primer nov pametni telefon ali darila za praznike). Kadar dosežete manjše cilje in uživate v zabavni nagradi, za katero ste prihranili, vam to lahko prinese psihološki zagon in motivacijo, zaradi česar bo varčevanje še bolj zabavno in boste to novo navado okrepili.

5. Postavite si prioritete

Po tem, ko boste pregledno razvrstili vaše stroške in prihodke, bodo vaši zastavljeni cilji verjetno najbolj vplivali na to, kako boste prihranke razporedili. Ne pozabite si zastaviti dolgoročnih ciljev – pomembno je, da načrtovanje upokojitve ne zaostaja za kratkoročnimi potrebami.

Nasvet: Naučite se, kako prednostno določiti cilje za varčevanje, da boste imeli jasno idejo, kje začeti varčevati. Če na primer veste, da boste v bližnji prihodnosti morali zamenjati avto, lahko začnete varčevati denar za novega kar zdaj.

6. Odplačajte dolgove

Preveč ljudi vsak mesec plačuje minimalne obroke za dolgove, ne da bi si kdaj vzeli čas, da bi ugotovili, kakšni so njihovi dolgovi skozi čas. Na žalost lahko to privede do plačil visokih mesečnih obresti. Ker plačila obresti ne gredo v breme glavnice vaših dolgov, gre ta denar v zrak.

Če res želite privarčevati denar, odplačajte svoj dolg.

Predstavljajte si, da imate 15.000 evrov dolga na kreditni kartici z obrestno mero 6,50 %. Vsak mesec plačujete 220 evrov. Po tej stopnji boste plačali dodatnih 3920 evrov obresti in odplačilo bo trajalo 84 mesecev. To je sedem let!

Kratkoročni in dolgoročni cilji za varčevanje.
Kratkoročni in dolgoročni cilji za varčevanje.
Vir slike: Skitterphoto, Pexels

Če bi lahko hitro zmanjšali 15.000 evrov dolga na kreditni kartici tako, da bi zmanjšali svojo mesečno porabo, bi se po drugi strani lahko izognili skoraj 4000 evrom obresti IN vsak mesec sprostili 220 evrov dodatne gotovine, ki bi jo lahko namenili za varčevanje. Ko odplačate dolg z visokimi obrestmi, preprosto ne morete izgubiti.

7. Ustvarite avtomatsko varčevanje

Skoraj vse banke ponujajo avtomatizirane prenose med vašim osebnim in varčevalnim računom. Izberete lahko, kdaj, koliko in kam želite nakazati denar ali celo razdeliti neposredno nakazilo, tako da bo del vsake plače prešel neposredno na vaš varčevalni račun.

Nasvet: razdelitev neposrednega nakazila in nastavitev avtomatiziranih nakazil sta preprosta načina za varčevanje denarja, saj o tem ni treba razmišljati. Tako na splošno zmanjšate skušnjavo, da bi denar porabili. Z mobilnim in spletnim bančništvom lahko enostavno nastavite samodejne prenose med računi.

8. Opazujte, kako prihranki rastejo

Preglejte svoj proračun in vsak mesec preverite napredek. Ne samo da vam bo to pomagalo, da se držite svojega osebnega varčevalnega načrta, ampak vam bo pomagalo tudi hitro prepoznati in odpraviti težave. Razumevanje, kako varčevanje pri vas poteka, vas bo morda celo navdihnilo, da boste našli več načinov za hitrejše varčevanje in doseganje ciljev.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice